Avertismentul climatologilor: Zilele de iarna grea vor deveni din ce in ce mai rare

Avertismentul climatologilor: Zilele de iarn? grea vor deveni din ce în ce mai rare
Avertismentul climatologilor: Zilele de iarna grea vor deveni din ce in ce mai rare
Avertismentul climatologilor: Zilele de iarna grea vor deveni din ce in ce mai rare

Iernile grele, asa cum le cunosc romanii, vor deveni o amintire. Incalzirea globala, spun climatologii, va face ca zilele din sezonul rece cu temperaturi mai mici sau egale cu 0 grade Celsius sa fie adevarate raritati. Clima temperat-continentala din Romania isi va schimba consistent parametrii, sustin specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In urmatorii ani, verile din tara noastra vor deveni din ce in ce mai calde, cu frecvente valuri de canicula si seceta, dar si cu episoade de ploi torentiale severe care vor provoca local inundatii. Totodata, zilele de iarna reala, cu temperaturi de 0 grade Celsius sau mai mici, vor fi din ce in ce mai rare. Potrivit datelor din Strategia Nationala privind Schimbarile Climatice, in ultimii ani, grosimea straturilor de zapada a scazut semnificativ in nord-estul, centrul si vestul Romaniei, in timp ce, la nivelul intregii tari, frecventa anuala a fenomenelor de polei, chiciura si chiciura moale a scazut semnificativ. „Exista o tendinta de crestere a temperaturii, chiar daca aceasta crestere nu este constanta, pentru ca niciun an nu este fix mai cald decat precedentul”, ne spune Roxana Bojariu, sef sectie Climatologie ANM.

Singura solutie: sa ne adaptam schimbarilor Potrivit sefului sectiei Climatologie al ANM, tara noastra are nevoie de un plan de actiune concret, care sa includa adaptarea la modificarile climei. „Am schimbat ireversibil clima, iar noi trebuie sa ne adaptam la procesele care au aparut si sa avem in vedere viitorul, care va amplifica aceste procese, semne pe care le identificam in prezent. Avem acest semnal clar al cresterii temperaturii, frecventei, intensitatii si persistentei valurilor de caldura. Aceste valuri de caldura, mai ales in zona urbana, unde densitatea populatiei este mare, au efecte asupra sanatatii unor grupuri demografice, batrani, oameni cu boli cronice, dar toti sunt, pana la urma, afectati”, ne-a precizat Roxana Bojariu. Productia agricola, in pericol Climatologii atrag atentia asupra problemei secetei prin reducerea cantitatii precipitatiilor. „Sistemul de irigatii trebuie refacut intr-o conceptie moderna.

Probleme sunt si acum in agricultura. Depindem in foarte mare masura de ploaie. Deja noi traim schimbari care vor continua si in viitor”, a mai spus Roxana Bojariu. Inundatiile, un pericol iminent Schimbarea climatica a adus si va aduce fenomene extreme, care vor putea produce inundatii aproape oriunde in tara. „Alt risc este de crestere a intensitatii precipitatiilor, cum s-a intamplat si vara aceasta la noi, cu inundatii rapide, care sunt foarte greu de prognozat. Trebuie sa incercam sa ne adaptam si aici. Localitatile trebuie sa fie pregatite, iar pentru aceasta trebuie sa existe studii de adaptare”, a mai afirmat seful sectiei de Climatologie a ANM. „Trebuie sa ne gandim cum sa facem fata valurilor de caldura, chiar daca vara aceasta ne-a pasuit un pic.” – ROXANA BOJARIU, sef sectie Climatologie ANM „La noi nu s-a initiat un adevarat program care sa vizeze in mod sistematic si concret studii de adaptare.” – ROXANA BOJARIU, sef sectie Climatologie ANM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *