Dereglarea curentilor din Atlantic, factor al schimbarilor climatice, e mai lenta decat se anticipase

Dereglarea curentilor din Oceanul Atlantic, care determina accelerarea schimbarilor climatice, s-ar putea produce mai lent decat se preconiza anterior, permitand ecosistemelor sa se adapteze la noile conditii climatice, potrivit unui studiu publicat joi in revista Science, relateaza AFP.schimbari climatice

Dereglarea curentilor din Atlantic, factor al schimbarilor climatice, e mai lenta decat se anticipase. Pana in prezent, numerosi oameni de stiinta se temeau ca perturbarea curentilor din Atlantic se produce foarte rapid si ca astfel se accelereaza si incalzirea climatica a planetei. Acesti curenti oceanici s-au mai dereglat deja si in trecut, uneori foarte rapid, ca urmare a cantitatilor masive de apa dulce provenind din topirea ghetarilor, aminteste studiul.

S-ar parea ca, in prezent, topirea ghetarilor are loc progresiv, ceea ce permite „ecosistemelor sa dispuna de suficient timp pentru a se adapta noilor conditii climate”, explica unul dintre autorii studiului, Peter Clark, profesor la Universitatea din Oregon, in nord-vestul SUA.

„Datele noastre arata ca acesti curenti oceanici au o tendinta de incetinire, ceea ce poate insemna o scadere cu 30% pana la sfarsitul secolului „, adauga savantul.

„Este cu siguranta vorba despre o evolutie brusca, care poate duce la importante schimbari climatice. Dar curentii nu urmeaza sa dispara in termen de cateva decenii, asa cum s-au temut unii”, adauga acesta.

Cercetatorii au realizat, pentru acest studiu, o simulare a conditiilor atmosferice si oceanice din cea mai avansata era glaciara si a schimbarilor climatice cele mai semnificative pe care le-a cunoscut Terra acum 14.500 de ani.

Topirea ghetarilor din America de Nord a determinat dereglarea curentilor atlantici, a condus la incalzirea Groenlandei si la topirea calotei arctice. „Acestea s-au intamplat in trecut, dar intrebarea este daca pe viitor se va intampla la fel”, problematizeaza un alt autor al studiului, Zhengyu Liu, climatolog al Univeristatii din Wisconsin-Madison.

Complexul program dezvoltat de oamenii de stiinta pana in prezent a simulat in proportie de o treime dereglarea oceanica din ultimii 21.000 de ani. Programul trebuie sa stabileasca actualul stadiu al Atlanticului pentru a face proiectii pentru urmatorii 200 de ani.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *