1. .Prezentarea generala a localitatilor Movilita si Fitionesti.
a. Asezare geografica.
Comunele Movilita si Fitionesti se afla in bazinul raului Zabraut situat in N-E judetului Vrancea; intre 45º55″45″ lat. N, 27º14″14″ long. E la gura de varsare si 46º04″30″ lat. N, 26º50″53″ long.E la izvoarele sale respectiv intre 60,3 m si 665 m pe o distanta de 41 de km. Dispunerea generala a reliefului, a cursului cat si a localitatilor se face pe axa N-V S-E.
b. Caracteristici fizico-geografice.
Aflate in zona de contact dintre Subcapatii Vrancei si Campia Siretului Inferior cele doua localitati sunt incluse intr-o zona cu un grad de complexitate ridicat datorita zonei de torsiune din Carpati cu larga desfasurare in cadrul genetic al Subcarpatilor si Campia Siretului Inferior ce sufera un proces subsidenta.
Zona se incadreaza in regiunea de maxima activitate tectonica si seismica a Curburii in cuprinsul lor aparand diferentieri intre tendinta de puternica inaltare a ulucului depresionar de circa +2 mm pe an si procesul de subsidenta din Campia Siretului Infrior. Faptul in sine conduce la ideea ca in aria ulucului depresionar Subcarpatic, reteaua hidrografica se adanceste mai mult, formand ingustari ale vailor si versanti puternic inclinati, iar terasele sufera o deformare evidenta. (Geografia Romaniei – Academia Romana vol. 4)
Bazinul Zabrautului se compune din doua sectoare, unul depresionar ce se dezvolta de la izvoare pana la iesirea din dreptul comunei Fitionesti si un al doilea ce se continua de la iesire printr-un curs cu meneandre, specific zonei de campie, pana la gura de varsare. Drept rezultat aceasta zonare conduce la aparitia a doua medii diferite.
Pentru cursul superior avem parte de o zona impadurita cu specii de arbori precum stejar, carpen, ulm, tei, fag, ce au dezvoltat soluri podzolice argiloiluviale. Precipitatiile medii sunt incadrate in intervalul 500-700 mm iar temperatura medie anuala este cuprinsa intre izoterma de 6º si cea de 9º C. Zona fiind aproape nelocuita.
Cea de-a doua partea a cursului se desfasoara intr-o zona de piemont in care intalnim o vegetatie de silvo-stepa cu arbori ca stejarul gorunul, scumpia, mojdreanul, gutuiul, dezvoltata pe soluri argiloiluviale, iar recent culturi de vita de vie, pomi fructiferi, si terenuri arabile. Temperatura medie anuala este de 9º C cu precipitatii mai scazute sub 600 mm. In cel de-al doilea tronson al raului sunt incluse localitatile Fitionesti si Movilita care au o legatura organica cu evolutia intregului bazin.
Masele de aer predominante sunt cele vestice si estice, potentialul energetic este ridicat 120-125 kcal/cm2, se resimt masele de aer foehnale care determina timp senin si o durata de stralucire a soarelui de 2100 ore pe an.
Movilita, este alcatuita din 5 sate, situata la poalele de S-E a Piemontului Zabrautului, pe stanga acestuia iar Fitionesti, este aclcatuit din 5 sate situate la poalele de E ale dealului Momaia, in apropierea albie majore sau in albia majora a raului Zabraut.
Judetul Vrancea cu arealul Bazinului Hidrografic Zabrauti.
c. Caracterisitici social-economice.
Valea Zabrautului, este o arie de veche locuire. Urme ale comunitatilor s-au gasit inca din paleolitic in apropierea comunei Fitionesti semn ca mediul oferea atunci ca si acum conditii prielnice locuirii.
Pentru zilele noastre acest spatiu se caracterizeaza printr-o densa locuire oamenii fiind in stransa dependenta de mediul si conditiile pe care acesta le ofera in calea dezvoltarii lor. Cele doua localitati au o poulatie numeroasa; 4208 locuitori pentru Movilita si 3085 locuitori pentru Fitionesti la ultimul recensamant (2001), acest lucru se reflecta printr-o intensa utilizare a spatiului in tot bazinul Zabrautului. Faptul ca cele doua comune se afla la contactul dintre Subcarpati si campia Romana a permis devoltarea unor activitati specifice atat zonelor de deal, cultura vitei de vie, pomicultura, activitati forestiere, cat si practicarea culturilor de cereale si cresterea animalelor. Acest lucru a reprezentat argumentul cresterii populatieie in timp, de la primele documente oficiale cu privere la populatie, din secolul XVIII, care indicau numar de aproximativ 500 de locuitori pentru Movilita si mai putin pentru Fitionesti, pana la populatia zilelor noastre.
Cresterea populatiei in timp a condus la extinderea localitatilor atat in zonele de deal cat si in albia majora a raului Zabraut, care de regula este o apa linistita fara prea multe surprize in variatia nivelului sau totusi, expunand comunitatile riscului la inundatii. In timp de seceta si in viata de zi cu zi prezentand avantajul unui acces lesnicios la sursele de apa. Aceasta crestere a facut ca forma satelor si cel mai evident se vede in cazul Movilitei, sa treaca de la una alungita in lungul cursului Zabrautului la una adunata in zona centrala a comunitatii.
Principala activitate economica fiind agricultura si in special cultura vitei de vie, care a gasit pe aceste meleaguri conditii propice dezvoltarii, a inpus in peisaj anumite transformari de ordin functional cum ar fi terasarile si defrisarile cu importante consecinte in hidrodinamica si hidrologia zonei.
2. Fenomene hidrice de risc.
Riscul exprima probabilitatea ca un anumit eveniment sa aiba loc si sa afecteze o anumita comunitate.
Riscurile hidrice reprezinta ansamblul de amenintari asupra populatiei, bunurilor acesteia si mediului, datorate proceselor hidrice, respectiv apei de la suprafata Pamantului, procese exprimate calitativ si cantitativ. Cea mai mare parte a proceselor hidirce sunt strans legate si determinate de cele atmosferice sau chiar geomorfologice, de aceea ca fenomen hidric de risc inundatiile sunt cele mai reprezentative. Acest lucru este clar expriamat si in clasificarea genetica a fenomenelor hidrice:
Fenomene hidrice extreme:
– Inundatiile;
– Seceta hidrologica;
Fenomene hidrice stationare:
– Excesul de umiditate;
– Alunecarile de teren.
Dintre toate fenomenele de risc se apreciaza ca inundatiile sunt unele dintre cel mai frecvente dezastre care au impact direct asupra populatiei.
Grecu Florina – Hazarde si riscuri naturale.
Cursul Zabrautului
Dupa o scurta teorteizare a riscului si a riscurilor hidrice in particular se pot formula urmatoarele:
a. Pentru bazinul hidrologic al Zabrautului exista o serie de riscuri hidrice cum ar fi:
– topirea brusca a zapezii, datorita valurilor de caldura, modului de administrare a terenurilor si despaduriri pot cauza viituri de primavara;
– ploile torentiale din timpul verii cazute de cele mai multe ori la sfarsitul unei perioade de seceta pot cauza viituri exceptionale
– pozitionarea intr-o zona de contact a maselor de aer, intre cele vestice si cele estice, ce pot genera caderi masive de precipitatii.
– Perioadele frecvente de seceta ca urmare a instalarii mase de aer anticiclonic dinspre estul continentului;
– excesul de umiditate poate provoca procese geomorfologice ca alunecarile de teren, in zonele cu panta ridicata.
b. Cauzele producerii fenomenelor:
De cele mai multe ori cauzele sunt naturale, produse de fenomene meteo extreme. Sunt si situatii in care evenimentului meteo extrem i se adauga si interventia omului prin defrisari, utilizarea terenului in mod nedecvat prin culturile de vita de vie ce pot accelera procesele hidrice de risc, cum se intampla in cazul viiturilor; despadurirea reduce cantitatea de apa retinuta de catre frunze si poate mari scurgerea in suprafata la un procent de 75%, secetele pot fi accelerate prin lipsa unei vegetatii care sa protejeze solul de actiunea directa a razelor solare. Un exemplu in acest sens este reprezentat de catre cultura vitei de vie care se situeaza in dreptul Movilitei la nord est de aceasta, pe pozitie altimetrica superioara satului, acest lucru face ca in timpul precipitatiilor torentiale scurgerea de suprafata sa fie mult mai rapida si apa sa se canalizeze catre zona locuita a comunei, provocand torenti de scurger ce afecteaza case, distrug drumuri, si erodeaza solul culturilor.
Zona de colectare a apei care se revarsa asupra comunei Movilita in timpul ploilor torentiale.
c. Consecinte si efecte negative.
In bazinul raului Zabraut inundatiile evenimentele cele mai des intalnite din categoria riscurilor hidrice sunt viiturile care afecteaza aria comunei Fitionesti in satele Ghimicesti si Manastioara, cum s-au petrecut in toamna annului 2006 si 2007 cand dupa o perioada de seceta a urmat o zi cu precipitatii ridicate ce a afectat intreaga zona. In anul 2007 nici comuna Movilita nu a fost ocolita de inundatiile si pagube provocate ploile abundente.
In anul 2006 in data de 12-VIII comuna Fitionesti a fost cea afectata de inundatii, care au dus la evacuarea din noaptea de 11 spre 12 a persoanelor din 40 de case. Precipitatiile au totalizat peste 123 l/mp in zona de munte ceea ce ne face sa ne asteptam la peste cel putin 50 l/mp pentru bazinul Zabrautului, raul iesind din matca si blocand comuna. In prealabil fusesea emise vertizari de cod rosu pentru judetul Vrancea.
Anul 2007 a fost unul bogat in evenimente pentru intregul bazin al Zabrautului, mai intai avem parte de vreme secetoasa cu secarea raului pe intregul bazin, iar in data de 7-IX-2007, dupa perioada de seceta, au avut loc caderi massive de precipitatii ce s-au soldat cu victime umane si importante pagube materiale.
Precipitatiile s-au situat la valori foarte ridicate de peste 100 l/mp provocand izolarea comunei Fitionesti, distrugerea drumurilor in Movilita si inundarea a unui numar de 20 de case ( in presa se vehiculeaza un numar de 220 de case pentru tot judetul). Doi oameni au fost prinsi de viitura pe albia raului, seaca pana in momentul viituri; iar un cioban a murit lovit de traznet.
Acestea sunt efectele de ordin economic, dar efectele care nu raman scrise nicaieri sunt cele legate de traumele pe care oamenii le sufera, pierderea de vieti, bunurilor pentru care au muncit o viata intreaga, reprezinta probleme de prim ordin in gestionarea riscurilor hidrice.
Dar, inundatiile fac parte dintr-un ciclu natural cu o frecventa mai mare sau mai mica si au si un efecte negative in mare parte. Putem enumera ca rezultate benefice ale inundatiilor transportul de aluviunilor si modelarea reliefului in forme spectaculoase.
d. Aspecte privind gestiunea riscului
Structuri
Comitete locale pentru situatii de urgenta
Gestiunea riscului reprezinta un aspect foarte important in organizarea unei comunitati, fiindca presupune existenta unei constientizari a riscului si o reactie in situatii de urgenta. La nivelul comunei Movilita, in organigrama de functionare a primariei apare mentionata in subordinea consilierilor locali „Secretariatul voluntar pentru situatii de urgenta”
Pentru comuna Fitionesti, asemeni comunei Movilita intalnim un „secretariat voluntar pentru situatii de urgenta” care isi propune „crearea unui serviciu de interventie in situatii de urgenta, format din voluntari recrutati dintre sateni, care sa intervina in caz de calamitati naturale, cum ar fi inundatii sau incendii”. Spre deosebire de Movilita in Fitionesti intalnim si un proiect de instruire in cadrul caruia, „80 de persoane vor beneficia de instruiri privind interventia in caz de urgenta: 56 de voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta local, 14 viitori voluntari si 10 membri din Consiliul Local si Primarie. De asemenea, vor fi elaborate planuri si proceduri de interventie si va fi efectuat un exercitiu de simulare a unei situatii de urgenta.”
a. Masuri de prevenire combatere si protectie.
Masurile de prevenire constau intr-o mai buna intelegere a predispozitiei la risc, printr-un cult al riscului ce consta in memorarea, pastrarea vie a evenimentelor, ce au avut loc in trecut si a efectelor acestora, efectuarea de instructaje pentru reactii in situatii de urgenta, intocmirea unui cod de avertizare cunoscut localnicilor si nu in ultimul rand o buna intelegere a mediului in care oamenii traiesc.
Combaterea consta in primul rand in principiul „respecta regulile jocului”, c ear insemna ca pe aria respectiva sa nu sa se intreprinda activitati care sa predispuna la un anumit risc, de exemplu in zona analizata sa se evite construierea caselor in albia minora a raului, cum se intampla in cazul Fitionestiului sau pentru Movilita aceasta regula a fost incalcata prin modul de administrare a platformei de la nordul acesteia care a fost trasnformata din zona impadurita in podgorie. O alta actiune de combatere a riscului hidric ar consta in actiuni de impadurie a zonelor de coasta si a limitarii defrisarilor care au loc in cursul superior al bazinului.
Protectia in situatiile de risc, cel mai bun mod de a te proteja este acela de a nu te pune in calea naturii, de a evacua zona daca se poate, de a respespecta indicatiile oferite de catre autoritati si de a oferi ajutor persoanelor care au nevoie.
Pareri personale si perceptia riscului.
Consider ca in arealul hidrografic al bazinului Zabrautului cultul fenomenelor de risc este prezent in memoria oamenilor intr-o masura foarte redusa, acest fapt fiind dovedit de traditia locuitorilor din Fitionesti in a-si construi casele in apropierea albiei minore a raului, modul de adminstrare a padurii din partea ambelor comunitati si mentalitatea generala a oamenilor precum ca „natura are de unde”.
Ce se poate schimba din aceasta situatie? modul in care oamenii vad mediul natural si educarea lor in comuniune cu aceasta, lucru aproape imposibil de realizat fiindca ar insemna ca oamenii sa treaca pe planul doi dorinta lor de a acumula venituri cat mai mari.
Bibliografie:
o Alexandru Rosu, Geografia Fizica a Romaniei, 1981, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti;
o Geografia Romaniei vol. IV, 1991, Acaemia Romana, Bucuresti;
o Hazarde si Riscuri Naturale, Grecu Florina, 2004, Ed. Universitara, Bucuresti;
o „Judetele patriei – Vrancea – monografie, (1981) Ed. Sport turism, Bucuresti;
o Primaria Comunei Movilita http://www.movilita.primarievn.ro
o Ziarul de Vrancea
Sursa: Mediafax