Turanor, cel mai mare iaht din lume alimentat cu energie solara

Turanor, vasul care foloseste doar energia soarelui pentru a naviga, a pornit in luna septembrie a anului trecut intr-o calatorie ambitioasa pentru a demonstra potentialul imens al energiei regenerabile.

Turanor, cel mai mare iaht din lume alimentat cu energie solara a ajuns, dupa aproape 250 de zile in larg, la jumatatea calatoriei sale in jurul lumii, relateaza CNN. Vasul de 31 de metri lungime, care foloseste doar energia soarelui pentru a naviga, a pornit in luna septembrie a anului trecut intr-o calatorie ambitioasa pentru a demonstra potentialul imens al energiei regenerabile. Raphael Domjan, capitanul echipajului format din trei oameni, a povestit pentru CNN cum a decurs prima parte a calatoriei si cum este sa strabati oceanele cu un vas care este dependent de razele soarelui.

“Inainte de a porni la drum, cea mai mare temere a noastra a fost ca nu vom avea parte de suficient soare, ca bateriile se vor descarca si vom ramane pe loc in mijlocul oceanului”, isi aminteste Domjan, care este incantat sa dezvaluie ca energia captata de cei peste 536 de metri patrati de panouri fotovoltaice nu a scazut niciodata sub pragul de 20%. Vasul, care cantareste 60 de tone, poate naviga chiar si cinci nopti fara lumina directa a soarelui, doar din rezervele de energie stocate in cea mai mare baterie reincarcabila din litiu.

Turanor a costat aproximativ 60 de milioane de dolari si este un tip de ambarcatiune cu doua corpuri care economiseste energie prin retezarea apei, insa, in ciuda designului modern, in forma de rechin, vasul se deplaseaza cu o viteza medie de doar 7,5 noduri. Numele ambarcatiunii a fost inspirat din celebra trilogie de fantezie Stapanul Inelelor si ar insemna in traducere libera “puterea soarelui”.

Domjan spune ca echipajul vasului lucreaza in jur de 16 ore pe zi. “Monitorizam constant previziunile meteorologice pentru a ne face traseul in functie de soare. Urmarim previziunile eoliene, a valurilor si a curentilor. Vorbim cu echipajele altor nave, folosind comunicatiile prin satelit, inregistram coordonatele noastre si actualizam blogul”, povesteste capitanul.

Turanor a batut deja doua recorduri mondiale: cea mai rapida traversare a Oceanului Atlantic intr-un vas solar si cea mai lunga distanta parcursa vreodata cu un vehicul electric solar. Potrivit estimarilor lui Domjan, calatoria in jurul lumii cu un vas solar, prima provocare de acest tip, va lua sfarsit in aprilie 2012.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente