Furnizorii de echipamente si servicii pentru proiecte de energie solara cred ca 2013 va aduce o crestere semnificativa a pietei fata de 2012, estimarile vizand montarea a mai bine de 500 MW anul viitor, ceea ce inseamna investitii de circa 650 de milioane de euro. Pana acum, investitiile realizate in acest sector nu au fost mai mari de 40 de milioane de euro.
„Ne asteptam ca anul viitor piata proiectelor solare sa ajunga la 500-600 MW, iar noi ne dorim cel putin 10% din aceasta capacitate”, a declarat Thomas Melitsis, directorul general al companiei Egnatia Romania, firma care se ocupa cu intreg procesul de construire a unui parc solar. Compania este prezenta la Renexpo, targul desfasurat in perioada 21-23 noiembrie la Bucuresti, dedicat energiei regenerabile si eficientei energetice.
Egnatia a finalizat deja un parc solar de 1,7 MW in comuna Lechinta din Bistrita Nasaud, investitia apartinand Casei de Investitii Alianta, o companie cu capital privat romanesc specializata mai ales in domeniul imobiliar.
Reprezentantul Egnatia spune ca pana la finalul acestui an compania va mai finaliza pentru alti investitori trei parcuri solare cu o capacitate cumulata de 10 MW si ca are contracte ferme pentru anul viitor de 25 MW. Potrivit specialistilor din piata, investitia intr-un megawatt de capacitate intr-un parc solar este de circa 1,3 – 1,4 mil. euro, costul tehnologiei solare scazand drastic de la nivelul de 4 milioane de euro atins in 2010.
Potrivit celor mai recente informatii disponibile, la finalul lunii trecute in Romania functionau 25,5 MW montati in parcuri solare, ceea ce inseamna investitii de sub 40 mil. euro, un nivel infim fata de boomul care era asteptat in aceasta industrie.
„Cred ca avem totusi o piata foarte puternica pentru energia solara in sud-estul Europei. Toti credem ca Romania va creste semnificativ, asa ca ma astept ca anul viitor piata sa ajunga la circa 500 MW instalati. Din aceasta capacitate ne asteptam sa putem livra echipamente pentru circa 50-100 MW”, a declarat la randul sau Michael Groll, head of global marketing in cadrul REFUsol, o companie germana specializata in productia de invertoare, un echipament care converteste curentul realizat in panourile fotovoltaice in energie care sa poata fi injectata in sistemul energetic national. REFUsol este unul dintre cei mai mari trei furnizori de astfel de echipamente pentru industria solara la nivel mondial. Potrivit reprezentantului companiei, pana acum echipamentele REFUsol au fost implementate in proiecte solare cu o capacitate de 4,3 MW in Romania.
„Acum avem in derulare trei proiecte. Primul are o capacitate de 6 MW in Varasti, Giugiu si va fi finalizat in trei saptamani. Al doilea parc are o capacitate de 3 MW si va fi amplasat in Lechinta, in Bistrita Nasaud. Aceasta este practic a doua parte a parcului finantat de Casa de Investitii Alianta. Al treilea parc are o capacitate de 1 MW si va fi amplasat in Targu Frumos, Iasi. Pentru anul viitor avem contracte ferme pentru 25 de MW, dar ne asteptam la mult mai mult de atat, la cel putin 10% din ceea ce estimam ca se va monta in Romania in 2013”, a mai precizat reprezentantul Egnatia.
Dincolo de proiectele solare dezvoltare pe pamant, acolo unde sunt necesare cam doua hectare pentru fiecare MW de capacitate, specialistii din piata vorbesc despre un nou segment al pietei care are un potential bun de dezvoltare si anume cel al proiectelor pe acoperisurilor marilor cladiri. Deja un prim pas in acest sens a fost facut de lantul de magazine cash&carry Selgros care a anuntat ca va monta panouri solare pe mai bine de jumatate din unitatile pe care le are in Romania.
„Pana la sfarsitul anului Luxten isi va acoperi cladirile din Bucuresti cu panouri solare. Un proiect de dimensiuni mai mari, de circa 1,4 MW va fi realizat anul viitor pe acoperisul fabricii AEM (care face parte tot din grupul Luxten – n.red.) din Timisoara”, a declarat Andreas Laspadakis, directorul general al firmei elene Etem Building Systems. Firma livreaza structurile metalice pentru sustinerea panourilor solare. Luxten administreaza sistemul de iluminat public din mai multe orase, printre care Bucuresti, Craiova, Constanta si Oradea. Compania are activitati de furnizarea a electricitatii, iluminatului public, productia de de surse de lumina, accesorii, corpuri si stalpi si de aparate de masura.