Asociatia „Sens Civic” din Piatra Neamt a inceput luni actiunea de cartare in judetul Neamt a gropilor de gunoi neautorizate

Asociatia "Sens Civic" din Piatra Neamt a inceput luni actiunea de cartare in judetul Neamt a gropilor de gunoi neautorizate
Asociatia „Sens Civic” din Piatra Neamt a inceput luni actiunea de cartare in judetul Neamt a gropilor de gunoi neautorizate

Asociatia „Sens Civic” din Piatra Neamt a inceput luni actiunea de cartare in judetul Neamt a gropilor de gunoi neautorizate, care vor fi salubrizate in cadrul actiunii „Let’s do it Romania!” Intr-o conferinta de presa, organizata luni, la care au participat si reprezentantii autoritatilor judetene, s-a subliniat importanta implicarii societatii civile in cadrul acestei actiuni.

„Sustinem efortul voluntarilor din cadrul Asociatiei ‘Sens Civic’ si ne bucuram sa ne alaturam cu specialistii Consiliului Judetean, reprezentanti ai Unitatii de implementare a proiectelor, care se ocupa de un proiect mai amplu de management al colectarii selective a deseurilor. Pe 28 septembrie ma voi implica si personal, alaturi de prieteni, rude, salariati si colegi din PSD, pentru a da un exemplu de implicare si constientizare asupra necesitatii de colectare selective a deseurilor si de pastrare a unui mediu curat si sanatos”, a declarat Emilia Arcan, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt. Asociatia „Sens Civic” este la a doua participare din cele trei editii de „Let’s do it Romania!” si la prima pe care o coordoneaza la nivelul judetului Neamt.

„Voluntarii vor crea impreuna ‘Harta deseurilor din Romania’, o harta in format electronic, actualizata in timp real, care poate fi accesata si prin intermediul aplicatiilor mobile”, a declarat Gabriel Cojocaru, coordonatorul Asociatiei „Sens Civic”.

Operatiunea de cartare presupune deplasarea voluntarilor pe teren si identificarea mormanelor de gunoaie din zonele alese cu ajutorul GPS-ului. La final, voluntarii introduc datele pentru fiecare morman cartat pe harta online, furnizand toate detaliile din fisa de morman. Toti cei care vor sa contribuie la realizarea hartii pot incarca mormanele de gunoi, identificate in afara oraselor, accesand aplicatia proiectului http://app.letsdoitromania.ro, sectiunea Adauga gunoi. Pe langa modalitatea clasica de cartare, incepand de anul acesta, utilizatorii au la dispozitie si o aplicatie pentru smartphone-urile cu sistem de operare Android, IOS sau Windows.

Dupa succesul primelor trei editii din 2010, 2011 si 2012, la care au participat peste 650.000 de voluntari, care au reusit sa stranga peste 1,6 milioane saci de deseuri, Ziua de Curatenie Nationala din Romania a devenit deja o traditie, care uneste romanii de peste tot. Proiectul aduce impreuna autoritati, companii, ONG-uri, reprezentanti ai media, persoane publice si voluntari, pentru a face curatenie in toata tara, intr-o singura zi.

In judetul Neamt au raspuns pozitiv acestei initiative Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Directia Silvica, SC Brantner, Inspectoratul Scolar, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Primaria Piatra Neamt, Consiliul Judetean, Prefectura. Prin demersurile facute impreuna cu Prefectura sunt asteptate confirmari de la primariile din judet, precum si de la celelalte institutii. Anul acesta, Ziua de Curatenie Nationala este 28 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *