Elena Mateescu, director Agentia Nationala de Meteorologie: „Ne asteapta veri si mai fierbinti”

0
522
Elena Mateescu, director Agenţia Naţională de Meteorologie: "Ne aşteaptă veri şi mai fierbinţi"
Elena Mateescu, director Agentia Nationala de Meteorologie: „Ne asteapta veri si mai fierbinti”

Specialistul a aratat cat de cald a fost in iulie si ce temperaturi vor fi in urmatoarele luni.

In luna iulie a acestui an s-a inregistrat un record de temperaturi mari, ceea ce a facut ca vara aceasta sa fie cea mai calda din ultimii 52 de ani. Elena Mateescu, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie a precizat, ca temperaturile ridicate vor continua si luna aceasta si in septembrie.


Evz: E vara 2012 cea mai calduroasa din ultimii 50 de ani?

Elena Mateescu: Luna iulie 2012 este cea mai calduroasa luna din ultimii 52 de ani, temperatura medie lunara fiind de 23,7 grade comparativ cu valoarea medie multianuala de 19.2 grade. Frecventa mare a zilelor caniculare si aria destul de mare la nivelul tarii cu zile caniculare consecutive a determinat ca aceasta luna sa fie cea mai calduroasa din 1961 si pana in prezent. La acest moment, putem aprecia ca, primele 2 luni din vara 2012 semnifica trendul crescator al cresterii temperaturilor in contextul fenomenului schimbarilor climatice. In acest sens, se cuvine sa mentionam faptul ca, in deceniul 2001-2010, in Romania temperatura medie anuala a aerului a crescut cu 0.4…0.5 oC fata de fiecare deceniu incepand din 1961 si pana in prezent. 

Cat de cald va fi in lunile august si septembrie?
Informatiile de la Centrul European pentru prognoza vremii pe termen mediu (ECMFW) estimeaza pentru Romania faptul ca, in lunile august si septembrie temperaturile medii lunare pot fi mai ridicate decat in mod normal, in aceste conditii seceta pedologica, cu diferite grade de intensitate.

In ce zone ale tarii seceta va persista?
Se va mentine si accentua seceta in special in regiunile agricole sudice si sud-estice ale tarii, acestea fiind cunoscute ca fiind cele mai vulnerabile regiuni la fenomenul de seceta in Romania. Stim ca estimarile sezoniere au un grad mai redus de realizare (60…65%) in functie de perioada de anticipatie (1-3 luni).

Potrivit datelor, cum vor arata verile romanesti in urmatorii ani?

Posibil mai calde si mai secetoase, in conditiile in care proiectiile climatice arata ca in Romania se asteapta o incalzire medie anuala ca cea proiectata pentru Europa: intre 0.5°C si 1.5°C pentru perioada 2020-2029 si respectiv, intre 2.0°C si 5.0°C pentru 2090-2099, in functie de scenariul de emisie a gazelor cu efect de sera. Sub aspect pluviometric, pentru perioada 2090-2099, peste 90% din modele proiecteaza secete pronuntate in timpul verii, in special in sudul si sud-estul tarii, cu abateri negative fata de perioada actuala mai mari de 20%. De asemenea, fenomenul de incalzire globala va conduce la cresterea frecventei si intensitatii fenomenelor extreme. Alternanta rapida intre canicula severa/seceta accentuata si precipitatii abundente/inundatii, fiind din ce in ce mai evidenta. 

„Pe 15 iulie au fost 42,4 grade la Giurgiu. Mai putin ca in 2007. Insa, frecventa mare a zilelor caniculare consecutive a determinat ca aceasta luna sa fie cea mai calduroasa din 1961 si pana in prezent.”

Cum se poate combate seceta

Specialistii au identificat 13 sectoare vulnerabile la efectele schimbarilor climatice viitoare. In opinia acestora, pentru a diminua efectele climatice, trebuie luate mai multe masuri. Spre exemplu, in domeniul agricol, elementele de adaptare la efectele schimbarilor climatice la nivelul exploatatiilor agricole se refera la: stabilirea calendarului lucrarilor agricole in functie de mersul vremii, alegerea unor culturi si soiuri mai bine adaptate la modificarile climatice, cresterea eficientei in combaterea buruienilor si daunatorilor si utilizarea eficienta a apei prin reducerea pierderilor, imbunatatirea tehnicilor de irigare.

2012 
este un an istoric canicular, desi in 2007 au fost temperaturi mai mari

CARTE DE VIZITĂ
ELENA MATEESCU, Director executiv ANM

  • Dr. ing. in domeniul Agronomie.
  • 2004 – prezent Cercetator Principal grad I prin concurs.
  • Sef Grup Agrometeorologie.
  • Lucreaza in cadrul Sectiei de Meteorologie Dinamica, Climatologie si Agrometeorologie/Grupul de Agrometeorologie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.