Baia Mare, castigatoarea „Ligii Campionilor a Surselor Regenerabile de Energie din Romania“

0
660
Baia Mare, câ?tig?toarea „Ligii Campionilor a Surselor Regenerabile de Energie din România“
Baia Mare, câştigătoarea „Ligii Campionilor a Surselor Regenerabile de Energie din România“
Baia Mare, castigatoarea „Ligii Campionilor a Surselor Regenerabile de Energie din Romania“
Baia Mare, castigatoarea „Ligii Campionilor a Surselor Regenerabile de Energie din Romania“

Pentru desemnarea castigatorului au fost verificate proiectele fiecarui oras, in ceea ce pariveste energia regenerabila, modalitatea de aplicare a unor masuri de eficientizare a consumului de energie si proiectele de viitor. Punctele forte ale municipiului Baia Mare au fost faptul ca orasul face parte din Asociatia Orase-Energie Romania, prima asociatie care are preocupari in domeniul eficientei energetice si energiilor regenerabile si ca este membru fondator al Agentiei de Management Energetic Maramures. In plus, municipiul Baia Mare a aderat in anul 2008, la initiativa europeana „Conventia Primarilor”, initiativa care isi propune masuri concrete impotriva incalzirii globale si schimbarilor climatice prin eficienta energetica si utilizarea resurselor de energii regenerabile la nivel local. Mai mult, din anul 2011, Municipiul Baia Mare are aprobat de catre Comisia Europeana, Planul de Actiune pentru Energii Durabile (PAED), prin care, pana in anul 2020, municipiul isi propune o reducere a emisiilor de carbon in atmosfera cu 22% fata de anul de referinta 2008.

Cu aceasta ocazie, primarul municipiului Baia Mare a spus ca isi doreste ca Baia mare sa devina un oras independent energetic prin proiectele in desfasurare sau care urmeaza sa fie implementate. „Energia regenerabila este un domeniu prioritar pentru orice comunitate. Noi ne dorim, in primul rand, cladirile din patrimoniul primariei, indiferent ca vorbim de cladiri administrative sau de gradinite, scoli, licee, sa fie tratate la capitolul incalzire sub aceasta forma a energiei regenerabile. Pe de alta parte, ne gandim la surse de producere a energiei electrice si aici vorbim inclusiv de variantele pentru folosirea raului Sasar si, nu in ultimul rand, o chestiune care tine si de estetica orasului, dar si de partea energetica, reabilitarea termica a blocurilor“, a spus edilul.

Printre cele mai importante investitii din ultimii doi ani a fost modernizarea parcului auto cu mijloace de transport moderne si nepoluante, prelungirea retelei de troleibuz in cartierul Vasile Alecsandri sau extinderea serviciilor de transport in zona metropolitana Baia Mare. De asemenea, modernizarea sistemului de iluminat prin inlocuirea cu lampi de iluminat cu consum redus si dezvoltarea unei instalatii de valorificare a deseurilor biodegradabile printr-un proiect de cooperare internationala si anveloparea termica a cladirilor publice vor ajuta la protectia mediului si la consumul eficient de energie. Tot cu aceasta ocazie au fost amintite si preocuparile in domeniul utilizarii energiilor regenerabile prin sistemul de incalzire cu pompe geotermale la Spitalul de Pneumofiziologie Baia Mare, proiect depus spre finantare la Fondul de Mediu si sisteme de incalzire cu panouri fotovoltaice sau pompe de caldura la Colegiul National „Gheorghe Sincai” si „Vasile Lucaciu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.