Doina Pana vrea adoptarea noului Cod silvic pana pe 8 octombrie

Guvernul preg?te?te pedepse aspre pentru ho?ii de p?duri
Doina Pana vrea adoptarea noului Cod silvic pana pe 8 octombrie
Doina Pana vrea adoptarea noului Cod silvic pana pe 8 octombrie

*La acea data intra in vigoare actul normativ privind utilizarea Sistemului de monitorizare a trasabilitatii lemnului, ce are ca scop reducerea taierilor ilegale de lemn si a evaziunii fiscale in domeniu

paduriMinistrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Doina Pana, a declarat vineri, la Poiana Brasov, ca Sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, ce are ca scop reducerea taierilor ilegale de lemn si a evaziunii fiscale in domeniu, va deveni obligatoriu la nivel national incepand cu data de 8 octombrie. Doina Pana a declarat ca acest sistem a fost implementat in faza pilot in noua judete din tara, iar in scurt timp va fi extins in toata tara.

„Am inceput cu trei judete, pe urma cu sase, iar la ora actuala sunt noua in acest sistem. In urma pilotarii, culegand date, sistemul informatic a mai suportat niste modificari si urmeaza ca saptamana viitoare, cel mai probabil, sa apara Hotararea de Guvern in forma finala. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel national, astfel incat pe 8 octombrie, cand intra in vigoare hotararea, sa nu fie nimeni care sa nu fi folosit pana acum sistemul”, a declarat Doina Pana.

Ministrul a subliniat ca acest sistem de monitorizare este foarte benefic pentru ca va elimina concurenta neloiala si introducerea pe piata a lemnului provenit din taieri ilegale din paduri. Monitorizarea trasabilitatii lemnului din paduri se va face on-line printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicatie instalata pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmari drumul lemnului din paduri pana la procesatorul final.

De asemenea, Doina Pana a anuntat ca isi doreste ca proiectul de Cod silvic sa fie discutat de parlamentari cat mai repede, astfel incat el sa se transforme in lege organica pana pe 8 octombrie, data la care va fi aplicabila hotararea de guvern privind trasabilitatea lemnului. „Nu inteleg de ce fostul ministru delegat a fost impotriva Legii Codului silvic, pe care chiar ea a initiat-o. Ne-au lipsit atunci cinci voturi pentru ca era o zi cu mai multe evenimente si nu am avut destui parlamentari. Dar atat PDL, cat si PNL, au votat impotriva atunci”, a explicat Pana.

Doina Pana a participat vineri la Zilele forestierului, organizate in Poiana Brasov de Asociatia forestierilor din Romania.

Proprietarii de paduri vor subventii ca fermierii

Bogdan Tudor Tudoran, presedintele Asociatiei de Paduri din Romania, a declarat, la randul sau, ca proprietarii de paduri sunt dezavantajati fata de fermieri, cu toate ca „silvicultura este sora mai mica a agriculturii”. „Pentru un hectar de padure se acorda subventii europene de 20 de ori mai putin decat pentru o vaca. Pentru Parcul National Retezat, de exemplu, se acorda subventii mai mici de 20 de ori decat o ferma cu 1.000 de vaci. Noi suntem loviti pe de o parte si de faptul ca nu avem voie sa taiem padurea decat in anumite conditii, iar pe de alta de faptul ca nu primim subventii cum primesc fermierii. Nu mi se pare normal. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis 300 de milioane de euro pentru silvicultori, dar pe urma a redus aceasta suma la 100 de milioane de euro, o suma infima fata de 17 miliarde de euro cat primeste Agricultura”, a explicat Tudoran.

Nicolae Tucunel, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania, a sustinut ca este neaparat necesara adoptarea unui nou Cod silvic, care „ar multumi pe toata lumea”. „Vechiul Cod silvic nu mai este actual. Iar cel realizat de fostul ministru, Lucia Varga, a reusit sa nemultumeasca atat proprietarii de paduri, cat si pe administratorii de paduri sau procesatori. Am ajuns impreuna la o forma aproape de ideal, care reuseste sa ii multumeasca pe cei care sunt implicati in procesul de industrializare a lemnului, de la taiere, pana la fabricarea de produse din lemn”, a explicat Tucunel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *