Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Prima acvila tipatoare mica, echipata cu transmitator satelitar, s-a intors anul acesta din migratie in 31 martie, cu mult mai devreme decit in anii anteriori. In 2014, acvila Arlie ajunsese in Romania in data de 9 aprilie – a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”. „Pasarea a…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu: Politicile UE au redus poluarea si au imbunatatit calitatea aerului si a apei din Europa

Politicile Uniunii Europene /UE/ in materie de mediu au redus poluarea si au imbunatatit in mod semnificativ calitatea aerului si a apei din Europa, insa degradarea ecosistemelor continua si ameninta productia economica, reiese din evaluarea Agentiei Europene de Mediu /AEM/ ‘Mediul european – starea si perspectiva 2015’ (SOER 2015), publicata marti si citata intr-un comunicat…

Citește mai departe
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

Incalzirea climei incetineste?

Temperatura medie a apelor de adancime nu mai creste, din 2005, ceea ce ii face pe cercetatori sa se intrebe de ce pare sa se incetineasca incalzirea climatica in ultimii ani in ciuda cresterii emisiilor de gaze de sera, informeaza site-ul 7sur7.be (8 octombrie). Potrivit uneia din principalele ipoteze, caldura acumulata in ocean ar cobori…

Citește mai departe

Curentii marini si incalzirea climei

Dupa o incalzire rapida la sfarsitul secolului al XX-lea, ca urmare a acumularii gazelor cu efect de sera, temperatura terestra nu s-a mai schimbat de atunci, fenomenul datorandu-se curentilor marini din Oceanul Atlantic, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Washington din Seattle, citat vineri de AFP, transmite Agerpres (22 august). Au…

Citește mai departe
Insula care utilizeaz? energia regenerabil?

Insula care utilizeaza energia regenerabila

In largul coastei de Sahara Occidentala, in Oceanul Atlantic este o insula numita El Hierro care face parte din Spania. In viitorul apropiat toata populatia insulei (10.000 de persoane) va folosi energia din surse regenerabile. O atentie merita nu numai initiativa ecologica, dar de asemenea si principiul de generare a energiei. Compania spaniola Gorona del…

Citește mai departe
Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtun? ?i traverseaz? sud-estul Canadei

Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtuna si traverseaza sud-estul Canadei

Primul uragan la Atlantic din acest sezon, Arthur, a fost retrogradat sambata la statutul de furtuna, el traversand partea de sud-est a Canadei si lasand fara energie electrica cateva zeci de mii de locuinte. Arthur, primul uragan la Atlantic al sezonului, a fost retrogradat la statutul de furtuna si traverseaza sud-estul Canadei Uraganul Arthur a…

Citește mai departe
Mare Nostrum ?i WWF au lansat pachetul educativ “Cartea M?rii Negre”

Populatii intregi de pesti din Marea Neagra, alta data aproape disparute, reapar

Un lucru extraordinar se petrece sub ochii nostri. Populatii intregi de pesti din Marea Neagra, alta data aproape disparute, reapar. In plus, in apele romanesti au ajuns si specii care vin din alte oceane sau mari. „Marea Neagra este in convales­centa”. Afirmatia ii apartine lui Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare „Grigore…

Citește mai departe
Topirea calotei glaciare va aduce mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Topirea calotei glaciare a adus mai multe ploi in nord-vestul Europei si seceta in regiunile mediteraneene

Un nou studiu ofera o explicatie pentru verile deosebit de ploioase cu care s-a confruntat Marea Britanie si nord-vestul Europei intre 2007 si 2012. Studiul a constatat ca topirea calotei glaciare influenteaza curentii de aer de mare altitudine, rezultatul fiind cresterea cantitatii de precipitatii pe timpul verii in nord-vestul Europei. Dr. James Screen de la…

Citește mai departe
Port-containerul german MSC Flaminia, care transporta substante periculoase, va sosi in Portul Constanta la mijlocul saptamanii viitoare

Port-containerul german MSC Flaminia, care transporta substante periculoase, va sosi in Portul Constanta la mijlocul saptamanii viitoare

Port-containerul german MSC Flaminia, care transporta substante periculoase, va sosi in Portul Constanta la mijlocul saptamanii viitoare. ”Este o nava care a fost implicata intr-un incident in Oceanul Atlantic anul trecut. Pana la urma a ajuns intr-un port in Germania, unde a suferit niste reparatii. Nava a fost inspectata de autoritatile germane si i s-a…

Citește mai departe

Ce ar trebui sa facem cu deseurile de plastic? Noua carte verde lanseaza o reflectie la nivelul UE

Plasticul a devenit un material inevitabil in lumea noastra moderna. Materialele plastice sunt versatile si durabile, dar durabilitatea poate face ca eliminarea lor sa fie problematica. O carte verde publicata, joi, de Comisia Europeana vizeaza lansarea unei dezbateri structurate despre modul in care am putea conferi sustenabilitate produselor din plastic pe intreaga durata a ciclului…

Citește mai departe
Reciclare - Banii din gunoaie

Reciclare – Banii din gunoaie

Responsabilitatea fata de mediu si voluntariatul merg mana in mana la americani si toata lumea are de castigat pe termen lung. Lumea stie ca acolo unde “iese banul repede” nu e intotdeauna in regula.   Nord-americanii s-au dovedit mereu foarte practici, drept pentru care viata lor este mult mai putin complicata in comparatie cu cea…

Citește mai departe

Somonul modificat genetic ar putea ajunge in curand pe piata

Compania AquaBounty, care l-a creat, il numeste somon AquAdvantage, pe cand criticii l-au poreclit „Frankenfish”. Proiectul somonului modificat genetic starneste controverse violente, care se vor accentua acum, cand Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA si-a dat acordul initial pentru introducerea pe piata a noului produs. AquAdvantage a fost obtinut din somon de Atlantic…

Citește mai departe

Rechinul Marii Negre

Rechinul Marii Negre se mai numeste Cainele de mare (Squalus acanthias) este un rechin mic si traieste in apele putin adanci ale Marii Negre, Marii Mediterane, Marii Baltice, Nordului si apele reci din Oceanele Atlantic si Pacific. La noi in tara se intalneste de-a lungul intregului Litoral. Prefera sa stea pe fundul apelor litorale cu…

Citește mai departe

Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate

Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus arsita, in special asupra oraselor aglomerate, unde caldura se resimte cel mai tare. Abia am intrat in luna lui Cuptor, iar canicula deja ne copleseste. Poluarea si schimbarea circulatiei maselor de aer au adus…

Citește mai departe

Google a anuntat asocierea sa cu alti investitori in cadrul proiectului unui parc eolian maritim, in largul SUA

Google a anuntat asocierea sa cu alti investitori in cadrul proiectului unui parc eolian maritim, in largul SUA. Compania va contribui la finantarea unei linii electrice care va lega ferma eoliana de coasta. Acest proiect sustinut in mod egal si de compania japoneza Marubeni, de americanii de la Atlantic Grid Development si de elvetienii de…

Citește mai departe

Curentul care ne fereste de incalzirea globala

Recent descoperit de oamenii de stiinta pe coasta Islandei, curentul rece ar putea compensa procesul de incalzire din zona Atlanticului de Nord. Curentul nordic islandez, care si-a facut de curand aparitia in previziunile climatologice, va regla climatul Atlanticului de Nord, sustin oamenii de stiinta. Un curent oceanic rece si de mare adancime, descoperit recent langa…

Citește mai departe
Anul 2010, record de caldura planetara

Anul 2010, record de caldura planetara

Ca efect al incalzirii climatice, luna octombrie 2010 este cea mai calda inregistrata din 1880, an in care au fost efectuate primele masuratori de temperatura. Nu este insa singurul record al anului, deoarece si in perioada ianuarie-obtombrie au fost constatate niveluri neatinse in ultimii 130 de ani, scrie AGERPRES. Publicate de NASA, hartile climatice din…

Citește mai departe

Orasul francez La Rochelle va fi gazda evenimentului Sustainability@La Rochelle

A inceput numaratoarea inversa pentru weekendul VELUX din La Rochelle Bucuresti, 6 octombrie 2010 – In weekendul 15-17 octombrie, orasul francez va fi gazda evenimentului Sustainability@La Rochelle, organizat de VELUX Group. Mai mult de 500 de invitati, sportivi, arhitecti, jurnalisti, vor fi in La Rochelle (Franta), pentru unul dintre cele mai importante evenimente internationale ale…

Citește mai departe

Marea Neagra, viitorul energetic al Europei

In urmatorii ani, in Marea Neagra ar putea fi gasite cele mai mari zacaminte de petrol si gaze din Europa, spun participantii la Black Sea Energy&Economic Forum. Noile descoperiri de resurse energetice din zona Marii Negre vor determina Rusia sa-si schimbe politica energetica dominanta din regiune. Cele mai importante personalitati din peisajul energetic european si…

Citește mai departe

Electrolux lanseaza initiativa „Aspirator din mare”, prin care transforma insulele de plastic in aspiratoare

Initiativa Electrolux „Aspirator din mare” are ca scop atragerea atentiei asupra problemei poluarii cu plastic precum si asupra necesitatii reciclarii plasticului, care poate fi utilizat la fabricarea de electrocasnice cu efect minim asupra mediului. „In oceanele noastre plutesc adevarate insule de plastic, unele de cateva ori mai mari ca suprafata decat Texas. Cu toate acestea,…

Citește mai departe