In ultimii doi ani, in zona Viseu s-au vandut aproape 200.000 de metri cubi de lemn

Silvicii din Viseu de Sus motiveaza cantitatea de 100.000 de metri cubi de lemn taiata pe an prin atacul gandacului de scoarta

In ultimii doi ani, in zona Viseu s-au vandut aproape 200.000 de metri cubi de lemn din padurile gestionate de ocolul silvic zonal. Conducerea silvicilor motiveaza cantitatea mare de lemn vanduta prin faptul ca padurile de molid au fost atacate de gandaci de scoarta, care au uscat copacii si le-au redus valoarea de exploatare. Totusi, la o medie de vanzare de 86 de lei pe metru cub, in ultimii doi ani, statul a obtinut din vanzarea lemnului in zona Viseu peste 4 milioane de euro.

In ultimii doi ani, Ocolul Silvic Viseu de Sus, care administreaza un valoros fond forestier, ce include 19.000 de hectare de padure din fostul patrimoniu al Casei Autonome a Padurilor Statului, a vandut aproape 200.000 de metri cubi de lemn din cauza atacului unor gandaci de scoarta.

„Am avut 102.000 de metri cubi in 2009 si 93.000 de metri cubi anul trecut. Am avut probleme cu atacurile de ipide, deci de asta s-o exploatat atat de mult lemn – foarte mult lemn care nu s-o exploatat la timp, cand trebuia sa se exploateze, uscat, crapat”, a declarat Vasile Vlad, sef Ocol Silvic Viseu de Sus.

Desi, potrivit conducerii Directiei Silvice Baia Mare, media de vanzare a lemnului de pe Valea Vaserului este de 86 de lei pe metru cub pe picior, silvicii din Viseu sustin ca puteau obtine mai multi bani, daca nu erau nevoiti sa vanda copacii atacati de ipide.

„Pa noi, cantitatea asta ne-o dezavantajat. In ce sens? O fost mult lemn rau, uscat. Ipidele ataca intre lemn si scoarta, obtureaza canalale si nu mai circula seva, iar lemnul se usca intr-un an de zile si crapa. Lemnul ala nu-i mai bun de mare lucru”, a spus seful Ocolui Silvic Viseu de Sus, Vasile Vlad.

Conducerea Ocolului Silvic Viseu de Sus a mai precizat ca are pregatita spre vanzare molizi care totalizeaza cantitate de 30.000 de metri cubi de lemn de calitatea I, care au ajuns la vasta de 120 de ani si trebuie exploatati, insa, din cauza atacului ipidelor, i-au trecut pe lista de asteptare.

„Aveam 30.000 de metri cubi numai principale, lemn de ala gros, de 120 de ani, care trebuia sa-l exploatam, pentru ca a ajuns la varsta la care trebuia exploatat. Dar n-am putut sa-l exploatam, ca a trebuit sa-l exploatam pe astalalt afectat”, a mai precizat seful Ocolului Silvic Viseu de Sus.

Cu toate acestea, vanzarea lemnului aflat in proprietatea statului pe Valea Vaserului este o afacere de peste 4 milioane de euro pe an. Seful Ocolului Silvic din Viseu a mentionat ca in zona nu doar se exploateaza lemn, ci se si planteaza, anul acesta fiind impadurite suprafete care totalizeaza apropae 150 de hectare.

Ipidele sunt exclusiv fitofage, iar majoritatea lor traiesc pe ramurile diferitelor specii de foioase si rasinoase, unde fac galerii. Ca reprezentant tipic, poate fi mentionat cariul mare de scoarta al molidului (Ips typographus). In 2009, gandacii de scoarta au atacat si molizii din bazinetul Bistritei Aurii, din Parcul National „Muntii Maramuresului”, unde au afectat o suprafata de 300 de hectare.

Atacul ipidelor se poate depista, arborii „lacrimand”, insa daca nu se taie copacul in maximum o luna, pentru a opri extinderea cand acestea sunt in stadiul de larve, ipidele devin insecte si zboara spre alti copaci. In cazul in care nu se iau masuri (taierea arborilor afectati sau montarea de curse feromonale cu Atratyp), populatia de ipide creste intr-un singur an de 7-10 ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *