Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) urmeaza sa elaboreze Planul National de Achizitii Publice Verzi, a carui nerespectare va fi sanctionata cu amenzi intre 10.000 si 35.000 de lei, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de minister. Proiectul de lege are drept scop elaborarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi cu…

Citește mai departe

    Ocean inchis in rocile din mantaua terestra

    La adancimi mari, in subteran, in mantaua terestra, se afla foarte multa apa inchisa in roci din familia olivinelor, suficient de multa apa pentru a forma inca un ocean planetar, conform unui nou studiu, informeaza LiveScience.com. Ocean inchis in rocile din mantaua terestra Rezultatul acestui studiu ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga…

    Citește mai departe

    ECO-BIO-DIPLOMATIA – noua abordare UE in contextul aplicarii Strategiei UE a Macro-Regiunii Dunarii – SUERD si Sinergiei Marii Negre

    Sesiune de Informare si Training pentru Experti SUERD Academia Romana – Centrul de Biodiversitate, 14 martie 2014 La prima vedere doar, intre Planul Strategic UE pentru Eco-Bio-Economie, adoptat deja oficial in 2010 la scara comunitara, Diplomatie ca motor important de promovare a acestuia si re-lansarea economica durabila a Macro Regiunii, din care prin SUERD (Strategia…

    Citește mai departe
    Fracturarea rocilor de sist poate produce cancer si infertilitate - Studiu

    Fracturarea rocilor de sist poate produce cancer si infertilitate – Studiu

    Fracturarea hidraulica, procedura de extragere a gazelor naturale din rocile de sist, este deja un proces controversat din cauza efectelor asupra mediului. Oamenii de stiinta atrag atentia ca exista insa si alte motive pentru care fracturarea este o actiune ce trebuie atent analizata inainte de a fi declansata. Cercetatorii din SUA au descoperit ca substantele…

    Citește mai departe
    Se deschide sezonul la mersul cu bicicleta

    Se deschide sezonul la mersul cu bicicleta

    Sambata 30 Martie are loc marele eveniment creat de Asociatia Biciclistii Amatori in colaborare cu Parcul Natural Lunca Muresului integrat in cadrul Sarbatorii Aradene „Saptamana Pamantului”! Evenimentul multianual initiat cu acest prilej, se doreste a fi o sarbatoare dedicata bicicletei si a mersului pe bicicleta, dar si o sarbatorire a primaverii. Prin acest eveniment dorim…

    Citește mai departe

    Nu de “salvatori-miracol” are nevoie Delta, ci de investitii prin SUERD – concluziile sesiunii CIO-SUERD, 15-17 martie 2013

    Sub tirul unor interese manifestate in ultimii 23 de ani in mod divergent, rapace si adeseori anarhic, spatiul magic al Deltei Dunarii risca tot mai mult sa alunece in sub-dezvoltare economica, inclusiv prin secatuirea propriilor rezerve de bio-diversitate si de magnetism turistic. Tocmai de aceea, la invitatia comunitatii din comuna de frontiera cu Ucraina, Chilia…

    Citește mai departe
    Prima ser? alimentat? cu energie verde, la AIWO 2013

    Prima sera alimentata cu energie verde, la AIWO 2013

    La Universitatea Politehnica din Bucuresti, a avut loc, la sfarsitul saptamanii, evenimentul international dedicat tuturor celor care activeaza sau sunt interesati de domeniul inteligentei artificiale, AI-MAS Winter Olympics (AIWO). Aflat la a treia editie, AIWO a reunit reprezentanti din 15 universitati, dar si din industrie, care au prezentat in AI Village proiecte de cercetare cu…

    Citește mai departe

    Braila: Sistemul de Gospodarire a Apelor a preluat de la ANIF diguri de aparare in lungime de 270 de kilometri

    Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila a preluat de la ANIF in 2012 diguri de aparare in lungime de 270 de kilometri, potrivit unui comunicat de presa remis joi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila. In 2012 s-au definitivat actiunile de preluare in administrare a digurilor de la Dunare si a materialelor din stocul…

    Citește mai departe

    Achizitiile publice ar putea fi supuse unor obligatii ecologice

    Achizitiile publice, care reprezinta aproape o cincime din PIB-ul Romaniei, ar putea fi suspuse unor obligatii privind protectia mediului si dezvoltarea durabila, printr-o Lege a Achizitiilor Publice Ecologice (APE), aflata in discutii la Ministerul Mediului si Padurilor (MMP). APE acopera domenii precum achizitia de cladiri si echipamente eficiente energetic, hartie reciclata, echipamente usor de reciclat,…

    Citește mai departe

    Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene

    „Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene. Oficiali din Israel au recunoscut ca au pornit acest atac pentru ca nu a existat nicio alta alegere.” „Atacul unilateral al Israelului strict asupra facilitatilor nucleare ale Iranului a fost executat in noaptea de 9 noiembrie.” Rutele de atac ale Israelului asupra facilitatilor nucleare iraniene…

    Citește mai departe

    Viitorul sistemelor ecologice, dezbatut la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului

    Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este, miercuri si joi, gazda workshop-ului exploratoriu cu participare internationala intitulat ”Progrese in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere”. Scopul workshop-ului este de a raspunde unor preocupari majore pentru viitorul sistemelor ecologice, politice…

    Citește mai departe

    Curs Auditor de mediu, autorizat CNFPA, Bucuresti, 23 – 26 aprilie

    Cursul se adreseaza acelor persoane care urmeaza sa: • proiecteze si implementeze sisteme de management al mediului; • deruleze audituri de sistem si secunda parte in conformitate cu standardele de management ale mediului. Cursul este structurat conform noilor cerinte privind formarea profesionala a adultilor care impun o tehnica de invatare bazata pe foarte multe aplicatii…

    Citește mai departe
    Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

    Manager ISPE: Romania a identificat 22 gigatone potential de stocare CO2 pe propriul teritoriu

    Romania a identificat, pana in prezent, zone de stocare a CO2 pe propriul teritoriu pentru 22 de gigatone, din care cea mai mare parte (18 gigatone) in tipuri de formatiuni acvifer-saline, a declarat, joi, intr-un seminar de specialitate, Gabriel Ignat, manager de proiect in cadrul Departamentului de Conducere Proiect Getica CCS al ISPE /Institutul de…

    Citește mai departe

    Copiii si natura, sarbatoriti la Sibiu

    Scoala cu clasele I-VIII nr. 24 din Sibiu impreuna cu Scoala Naturii in Natura marcheaza intr-un mod inedit Ziua Internationala a Copilului. Astfel, astazi, 1 iunie, de la ora 10, copiii vor fi sarbatoriti impreuna cu mediul, printr-o serie intreaga de manifestari. Inaugurarea Gradinii Botanice si Dendrologice Scolare pentru educatia ecologica a elevilor si a…

    Citește mai departe

    La „pescuit” de petrol in tara lui Putin. Cum extrage Lukoil „aurul negru” din Marea Caspica cu o platforma de un miliard de dolari

    De aproape un an rusii de la Lukoil rascolesc adancurile Marii Caspice prin intermediul unei platforme marine offshore in care au investit un miliard de dolari. Rezultatele sunt bune, asa ca la nivelul anului 2014 Lukoil crede ca va putea extrage din aceasta zona circa 5 milioane de tone de titei si aproape 6 miliarde…

    Citește mai departe

    Locuitorii din Timis sunt asteptati la o zi de curatenie, in cadrul actiunii pilot „Let’s Do It, Romania!”

    Pentru ca orice proiect important are nevoie de o repetitie pe masura, echipa „Let”s Do It, Romania!” anunta actiunea de curatenie pilot din judetul Timis. Pe data de 5 iunie sunt asteptati la actiune toti locuitorii judetului, dar si toti cei care doresc sa ia parte la aceasta simulare a Zilei de Curatenie Nationala. In…

    Citește mai departe

    Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

    Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat joi Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in…

    Citește mai departe

    Exercitiu international de simulare de poluare accidentala

    In cadrul proiectului-pilot Italia – Romania – Bulgaria – Serbia – Managementul unei urgente transfrontiere ca urmare a deversarii de substante periculoase in Dunare, astazi, 24 septembrie, se desfasoara exercitiul de stimulare a unei poluari accidentale pe Dunare, organizat de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, eveniment care reuneste circa 100 de participanti din cele…

    Citește mai departe

    Autoritatile au derulat un exercitiu international de simulare a poluarii accidentale pe Dunare

    Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat un exercitii de simulare a unei poluari accidentale pe Dunare, in cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – Romania – Bulgaria – Serbia, a anuntat, joi, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). Evenimentul a reunit circa 100 de participanti din cele trei state implicate, iar actiunea se desfasoara in…

    Citește mai departe

    Fenomene hidrice de risc in arealul comunelor Fitionesti si Movilita – dosar

    1. .Prezentarea generala a localitatilor Movilita si Fitionesti. a. Asezare geografica. Comunele Movilita si Fitionesti se afla in bazinul  raului Zabraut situat in N-E judetului Vrancea;  intre 45º55″45″ lat. N, 27º14″14″ long. E la gura de varsare si 46º04″30″ lat. N, 26º50″53″ long.E la izvoarele sale respectiv intre 60,3 m si 665 m pe o…

    Citește mai departe

    Romania organizeaza o simulare pentru o posibila poluare marina cu hidrocarburi la Marea Neagra

    Autoritatea Navala Romana organizeaza, la Constanta, de marti pana joi, exercitiul regional operational RODELTA 2009, a anuntat, luni, Ministerul Mediului. „Actiunea consta in organizarea unui exercitiu complex de raspuns in cazul unei poluari marine majore cu hidrocarburi si de cautare – salvare, de tip DELTA, cu implicarea tuturor institutiilor care au atributii in domeniu, in…

    Citește mai departe

    Dereglarea curentilor din Atlantic, factor al schimbarilor climatice, e mai lenta decat se anticipase

    Dereglarea curentilor din Oceanul Atlantic, care determina accelerarea schimbarilor climatice, s-ar putea produce mai lent decat se preconiza anterior, permitand ecosistemelor sa se adapteze la noile conditii climatice, potrivit unui studiu publicat joi in revista Science, relateaza AFP. Dereglarea curentilor din Atlantic, factor al schimbarilor climatice, e mai lenta decat se anticipase. Pana in prezent,…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului sarbatoreste Ziua Internationala a Dunarii, la Tulcea, pe 29 iunie

    Ministerul Mediului organizeaza, pe 29 iunie, la Tulcea, o serie de actiuni dedicate constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii, a anuntat, joi, institutia. Derulate anul acesta sub motto-ul „Ape transfrontaliere – Responsabilitati comune” („Shared Waters – Joint Responsibilities”), evenimentele au loc in toate cele…

    Citește mai departe

    Cum va fi dus uraniul uzat din Romania in Rusia

    Jurnalistii de la „Adevarul” au asistat in premiera la manevrele de simulare a transportarii reziduurilor nucleare de la Magurele. Dupa sase ani de pregatire, Romania va trimite definitiv pe teritoriul rus deseuri nucleare de la Magurele. Cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), din comuna Magurele, judetul Ilfov, opereaza saptamanal…

    Citește mai departe