Incalzirea climatica va avea efecte semnificative si asupra sanatatii publice

Primele efecte ale schimbarilor climatice sunt vizibile deja, riscand sa rastoarne prioritatile sanitare, avertizeaza experti francezi in sanatate publica. Daca amenintarile fizice ale incalzirii climatice (topirea banchizei, cresterea nivelului marilor, varfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute si chiar predictibile pe cativa ani, ele au si multe repercusiuni asupra sanatatii umane, scrie lefigaro.fr. Pentru a…

Citește mai departe
E?ti dator Terrei! Semneaz? peti?ia pentru a sus?ine campania „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Semneaza petitia „2 lei sticla, un leu PET-ul!”

Esti dator Terrei! Stii asta? Azi consumam de la natura „pe datorie” bunurile si serviciile de care avem nevoie ca sa supravietuim. Impactul consumului excesiv al resurselor naturale este vizibil cu ochiul liber: lipsa apei, desertificare, scaderea productivitatii solului, defrisare si fenomene extreme cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, schimbari climatice etc.  Acum, populatia de…

Citește mai departe

Incalzirea oceanului Arctic va duce la ierni mai blande in Europa si SUA

Incalzirea oceanului Arctic este asociata cu reducerea numarului iernilor extreme in SUA si Europa, sustine un studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat luni de natureworldnews.com. Climatologii au atribuit scaderea temperaturilor din SUA, din ianuarie 2014 ( cu recordul din Minnesota de minus 37 de grade Celsius si cu inghet in insorita Florida) fenomenului…

Citește mai departe
Memorie biologica: Poate schimba frica parintilor ADN-ul copiilor?

Rasa umana, in pericol?

Cele mai mari amenintari pentru omenire nu sunt reprezentate de razboaie nucleare sau de catastrofe naturale, ci de propriile noastre experimente stiintifice. Asadar, este posibil ca omenirea sa dispara pe propria-i mana, dupa ce a supravietuit unor fenomene extreme vreme indelungata. O echipa internationala de oameni de stiinta, matematicieni si filosofi de la Institutul pentru…

Citește mai departe
Cercetatorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi in apele Antarcticii

Urgenta climatica: Oceanul Arctic ar putea fi reinghetat

Oamenii de stiinta sugereaza o solutie radicala pentru a combate incalzirea globala si schimbarile climatice care aduc fenomene extreme de vreme. Reinghetarea Oceanului Arctic este o operatiune usor de pus in practica si ieftina. Cercetatorii estimeaza ca reinghetarea Oceanului Arctic s-ar putea realiza cu doar cateva jeturi Gulfstream si ar costa aproximativ 8 miliarde de dolari anual, suma mica…

Citește mai departe

ViitorPlus si Iuliana Tudor lanseaza campania „Padurea Copiilor” 2012 – un copac pentru fiecare nou-nascut din Romania

Bucuresti, 3 aprilie 2012 – ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila – impreuna cu Iuliana Tudor (Realizator emisiunea “O data-n viata”, TVR1) lanseaza astazi campania „Padurea Copiilor” 2012, avand ca obiectiv principal plantarea si ingrijirea a cate unui puiet de copac pentru fiecare nou-nascut din Romania.   Argumentele care sustin necesitatea acestei campanii pot fi…

Citește mai departe

Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani.

Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani. Specialistii sustin ca in viitor temperaturile vor creste in fiecare anotimp, cu predilectie iarna si vara, iar primavara va veni cu doua saptamani mai devreme. Defrisarile masive accelereaza schimbarile climatice In ultimele saptamani de iarna s-a vorbit…

Citește mai departe

Fenomene extreme la orizont

Precipitatii excesive, inundatii spontane si furtuni devin un fenomen destul de comun in UK. Desi cei sceptici in privinta schimbarilor climatice neaga orice legatura intre aceste fenomene naturale extreme si schimbarile climatice provocate de oameni, argumentele in sprijinul acestei afirmatii sunt din ce in ce mai puternice. Cresterea temperaturilor declansate de cresterea emisiilor de gaze…

Citește mai departe

Ziua Dunarii in Europa

Ziua Dunarii este unul dintre cele mai importante evenimente internationale. Manifestarile organizate cu aceasta ocazie se desfasoara in toate statele dunarene, pentru a marca dorinta comuna a tarilor de a adopta masuri si strategii pentru protejarea Fluviului Dunarea, fie ca este vorba de fenomene extreme (seceta, inundatii), fie ca este vorba despre poluari accidentale. Ziua…

Citește mai departe

Apa din Dunare, analizata de specialisti

Directia Apelor (DA) Jiu Craiova va organiza luni o campanie experimentala de prelevare de probe de apa din Fluviul Dunarea, in zona Portului Bechet. Evenimentul marcheaza Ziua Dunarii. „Pe 29 iunie, reprezentantii Laboratorului Directiei Apelor Jiu, impreuna cu un grup de copii, vor preleva si analiza probe de apa”, a declarat Costica Paunescu, director Resurse…

Citește mai departe

Europa trebuie sa se pregateasca pentru schimbari climatice dramatice in anii urmatori

Seceta, inundatii ucigatoare si furtuni violente: acesta este tabloul zugravit de Comisia Europeana pentru statele membre ale Uniunii Europene. Batranul continent va suferi in anii urmatori schimbari climatice importante, in special in statele din sud, si trebuie sa se pregateasca pentru a atenua impactul asupra populatiei, a avertizat miercuri comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas….

Citește mai departe

Apele Romane celebreaza Ziua Internationala a Marii Negre

Administratia Nationala „Apele Romane” celebreaza Ziua Internationala a Marii Negre. Se implinesc 11 ani de cand cele sase tari riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina semnau in anul 1996 Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre impotriva Poluarii, care cuprinde un set de strategii si politici pentru salvarea si reabilitarea Marii Negre, se arata intr-un comunicat remis AMOS News.

Citește mai departe