Terapia cu fructe si legume rosii

Terapia cu fructe si legume rosii

Culoarea rosie a legumelor si fructelor este data de licopen, cel mai puternic antioxidant natural

Legumele si fructele rosii sint printre cele mai valoroase alimente pentru ca au in compozitia lor licopen, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant. Misteriosul licopen, descoperit abia acum doua decenii, e in centrul a numeroase studii, cu fiecare noua cercetare descoperindu-i-se noi si noi calitati uimitoare. Ne ajuta sa avem o inima puternica, sa nu suferim niciodata de cancer sau de reumatism, sa vedem mai bine, sa fim multumiti de silueta noastra. Licopenul nu isi pierde proprietatile ca urmare a procesului de fierbere, este o substanta creata parca pentru a ne fi de folos in orice conditii. Daca ne uitam pe tarabe, observam ca, dupa culoarea verde, predomina rosul legumelor si fructelor. Vara este anotimpul licopenului, nu ratati ardeii rosii, pepenele rosu, capsunele, ridichile, piersicile, zmeura, sfecla rosie si, mai ales, campioanele de vara ale sanatatii: rosiile.

Zacaminte naturale de licopen

Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si tratarea multor afectiuni. Enorma lui valoare terapeutica poate fi exploatata chiar acum, in miezul verii, cind legumele si fructele se gasesc din belsug in stare proaspata. Toate se caracterizeaza printr-un continut caloric scazut si prin prezenta acizilor organici: citric, tartric, malic, oxalic, care le confera un gust acrisor si importante calitati nutritive. Pe linga toate acestea, in fructele si legumele rosii gasim si o importanta cantitate de fibre, care stimuleaza digestia. Sint bogate in vitamine si minerale, dar sint si buni detoxifianti, ideali in curele de slabire. Rosul este culoarea care energizeaza, nu trebuie sa lipseasca din farfuria noastra. Trebuie, insa, sa tinem seama de citeva reguli pentru un consum corect de alimente rosii. Fructele se vor consuma la doua ore dupa masa, continutul acestora in zaharuri fiind destul de mare. Legumele trebuie sa fie bine spalate inainte de consum si nu se asociaza cu grasimi si prajeli. O alta cerinta e ca legumele si fructele sa fie de gradina, netratate cu hormoni sau pesticide. Nutritionistii ne recomanda sa mincam alimente cu mai mult de doua culori la fiecare masa, deci e bine sa le asortam pe cele rosii in special cu cele verzi. In acest fel, vom avea o vara fara probleme de sanatate si ne vom trezi si cu mai putine kilograme.

Rosia, beneficii uriase pentru sanatate

Cea mai rosie si mai sanatoasa este tomata. Continutul ei in licopen il intrece pe al oricaror alte legume sau fructe. Rosiile contin zaharuri, vitaminele A si C, complexul B calciu si fier, potasiu, magneziu si seleniu. Un studiu recent arata ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Licopenul din rosii distruge si cancerul ovarian, gastric, de colon, osos, de plamini. Consumul frecvent de rosii proaspete, coapte in conditii naturale, si nu de sera, creste rezistenta oaselor si articulatiilor, imbunatatind asimilarea calciului si inhibind procesele degenerative. Cine consuma rosii multe are inima sanatoasa, cu batai regulate, iar vasele de singe sint mai curate si mai elastice. Adeptii salatelor de rosii prezinta un risc de 2-3 ori mai scazut de a suferi accidente vasculare, iar media de viata este mult mai ridicata. Gripa si infectiile respiratorii sint prevenite si se vindeca mai usor cu suc de rosii, o bautura naturala cu efecte antibacteriene. Obezitatea si diabetul sint prevenite cu o jumatate de kilogram de rosii pe zi. Cura are o mare eficienta si in cazul fumatorilor, diminuind actiunea nefasta a gudroanelor. Un pahar de suc proaspat de rosii, dimineata, pe stomacul gol si inaintea meselor principale, vindeca reumatismul. Cercetari recente au aratat ca rosia contine si o substanta asemanatoare cu cortizonul, fiind astfel indicata si bolnavilor de guta. Pielitele de la rosii, cu lamiie si ulei de masline, va scapa de calculii renali si biliari. Rosiile usureaza digestia, mai ales asociate cu ardei gras. Cu rosii se amelioreaza hiperaciditatea gastrica si ulcerul. Frunzele rosiilor reduc durerile intepaturilor de insecte.

Cirese, capsune, mere rosii – sediul vitaminelor

Ce mai gasim rosu in piata? Capsunele si ciresele. Daca le depistati pe cele naturale, faceti o cura cu aceste fructe rosii exceptionale. Capsunele sint bogate in acid salicilic, vitamina C, potasiu, calciu, acid malic, tartric, ascorbic si au actiune antitumorala si antioxidanta. Parfumatele capsune previn bolile cardiovasculare, ajuta la cicatrizarea ranilor, imbunatatesc imunitatea, ferindu-ne de racelile de vara. Scad nivelul colesterolului si faciliteaza absorbtia fierului. Cura cu capsune remineralizeaza, revitalizeaza si racoresc pe canicula. Sucul de capsune proaspete este indicat in afectiuni hepatice, favorizeaza producerea de globule rosii, stimuleaza metabolismul si creste capacitatea de ardere a grasimilor. Pasta de capsune albeste dintii, daca o utilizam inainte de a incepe perierea. Ciresele sint si ele bogate in vitaminele A, C, fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, acizi organici. Impiedica acumularea depozitelor de lipide in artere. Ciresele constituie si o importanta sursa de pectina si beta-caroten. Constituie un bun antioxidant, antiinflamator si antialergic, fiind recomandate celor care sufera de artrita, reumatism articular, artroza, ateroscleroza, astm bronsic. Infuziile din cozi de cirese favorizeaza buna functionare a rinichilor. Coditele sint diuretice si anticelulitice. Ciresele sint bune si pentru prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar, pot preveni ulcerul. Ciresele salbatice grabesc procesele metabolice. Cit despre marul rosu, aportul lui nutritiv este inegalabil, mai ales cind e mincat cu tot cu coaja. Merele rosii sint mult mai bogate in vitamine si antioxidanti decit merele cu coaja galbena sau verde.

Fructe rosii de padure

Acum gasim in piata si mult asteptatele fructe de padure. Zmeura contine vitaminele A si C, calciu, mult fier, fosfor, fenoli si acizi organici, fiind totodata foarte bogata in fibre, de aceea este indicata in curele de slabire sau pentru cei care sufera de constipatie. Regleaza tensiunea arteriala si indicele glicemic, reduce foamea, incetineste evolutia cancerului, trateaza cistita, chisturile ovariene, scade febra, are proprietati expectorante, antispastice si dezinfectante. Zmeura ajuta in prevenirea cariilor dentare si a afectiunilor oculare. Consumul de zmeura este recomandat pentru prevenirea gripei si reducerea aciditatii din stomac. Coacazele rosii sint considerate adevarate fructe ale longevitatii, protejind ficatul, pancreasul, splina si rinichii. Au un rol esential pentru masa musculara si trateaza crampele musculare. Cura cu coacaze e indicata celor cu artrita, reumatism, diaree, hipertensiune, oboseala. Coacazele contin fibre, in special sorbitol, care stimuleaza vezica biliara. Are proprietati bactericide contra cistitelor si toxiinfectiilor alimentare. Consumul regulat al acestore fructe de padure amelioreaza vederea nocturna si constituie un ajutor pretios contra cataractei. Fragii previn alergiile, energizeaza si joaca un rol detoxifiant important. Agrisele, bogate in antioxidanti, au actiune hepatica si protectoare a sistemului cardiovascular.

Ardeiul rosu, medic cardiolog

O salata de vara veritabila, in care imbinam mai multe legume rosii, trebuie sa contina si ridichi rosii. Acestea ajuta foarte mult in tratamentul litiazei biliare si renale, participind, in special, la maruntirea si dizolvarea calculilor. Ridichea contine calciu, magneziu, vitamina C, potasiu si fibre alimentare necesare unei bune digestii si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Este si un aliat impotriva kilogramelor in plus si o sursa de acid folic, recomandat femeilor insarcinate sau care vor sa devina mame. Ardeiul gras rosu are vitaminele A si C, antioxidanti puternici. Aceasta leguma reduce riscul aparitiilor bolilor cardiovasculare, vitamina B6 si acidul folic luptind pentru mentinerea sanatoasa a vaselor de singe. Sucul proaspat de ardei, in combinatie cu sucul de morcovi, este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinale. Ardeii copti sint foarte gustosi si mai usor de digerat. Ardeiul iute omoara celulele canceroase ale pielii si prostatei. Este un bun energizant, analgezic natural, are chiar efect anestezic. Actioneaza ca un anticoagulant, fiind eficient in prevenirea si tratarea bolilor de inima, ajuta la arderea rapida a grasimilor, scade colesterolul, trateaza durerile reumatice, previne infarctul de miocard, are proprietati afrodisiace. O jumatate de ardei iute pe zi are efecte stimulente asupra memoriei si creaza o stare de buna dispozitie. Varza rosie intareste imunitatea. Este mai bogata in vitamina C decit portocalele, are putine calorii si efect antioxidant. Actioneaza asupra inflamatiilor, ajutind la recapatarea mobilitatii articulatiilor.

Combateti canicula cu miez de pepene rosu!

Pepenele rosu este bogat in vitamina A si C si celebrul antioxidant licopen. Protejeaza pielea de radiatiile solare, scade riscul afectiunilor inimii, ajuta organismul sa functioneze mai bine in timpul activitatilor fizice. Este si o pretioasa sursa de aminoacizi. Unii au rol in diviziunea celulara, cicatrizarea ranilor si indepartarea amoniacului din organism. Zemosul fruct este util in tratamentul bolilor de rinichi si ale aparatului urinar, in cure de cite 10 zile. Pepenele rosu mai trateaza reumatismul, favorizeaza eliminarea apei excesive din organism si a toxinelor, rezolva constipatia, acneea, obezitatea. Nu ingrasa, valoarea sa nutritionala este aproape nula, de aceea este indicat si in curele de slabire. Creste libidoul. Sucul de pepene e de neinlocuit pentru bolnavii care sufera de afectiuni ale sistemului cardiovascular. Celuloza din pepene imbunatateste activitatea intestinului si ajuta la eliminarea colesterolului in exces. Sucul de pepene este indicat de asemenea in cazul afectiunilor ficatului (ciroza, intoxicatii, pietre la bila), al anemiei, bolilor de singe. Mai multe studii arata ca un consum moderat de pepene rosu protejeaza impotriva cancerului, imbunatateste somnul, te face sa te simti mai energic si protejeaza impotriva bolilor de inima sau de ochi. Pepenele este un fruct rehidratant, fiind ideal pe canicula cu un continut de 82% apa. Nu uitati sa spalati si exteriorul inainte de a-l taia, pentru a inlatura bacteriile de pe coaja.

Strugurii rosii curata rinichii

Nu e sezonul lui, dar nu exista anotimp in care sa nu fie util. Grepfruitul rosu este o adevarata comoara de antioxidanti si contine si licopen. Se consuma ca atare, sub forma de suc proaspat sau se poate adauga in salate. Macesul este un alt fruct rosu cu intrebuintari medicinale. Este slab diuretic si laxativ, vasoprotector, contine multa vitamina C, este util in colitele spastice, ajuta circulatia capilara, este depurativ. Ceapa rosie se digera foarte usor in stare cruda, in salate. Contine vitamina C, fier, antioxidanti si tonifica vasele sanguine. Ceaiul rosu contine teina si nu are proprietati stimulente. In schimb, are o mare concentratie de polifenoli si de vitamine C si ajuta la eliminarea radicalilor liberi. Sfecla rosie este un depozit de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug in urma prelucrarii termice. Gargara cu suc de sfecla ajuta in amigdalite. Aceasta leguma lupta cu anemia, bronsita cronica, hemoroizii, constipatia, varicele, colestreolul, gripa si raceala, litiaza renala. Pigmentul rosu din sfecla este actorul principal in lupta cu cancerul. Strugurii rosii sint cel mai bun somnifer. Sub forma de suc proaspat alina durerile de guta, reumatism si artroza. Regleaza tensiunea arteriala, combate anemia. Cura de struguri rosii curata rinichii, diminueaza aciditatea urinara, este o matura care curata colonul. Datorita continutului mare de apa, strugurii sint recomandati mai ales vara. Consumul de struguri reduce, de asemenea, riscul de a avea un atac de cord si previne metastazele. Pina si vinul rosu are contributia lui la sanatate. Aceasta deoarece contine resveratrol, cu efecte impotriva procesului de imbatrinire. Recent s-a descoperit ca aceasta molecula ajuta in lupta cu obezitatea. Vinul rosu nu este recomandat vara.

Rosul, culoarea care energizeaza

• Specialistii in cromoterapie definesc rosul ca fiind o culoare ce activeaza energia. Datorita capacitatii de a transmite caldura, ajuta circulatia, mareste activitatea musculara, da forta batailor inimii si respiratiei, tonifica si revigoreaza si este euforizanta. Mincind alimente rosii, obtinem un echilibru intre dieta potrivita si greutatea ideala. Rosul actioneaza binefacator asupra singelui, faciliteaza regenerarea celulara. Fie ca purtati rosu sau mincati legume si fructe rosii, aceasta culoare este un remediu excelent pentru starile de moleseala si hipotensiune. Mai e recomandata in anemie, bronsita, guturai, depresie, dureri reumatismale, gripa, paralizie. Contraindicatii: stari inflamatorii, tulburari emotionale. Culoarea rosie naturala buna la vopsit tesaturi si oua se obtine din sovirf, scortisoara si pojarnita, mar paduret, flori de tei cu frunze de ceapa-rosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *