In Republica Moldova vor fi lansate 2 programe noi pentru producerea combustibilului din biomasa

Vor fi lansate 2 programe noi pentru producerea combustibilului din biomasa

Conceptul a doua programe pentru stimularea pietei de producere a combustibilului din biomasa in tara noastra, a fost discutat astazi, 3 august, in cadrul sedintei Consiliului  de Coordonare a Proiectului Energie si Biomasa, prezidata de ministrul Economiei, Valeriu Lazar.

Unul dintre acestea este „Programului de sustinere si dezvoltare a sectorului producerii combustibilului din biomasa solida in Republica Moldova”, este destinat facilitarii procurarii in regim de leasing a echipamentelor de producere a brichetelor din biomasa. Astfel, intreprinzatorii urmeaza sa achite echipamentul in rate, pe o perioada de 3 ani. Cererile de solicitare pentru participare la prezentul Program urmeaza sa vizeze procurari de cel mult 750 mii lei. La achizitia si importul echipamentului va fi aplicata cota zero la TVA, scutiri de taxa vamale si taxa pentru efectuarea procedurilor vamale.

Al doilea program- „Programul privind comercializarea si instalarea sistemelor de incalzire pe biomasa, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire”  va facilita procurarea de catre gospodariile casnice a cazanelor pe biomasa solida, pentru a substitui alti combustibili fosili. Potrivit programului, beneficiarul va merge la institutia ce urmeaza sa gestioneze contractul de intentie (AEE), urmand apoi sa aleaga produsul de la furnizorii acreditati de cazane, iar dupa ce furnizorul efectueaza instalatia, va emite un certificat beneficiarului, care va confirma instalarea cazanului. Cu acest certificat, beneficiarul se va prezenta la sediul AEE si ii vor fi restituite 30% din valoarea produsului achizitionat.

Cat priveste utilitatea acestor doua Programe,Lazar a precizat ca „Scopul nostru, prin lansarea acestor Programe este crearea de premise pentru stimularea si dezvoltarea pietei de producere a combustibilului din biomasa in Republica Moldova si lansarea unei intregi industrii in acest domeniu. E nevoie de cat mai putina incursiune in mecanismele pietii, misiunea noastra fiind de a stimula cererea in acest sector.”

Amintim ca Proiectul Energie si Biomasa este finantat de UE, avand un buget de 14,56 mil. euro si implementat de PNUD in perioada 2011-2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *