Incalzirea globala afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna

Turismul romanesc si incalzirea globala: Sezoanele de iarna vor fi mai scurte/Cele mai afectate vor fi statiunile montane.
Turismul romanesc si incalzirea globala: Sezoanele de iarna vor fi mai scurte/Cele mai afectate vor fi statiunile montane.

Temperaturile extreme afecteaza obiectivele turistice din statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna. Majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca vor fi necesare investitii pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane. Pe de alta parte, partiile de schi aflate la o altitudine mai mare (Sinaia, Balea) vor profita de un aflux sporit de turisti, se arata in Strategia nationala a Romaniei privind schimbarile climatice 2013-2020, publicata luni in Monitorul Oficial. Potrivit aceluiasi document, lacurile terapeutice ar putea seca in contextul fenomenului de incalzire globala ducand la pierderi pentru statiunile balneare si turismul terapeutic.

Din document:

  • Sectorul turistic din Romania a fost afectat de valuri de canicula in sezonul de vara, de scaderea cantitatii si reducerea persistentei zapezii in sezonul de iarna si de evenimente meteorologice extreme (inundatii, furtuni intense etc.) care au afectat infrastructura turistica, precum si motivatia turistilor de a calatori.
  • Cele mai afectate obiective turistice sunt statiunile de coasta si cele montane, specializate in sporturi de iarna.
  • Cercetatorii in turism considera ca unele regiuni din Romania vor inregistra pierderi ca rezultat al schimbarilor climatice, in vreme ce altele vor inregistra castiguri. De exemplu, majoritatea partiilor de schi din zona montana Bucegi si Postavaru se afla la altitudini joase, ceea ce va insemna ca sunt necesare investitii suplimentare pentru a produce zapada artificiala, astfel incat sa contracareze incalzirea climei montane. Pe de alta parte, partiile de schi aflate la o altitudine mai mare (Sinaia, Balea) vor profita de un aflux sporit de turisti.
  • Pericolul este deosebit de mare in cazul zonelor impadurite care vor suferi un impact sever din cauza schimbarilor climatice. Lacurile terapeutice ar putea seca in contextul fenomenului de incalzire globala ducand la pierderi pentru statiunile balneare si turismul terapeutic.
  • O amenintare suplimentara legata de schimbarile climatice o constituie impactul asupra transporturilor si infrastructurii, care se reflecta si asupra sectorului turistic.
  • Drumurile avariate pot face anumite destinatii turistice mai putin accesibile, sau complet inaccesibile.
  • Valurile de caldura, vremea excesiv de ploioasa si/sau rece, vor face zonele turistice din Romania mai putin atragatoare pentru vizitatori. Aceste evenimente extreme vor avea, de asemenea, un impact negativ asupra sanatatii turistilor, indiferent de destinatia lor.
  • Se recomanda ca statiunile sa-si diversifice produsele turistice, pentru a fi mai putin vulnerabile la efectele schimbarilor climatice. Turistii trebuie, de asemenea, sa fie mai bine educati cu privire la efectele schimbarilor climatice, asa incat sa-si poata adapta in consecinta comportamentul de consum turistic.

In ansamblu, principalele efecte ale schimbarilor climatice (temperaturile in crestere, reducerea stratului de zapada, frecventa si intensitatea sporita a evenimentelor extreme, cresterea nivelului marii si a temperaturii marii, reducerea biodiversitatii, incendii mai mari si mai dese ale padurilor etc.) vor avea urmatoarele efecte negative asupra sectorului turistic din Romania:
activitatile turistice vor avea o sezonalitate diferita;
turistii se vor confrunta cu un disconfort termic;
vor exista mai multe riscuri pentru sanatate;
statiunile vor inregistra costuri mai mari cu incalzirea/racirea si aerul conditionat in functie de specificul lor;

  • statiunile vor fi supra-aglomerate in unele zone si, in mare parte neocupate in alte zone;
  •  veniturile rezultate din turism vor scadea in zonele afectate, dar ar putea creste in zonele avantajate;
  •  statiunile destinate sporturilor de iarna vor avea mai putina zapada si vor inregistra costuri suplimentare pentru producerea zapezii artificiale;
  • sezonul turistic de iarna va fi mai scurt;
  • unitatile turistice vor avea costuri mai mari legate de asigurari si de restrangerea activitatii;
  • evenimentele meteorologice extreme vor afecta infrastructura, patrimoniul istoric, patrimoniul arhitectural si caracterul sezonier;
  • turismul din zona litoralului va fi afectat de pierderea unor zone de plaja datorate eroziunii costiere si costurile mai mari de intretinere a tarmului marii;
  •  atractiile turistice naturale vor suferi deteriorari.

 

  • Turistii au cea mai mare capacitate de adaptare, bazata pe trei resurse cheie: bani, timp si cunostinte. Ei isi pot modifica preferintele de calatorie pentru a evita conditiile climatice nefavorabile si pot cauta zonele favorabile. Cu toate acestea, furnizorii de servicii turistice au o capacitate mai redusa de a se adapta.
  • In acest context, intreprinderile din sectorul turistic trebuie sa-si adapteze investitiile pentru a contracara amenintarile si de a valorifica oportunitatile. Desi acest lucru poate genera costuri mai mari, protectia pe termen lung fata de schimbarile climatice va avea ca rezultat beneficii durabile. Unitatile turistice trebuie sa fie construite in locatii care favorizeaza adaptarea la efectele schimbarilor climatice, folosind materiale reziliente la noile conditii de clima.
  • Asigurarile vor constitui, de asemenea, o importanta masura de protectie climatica. Produsele turistice trebuie sa fie diversificate, concentrandu-se pe serviciile mai putin vulnerabile si punand un accent mai mare pe turismul rural. Personalul din turism si turistii trebuie sa fie mai bine educati cu privire la efectele negative ale schimbarilor climatice si la masurile de adaptare la efectele schimbarilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *