Chirpiciul face casa prietenoasa si ieftina.

Chirpiciul face casa prietenoasa si ieftina.

Casa de chirpici face valuri in strainatate, mai ales ca strainii se indreapta tot mai mult catre materialele de constructii ecologice. Din pacate, in Romania casa de chirpici este considerata casa saracului.

Chirpiciul este un material de constructie folosit de sute de ani pentru constructia caselor si este reprezentat de pamant galben amestecat cu apa si paie. Cu compozitia rezultata se fac fie caramizi, fie se tencuiesc peretii confectionati din impletitura de nuiele.

Casa de chirpici poate fi construita in doua feluri. „Casa de chirpici se construieste pe structura de lemn. Odata structura de lemn ridicata peretii pot fi construiti din impletitura de lemn peste care se adauga tencuiala de chirpici sau peretii se umplu cu caramizi confectionate din acelasi material”, a declarat pentru RTV.NET Lucian Bolcas, administratorul site-ului constructii.ro.

Nu exista lege pentru casa de chirpici

In strainatate exista o piata a acestui tip de constructie: exista firme care propun si construiesc adobe house (case din chirpici), insa in Romania nu poti gasi decat cateva informatii pe cateva bloguri.

Romanii care ar vrea sa locuiasca intr-o astfel de casa, daca sunt norocosi pot gasi prin vreun colt uitat de lume un meserias care sa se incumete la o astfel de constructie, nu se va putea lauda cu acte ca sunt ecologisti. „In strainatate exista un interes tot mai mare pentru casa de chirpici, in Romania casa de chirpici este casa saracului. Cei care ar dori totusi o casa de chirpici ar trebui sa o incadreze la constructie de lemn, intrucat pentru acest tip de constructie nu exista cadru normativ si nu va putea fi intabulata”, a spus Octavian Ungureanu, arhitect in cadrul firmei Trilitica Frame, pentru RTV.NET.

Avantajele pamantului

Chiar daca nimeni nu se incumeta sa lanseze un pret pentru o constructie de chirpici, un prim avantaj al unei constructii din pamant si paie este pretul mai mic. Un alt avantaj al constructiei prietenoase cu mediul este izolatia termica buna, intrucat pamantul acumuleaza greu caldura si o emana la fel, locuinta fiind una racoroasa pe timp de vara si calduroasa iarna. „Caramida de chirpici este un fel de caramida eficienta datorita paielor din compozitie care contin aer”, afirma Lucian Bolcas. Un ultim avantaj ar fi rezistenta la cutremure. Fiind construita pe structura de lemn constructia este elastica.

Dezavantajele pamantului

Un prim dezavantaj, dar care pentru unii se poate transforma in avantaj, intrucat exista oameni care adora mirosul naturii, ar fi mirosul unei astfel de case.

„O astfel de casa necesita o atentie mai mare, respectiv mai multe lucrari de intretinere. O casa de chirpici nu este rezistenta la umezeala. Un alt dezavantaj este durata de viata care este mai mica ca a unei case de caramida”, a precizat Octavian Ungureanu.

Finisajele casei de chirpici

Pentru ca umezeala sa nu afecteza casa, unii constructori recomanda constructia unei fundatii mai inalte, precum si hidroizolarea acesteia. Fundatia unei case de chirpici este recomandat a se confectiona din bolovani tasati. La suprafata bolovanii fundatiei vor fi stabilizati cu beton. Acoperisul va fi unul obisnuit de lemn, in schimb este recomandat ca streasina casei de chirpici sa fie larga, pentru a feri peretii de intemperii.

Finsaje moderne pentru pardoseala inseamna ca podeaua casei de chirpici sa fie contruita din beton. De asemenea, in casa de chirpici se pot monta finisaje ca in orice casa normala, cu conditia ca acestea sa fie montate placi de OSB sau gips carton. Daca finisajele, fie ele exterioare sau interioare sunt mai grele, constructorii recomanda imbracarea peretilor cu plasa de fier si tencuirea lor. Astfel, se rezolva si problema cu umezeala peretilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *