Fenomene extreme la orizont

Precipitatii excesive, inundatii spontane si furtuni devin un fenomen destul de comun in UK. Desi cei sceptici in privinta schimbarilor climatice neaga orice legatura intre aceste fenomene naturale extreme si schimbarile climatice provocate de oameni, argumentele in sprijinul acestei afirmatii sunt din ce in ce mai puternice. Cresterea temperaturilor declansate de cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera va conduce la un numar mai mare de fenomene extreme in urmatorii ani.

De-a lungul timpului, mai multe studii si modele climatice au atras atentia asupra consecintelor posibile a incalzirii globale determinata de om, insa masurile necesare nu au fost luate. Insa acum aceste predictii par a fi fondate, mai ales prin prisma fenomenelor meteo extreme, fenomene care vin sa intareasca ideea data de aceste semnale.

Conform studiilor efectuate de o echipa de oameni de stiinta condusa de Dr Hayley Fowler, de la universitatea din Newcastle, intensitatea si frecventa ploilor extreme din ultimii ani va creste dramatic in urmatoarele decenii. Studiul, bazat pe 13 modele climatice regionale din 9 regiuni din UK, indica faptul ca aceste fenomene extreme vor deveni obisnuinta in urmatorii 75 de ani.
Dr Fowler a descoperit ca probabilitatea acestor fenomene a crescut de pana la 4 ori in Scotia si de pana la 2 ori in Irlanda de Nord, comparativ cu ultimii ani. Regiunile din Regatul Unit, Scotia si Irlanda de Nord se estimeaza ca vor suferi cresteri de pana la 20% in viitorul apropiat. Aceste schimbari, totusi, se estimeaza ca vor afecta mai putin regiunile din sudul Angliei.

Predictiile indica de asemenea faptul ca este foarte probabil sa aiba loc o crestere majora (de pana la 60%) in ceea ce priveste ploile in regiunile din North West England in urmatoarele decenii. Ploile din timpul iernii si toamnei, cand pamantul este deja saturat, poate reprezenta un pericol serios in ceea ce priveste inundatiile pentru tot mai multe case din UK.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente