Decizia Bruxelles-ului privind reluarea plăţilor pentru POS Mediu va fi anunţată în zilele următoare
Decizia Bruxelles-ului privind reluarea platilor pentru POS Mediu va fi anuntata in zilele urmatoare

Decizia Comisiei Europene (CE) privind reluarea platilor catre Romania pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu (4,5 mld. euro) va fi luata in zilele urmatoare, a declarat ieri comisarul pentru politica regionala Johan­nes Hahn, la intalnirea cu ministrul mediului Ro­vana Plumb.

Ministrul mediului si padurilor Rovana Plumb s-a intalnit ieri la Bruxelles cu co­mi­sa­rul european pentru politica regionala Johannes Hahn, pe ordinea de zi a discutiei fi­gu­rand situatia POS Mediu, precum si po­sibilitatea deblocarii rambursarilor din partea Comisiei Europene.

Rovana Plumb a explicat actiunile Minis­te­rului Mediului, respectiv ale Autoritatii de Mana­gement pentru Programul Operational Secto­rial de Mediu, in vederea reluarii platilor catre Romania de catre CE.

Johannes Hahn a anuntat ca decizia Co­mi­siei Europene privind reluarea platilor catre Ro­mania pe acest program va fi luata in zilele ur­matoare.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, prin acceptarea corectiilor financiare si indreptarea neregulilor constatate in perioada 2009-2011, in luna decembrie pot fi reluate rambursarile pentru POSDRU, pre­cum si pentru programele de Dezvoltare Regionala si Mediu.

Presedintele Traian Basescu a declarat insa marti ca ar fi extrem de productiv daca nu ar mai fi declaratii ca se reia finantarea pe programele europene, el spunand ca “nu se reia nicio finantare” si ca ar fi bine daca, azi-maine, ar pleca de la Guvern raspunsuri cu argumente convingatoare la CE.

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban si-a exprimat increderea ca Programul Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane va fi deblocat in luna decembrie, in urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a aratat ca nu exista inca o confirmare oficiala de la Bruxelles.

In 14 noiembrie, ministrul afacerilor europene a prezentat Guvernului pro­pu­nerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei consta intr-o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror procedura de achizitie publica a fost lansata inainte de 1 octombrie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here