Romania, impreuna cu intreaga Europa, va cunoaste o crestere semnificativa a temperaturilor in anii ce urmeaza. Concluzia apartine unui raport realizat de Agentia Europeana de Mediu privind schimbarile climatice.
Raportul, intitulat „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa“, citat de ziare.com, prognozeaza o crestere a temperaturii medii si scaderea nivelului precipitatiilor in estul Europei.
„Este de asteptat sa apara temperaturi extreme, care vor avea un impact puternic asupra Europei Centrale si de Est. Impreuna cu reducerea precipitatiilor din timpul verii, acestea vor creste riscul aparitiei secetei si, de asemenea, vor determina marirea consumului de energie. Se preconizeaza ca vor creste si intensitatea si frecventa inundatiilor, datorita cresterii precipitatiilor din timpul iernii. De asemenea, riscul incendiilor de padure se va mari“, avertizeaza raportul.
Autorii au stabilit ca temperatura medie a solului in ultima decada, 2002-2011, este mai mare cu 1,3 grade Celsius fata de perioada pre-industriala, ceea se inseamna ca a fost cea mai fierbinte perioada din istoria Europei. Ei preconizeaza ca se va ajunge ca in perioada 2071-2100 temperatura solului sa creasca cu inca 2,5-4 grade Celsius. Cele mai mari cresteri de temperatura se vor manifesta pentru estul si nordul Europei in lunile de iarna, in timp ce sudul Europei va fi afectat vara. Se preconizeaza ca valurile de canicula sa apara mai des si sa tina mai mult in secolul 21.
„Durata, frecventa si intensitatea valurilor de canicula vor creste in viitor. Aceasta ar putea determina o crestere substantiala a mortalitatii in urmatorii zeci de ani, mai ales in cadrul grupurilor vulnerabile, mai ales daca nu se iau masuri de prevedere“, se arata in raport. Autorii reamintesc ca zeci de mii de oameni au murit in Europa in urma temperaturilor extreme din vara anului 2003.
Cei mai afectati de canicula vor fi locuitorii marilor orase. Pentru a preveni efectele dramatice ale cresterii temperaturilor, autoritatile ar trebui sa aiba in vedere noi politici privind arhitectura urbana, managementul urban si o imbunatatire a infrastructurii verzi, mai spun autorii raportului.
Un alt efect al schimbarilor climatice va fi exacerbarea vulnerabilitatilor socio-economice ale tarilor europene. Exista diferente semnificative in ce priveste capacitatea economica, tehnica si institutionala de a face fata si de adaptare la schimbarile climatice.
Cand acestea se manifesta in regiuni cu capacitate de adaptare scazuta, consecintele pot fi grave. Dezechilibrele socio-economice dintre tarile UE vor fi aprofundate, astfel incat vor afecta negativ coeziunea teritoriala a Europei.
Raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa“ a fost realizat de peste 50 de cercetatori din mai multe agentii europene.