Somonul modificat genetic ar putea ajunge in curand pe piata

Somonul AquAdvantage – in fundal – comparativ cu un exemplar de somon de Atlantic obisnuit, de aceeasi varsta.

Compania AquaBounty, care l-a creat, il numeste somon AquAdvantage, pe cand criticii l-au poreclit „Frankenfish”. Proiectul somonului modificat genetic starneste controverse violente, care se vor accentua acum, cand Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA si-a dat acordul initial pentru introducerea pe piata a noului produs.

AquAdvantage a fost obtinut din somon de Atlantic caruia i-au fost inserate gene provenite de la alte doua specii: somonul Chinook din Pacific (Oncorhynchus tshawytscha) si o specie de pesti din Atlantic numita Zoarces americanus. Acest transfer de gene face ca pestele astfel obtinut sa creasca de doua ori mai repede decat somonul de Atlantic obisnuit, marind astfel eficienta industriei piscicole de profil.

Dar, ca toate organismele modificate genetic, somonul  AquAdvantage a declansat polemici violente. Desi FDA sustine ca AquAdvantage indeplineste normele de siguranta pentru consumul uman, criticii proiectului sustin ca nu se cunoaste totul despre impactul pe care somnonul modificat genetic l-ar avea asupra sanatatii umane, asupra industriei de pescuit, asupra populatiilor salbatice de pesti si ecosistemelor in care acestea traiesc.

Daca acesti pesti transgenici ar scapa din crescatorii, ei ar putea afecta caracteristicile genetice ale somonului salbatic de Atlantic, cu consecinte imposibil de anticipat. Se vehiculeaza, de asemenea, temeri asupra unor posibile efecte asupra sanatatii oamenilor – inclusiv alergii specifice la acesti pesti cu care organismul uman nu este obisnuit – si argumente de ordin etic privind dreptul oamenilor de stiinta de a interveni dupa bunul lor plac in genetica organismelor vii.

In replica, oficialii companiei AquaBounty au explicat ca pentru consum vor fi crescute numai femele sterile, in crescatorii aflate la distanta de ecosistemele acvatice in care traiesc somonii salbatici, pentru a evita astfel incrucisarea celor doua tipuri de pesti; de asemenea, ei sustin ca, deoarece cresterea si distribuirea pe piata a somonului modificat genetic vor avea loc mai rapid, amprenta de carbon si impactul ambiental, in general, vor fi mai mici.

Oponentii critica, de asemenea, faptul ca nu li se va lasa cumparatorilor libertatea alegerii, deoarece acestia nu vor putea sti daca mananca sau nu somon modificat genetic: legislatia americana nu impune ca alimentele obtinute din specii modificate genetic sa fie inscriptionate ca atare.

Mai multe specii de plante modificate genetic se folosesc deja in lume, de la soia si porumb la rapita si papaya, dar aprobarea FDA privind somonul AquAdvantage marcheaza intrarea pe piata, pentru prima data,  a unor produse alimentare obtinute dintr-un organism animal modificat genetic.

Dupa recenta anuntare a aprobarii initiale de catre FDA, urmeaza o perioada de 60 de zile de discutii publice asupra acestei decizii. Dupa analizarea comentariilor, agentia ar putea da avizul final la inceputul anului 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *