Defrisarea apelor, nu a muntilor

Pierderile economice suferite de Romania in ultimii 42 de ani, cauzate de 71 de fenomene meteo si hidro extreme, au ajuns la 12 miliarde de euro. Estimarea a fost citata de Ion Sandu, directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), dintr-un Raport al ONU difuzat la inceputul acestei luni. „Manifestarile meteorologice si hidrologice reprezinta…

Citește mai departe
Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Incalzirea globala, mai tare decat armele chimice

Specialistii in meteorologie, intruniti saptamana trecuta intr-un Congres la Montreal, au oferit opiniei publice mai multe explicatii pentru valul de fenomene meteo extreme care au lovit in ultima perioada toate continentele. Asa cum era de asteptat, meteorologii au vorbit despre fenomenul de incalzire globala care da peste cap „termostatul” Pamantului, dar au evitat sa pomeneasca…

Citește mai departe

10 lucruri esentiale despre incalzirea globala, explicate de oamenii de stiinta

Un grup de cercetatori a incercat sa dea raspuns la cele mai arzatoare intrebari legate de schimbarile climatice din ultimii ani. USA Today noteaza ca observatiile lor au fost publicate in cartea „Climate Change: Evidence and Causes”, publicata sub egida Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite. Cum stiu cercetatorii ca recentele schimbari climatice sunt cauzate…

Citește mai departe

Parazapezi. 1.000 de lei pe an pentru proprietarii care accepta plantarea copacilor pe terenul lor

Dupa inca o iarna cu viscole napraznice care au ingropat soselele, Ministerul Mediului promite ca planteaza arbori pe marginea drumurilor, pe post de parazapezi. Proiectul costa 30 de milioane de lei, iar planurile sunt puse in practica cu aproape 10 ani intarziere. Ideea este o afacere si pentru proprietarii de teren. Cei care permit plantarea…

Citește mai departe

Cicloanele vor deveni tot mai violente si mai bogate in precipitatii, avertizeaza climatologii

Climatologii nu au stabilit inca existenta unei legaturi formale intre cicloane si procesul de incalzire globala, dar se asteapta in viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a cresterii temperaturii oceanelor, se arata luni intr-un comentariu AFP. In timp ce Filipinele isi numara mortii dupa trecerea taifunului Haiyan (numarul celor decedati ar putea…

Citește mai departe

2012 confirma incalzirea globala

Anul care se incheie a fost unul din cei noua ani cu cele mai ridicate temperaturi din ultimii 160 de ani, de cand exista date disponibile, ceea ce confirma tendinta incalzirii climei globale si cresterea pericolelor generate de fenomenele meteo extreme, indica un raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), preluat in editia de joi a…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

Apa Nova Bucuresti a majorat capacitatea casetei de colectare a apelor uzate de sub raul Dambovita cu 13%

Cu circa 13 milioane de euro, Apa Nova Bucuresti a majorat capacitatea casetei de colectare a apelor uzate de sub raul Dambovita cu 13%. Inainte de a initia decolmatarea, compania a angajat o echipa de scafandri profesionisti care sa mearga prin canalul colector pentru a face investigatii pe intreaga suprafata a Casetei.  Apa Nova a…

Citește mai departe

6 mai – Ziua Internationala a Permaculturii

In fiecare an pe 6 mai sarbatorim Ziua Internationala a Permaculturii. Permacultura este o abordare a asezarilor umane si a proiectarii sistemelor agricole care imita relatiile gasite in natura. Un sistem care se auto-sustine: Permacultura proiecteaza mediul astfel incat acesta sa se auto-sustina. Se bazeaza pe principii ecologice si biologice, folosind de multe ori modele care…

Citește mai departe

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie. „Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul gestionarii catastrofelor climatice”,…

Citește mai departe

Seceta prelungita in sudul Europei si America de Nord. „E timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau!”

Seceta prelungita in sudul Europei si America de Nord. Iata avertismentul Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climei. Raportul privind schimbarile climatice nu aduce vesti foarte bune. E timpul sa ne pregatim pentru ce e mai rau, avertizeaza raportul Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice. Estimarile arata ca valurile de canicula tot mai frecvente, seceta tot…

Citește mai departe

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni

Incalzirea climei va avea ca efect valuri de caldura mai frecvente, secete mai intense si ploi violente in anumite regiuni, avertizeaza experti in meteorologie, citati de AFP. „Principalul mesaj al raportului publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) este ca stim destul de multe pentru a lua decizii bune in sensul…

Citește mai departe

Fenomene extreme la orizont

Precipitatii excesive, inundatii spontane si furtuni devin un fenomen destul de comun in UK. Desi cei sceptici in privinta schimbarilor climatice neaga orice legatura intre aceste fenomene naturale extreme si schimbarile climatice provocate de oameni, argumentele in sprijinul acestei afirmatii sunt din ce in ce mai puternice. Cresterea temperaturilor declansate de cresterea emisiilor de gaze…

Citește mai departe

Romania, amenintata de fenomene meteo extreme

Zile toride si secetoase urmate de furtuni, tornade si inundatii cu pagube insemnate. Sunt doar cateva dintre previziunile pentru urmatoarele luni facute de directorul de prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Explicatia e simpla: sub efectul incalzirii globale, stratul de gheata polar a atins cele mai mici cote din istorie. La vremuri tulburi, nici…

Citește mai departe

Romania la foc mic

In urmatoarele decenii, precipitatiile vor scadea cu 20%, iar temperaturile vor creste incet, dar sigur, sustin unii specialisti. Zona Dobrogei se va desertifica in continuare. Cele mai afectate de seceta vor fi sudul si sud-estul Romaniei si zonele extracarpatice. Fenomenele extreme se vor intensifica. Romania a avut parte de o iarna cu zapada cat cuprinde…

Citește mai departe

Romania in topul tarilor expuse calamitatilor naturale

  Romania impreuna cu alte tari precum Afganistan, Algeria si Congo se numara printre tarile cu nivel de risc „foarte ridicat” in ceea ce priveste expunerea la calamitati naturale si fenomene meteorologice extreme. Conform Indexului privind Riscul de Mortalitate dezbatut in cadrul celei de-a doua sesiuni a Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor, la Geneva din…

Citește mai departe

Fenomene hidrice de risc in arealul comunelor Fitionesti si Movilita – dosar

1. .Prezentarea generala a localitatilor Movilita si Fitionesti. a. Asezare geografica. Comunele Movilita si Fitionesti se afla in bazinul  raului Zabraut situat in N-E judetului Vrancea;  intre 45º55″45″ lat. N, 27º14″14″ long. E la gura de varsare si 46º04″30″ lat. N, 26º50″53″ long.E la izvoarele sale respectiv intre 60,3 m si 665 m pe o…

Citește mai departe

Fenomenele meteo sunt legate de puterea Soarelui

Dupa ce s-au folosit de studii efectuate in ultimul secol si au realizat cele mai complexe modele computerizate, specialistii de la National Center for Atmospheric Research (NCAR) au reusit sa demonstreze ca o schimbare cat de mica a energiei Soarelui ar putea fi un adevarat dezastru pentru Terra. In cazul in care puterea Soarelui ar…

Citește mai departe

Apocalipsa meteorologica, publicata in Monitorul Oficial

Romania ar putea fi invadata de specii exotice de animale si se va confrunta cu fenomene meteorologice extreme in zonele urbane daca autoritatile nu vor respecta avertizarile din Ghidul schimbarilor climatice. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a publicat in Monitorul Oficial Ghidul privind adaptarea Romaniei la efectele schimbarilor climatice. Potrivit autoritatilor, in absenta unei strategii…

Citește mai departe