Furtuni in Franta si in Marea Britanie, val de frig in Statele Unite, canicula in Australia … Iarna este marcata de episoade meteo extreme. Pentru climatologul Jean Jouzel, incalzirea climatica nu este singura vinovata de aceste fenomene.
O iarna neobisnuita, cu manifestari meteorologice aproape extravagante. In timp ce o noua furtuna, a treia din acest sezon, s-a abatut asupra vestului Frantei, Statele Unite se confrunta cu un al doilea val de frig si ninsoare, iar Marea Britanie trebuie sa faca fata unor ploi abundente, care au acoperit sub apa o buna parte a tarii. In Australia? Temperaturi caniculare, de peste 40 de grade Celsius. Si sunt numai cateva exemple dintre fenomene extreme inregistrate .
E vorba de o dereglare a climei? Sau este efectul incalzirii globale? Jean Jouzel, membru al Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei, nu crede ca toate aceste fenomene au o explicatie strict meteorologica. „Conditiile meteo difera de la an la an si nu poate fi stabilita o legatura intre toate aceste fenomene regionale”, spune specialistul.
In acelasi timp, continua el intr-un interviu acordat publicatiei L’Express, nici incalzirea globala nu poate fi identificata drept singurul vinovat. Fenomenele din aceasta iarna nu sunt unice: in SUA au existat intotdeauna valuri de frig, Marea Britanie a cunoscut deja puternice precipitatii in 2002, iar Franta s-a mai confruntat cu astfel de furtuni in decembrie 1999.
In plus, spune Jean Jouzel, despre urmarile incalzirii globale, un proces absolut real, se poate vorbi in timp, pe o durata de cel putin 50 de ani. Este adevarat, temperatura planetara a crescut, dar, deocamdata, incalzirea globala este mult mai evidenta in nivelul marilor si topirea ghetarilor. Desi rolul ei in toate fenomenele meteorologice evidentiate nu poate fi negat, dar nici exagerat. Este o combinatie de factori, o etapa a transformarilor climatic.