Plantele care te ajuta sa treci cu bine peste bolile de sezon

Plantele care te ajuta sa treci cu bine peste bolile de sezon

In laboratorul naturii apar adevarate miracole tamaduitoare toamna. Paducelul, macesele, catina si ardeii iuti sunt doar cateva dintre plantele medicinale pe care farmacia verde ni le ofera pentru a trece cu bine peste incercarile ploilor si vanturilor reci ce vor urma, scrie formula-as.ro.

„In acest anotimp al schimbarii, al trecerii de la canicula la frig, este foarte important sa ne pastram echilibrul organismului, adica sanatatea. Intotdeauna am fost uimit de faptul ca tocmai acum, cand suntem sensibili la aparitia bolilor, natura ne ofera o parte din cele mai puternice plante medicinale!”, a spus farmacistul Ion Bobaru.

Catina, fabrica de vitamine

„Intreaga forta tamaduitoare a catinei se concentreaza in fructele acestea cu gust placut, acrisor. Pe buna dreptate, catina este comparata cu o fabrica naturala de vitamine, neegalata inca de nici un produs farmaceutic obtinut pe cale industriala. Are una dintre cele mai mari concentratii de vitamina C, de zece ori mai multa decat lamaile. Pe langa aceasta, pulpa contine complexul B, vitaminele A, E si K, beta caroten (mai mult decat contine morcovul), zaharuri, acizi grasi si acizi organici si alte substante active, mai putin cunoscute”, spune farmacistul, cu ingaduinta unui dascal rabdator.

Ardeii iuti, condimentele sanatatii

„Desi nu sunt originari din Romania, ardeii iuti s-au acomodat foarte bine la clima ospitaliera a tarii noastre. Se spune ca puterea lor terapeutica a fost descoperita de unul dintre medicii care l-au insotit pe Cristofor Columb in expeditiile pe continentul american.

Acesta a observat ca vracii triburilor amerindiene foloseau pulberea de ardei iute in vindecarea bolilor, motiv pentru care fructele acestui arbust erau de o mare valoare. Ajuns in Europa, ardeiul cu gust iute s-a raspandit foarte repede prin intermediul negutatorilor de mirodenii. Pe meleagurile noastre, medicina populara a adoptat cu usurinta condimentul medicament si, vreme de patru secole, tamaduitorii de la sate au perfectionat numeroase retete care pun in valoare principiile lui active”.

Ardeiul iute se numara printre putinele plante medicinale care contin capsaicina si capsicina, alcaloizi naturali care ii confera valoroase calitati farmaceutice, dar si gustul piperat-arzator.

Actiune terapeutica

Efectele benefice ale ardeiului iute se fac simtite la nivelul intregului organism deoarece substantele sale active imbunatatesc circulatia sangelui, il curata de toxine si favorizeaza asimilarea compusilor nutritivi. Pe plan intern, stimuleaza buna functionare a sistemului digestiv, fiind folosit la tratarea indigestiei, precum si impotriva colicilor si constipatiei.

Aplicate extern, preparatele din ardei iute combat durerile provocate de afectiunile reumatoide, indeparteaza durerile lombare, durerile musculare si calmeaza iritatiile pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *