Capacitatea de absorbtie a rezervoarelor de carbon nu mai reusesc sa tina pasul cu cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera

Fenomenul de uscare a padurilor de rasinoase din Muntii Lotrului este in regres

Luna trecuta, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a transmis public mai multe precizari cu privire la fenomenul de uscare a padurilor de rasinoase din bazinul Lotrului, in urma solicitarilor venite din partea mai multor parlamenatri de Valcea. Fenomenul de uscare a arboretelor de rasinoase, cu exceptia uscarii arboretelor de pin si brad, este produs…

Citește mai departe

Fluturele argina-pandora

Au fost publicate volume intregi cu liste lungi de fluturi, gandaci si alte insecte ale pamantului nostru. Renumitii cercetatori E. Miller si N. Zubovski in sec. XIX si XX au admirat si studiat fluturii din Basarabia. Prin siragul denumirilor latine am gasit-o si pe a fluturelui care a binevoit sa zboare si sa poposeasca pentru…

Citește mai departe

Exploatarea gazelor de sist risca sa distruga Pestera Movile, o rezervatia speologica unica in lume

Exploatarea gazelor de sist din judetul Constanta risca sa distruga Pestera Movile, o rezervatia speologica, unica in lume, aflata intr-o arie protejata de lege. Descoperita in 1986, pestera care se afla fix in zona de exploatare a companiei Chevron, adaposteste peste 35 de speci noi de vietuitoare, necunoscute lumii stiintifice de pana atunci. Descoperirea Pesterii…

Citește mai departe

Pe Terra exista doar 5,5 milioane de specii

Cercetatorii nu au calculat, insa, si numarul speciilor de bacterii. Doar 5,5 milioane de specii sunt cunoscute pe Terra, un numar mult mai mic decat cel stiut pana acum, 30 de milioane. Cele mai multe dintre vertebrate si plante, precum si multe microorganisme au fost deja documentate, dar nu se stie exact numarul de artropode….

Citește mai departe

New York-ul este invadat de plosnite

Plosnitele au invadat cotropit New York-ul, unul dintre cele mai scumpe orase din lume, iar autoritatile au mari probleme cu eradicarea. Plosnitele (Cimex lectularius) din New York nu sunt o problema noua in oras, dar in acest an au depasit cu mult nivelurile din anii trecuti. Acestea cresc pana la 4-5 milimetri si au devenit…

Citește mai departe

Defrisarile masive din Valcea, puse pe seama gandacilor

Pentru despaduririle salbatice de la Obarsia Lotrului (Valcea) de vina ar fi atacul unor gandaci nimicitori.Este explicatia sefului Ocolului Silvic privat, ce administreaza zona. Doru Marinescu a minimalizat proportiile taierilor ce au lasat un munte intreg complet defrisat: ‘E extragere de produse accidentale, copaci rupti de vant sau din cauza atacului unor insecte. Anul trecut…

Citește mai departe

Cui ii este dor de Romania?

     Vorbim intr-o engleza. El nu stie romana, eu nu cunosc limba maghiara. In centrul medieval al unui oras din mijlocul Romaniei, pe o terasa aglomerata, bem cafeaua. Dimineata de primavara. Caldura sacaitoare. Atmosfera incarcata de voci galagioase. La mesele din jur: italiana, germana, din nou engleza si romana, bineinteles. Cativa stropi au sarit, din ceasca…

Citește mai departe

Padurea din Poiana Brasov este in pericol din cauza unei invazii de gandaci

Padurarii de la Regia Padurilor „Krondstadt” se confrunta cu o invazie de gandaci din specia „ips typographus” care ataca copacii din Poiana Brasov, transmite corespondentul Newsin. Numarul gandacilor din aceasta specie a crescut, in principal, dupa furtuna care s-a abatut asupra Brasovului in decembrie 2005, cand au fost doborati foarte multi arbori, fiind astfel creat…

Citește mai departe

Pisicile, porcii si porumbeii, arme ucigase

V-ati gandit ca pisicile, porcii sau delfinii ar putea deveni arme ucigase cu un rol foarte important in desfasurarea unui conflict armat? Daca nu, stati linistiti, au facut-o altii inaintea noasta. Citeste in randurile urmatoare despre sapte animale ce au devenit arme vii. Pisici bombe Pisicile au fost folosite in razboaie inca din antichitate, in…

Citește mai departe

Pinii din Europa, exterminati de gandaci

Padurile europene de pin sunt amenintate de un gandac ce a provocat deja catastrofe ecologice in estul Asiei. Zeci de mii de copaci au fost distrusi si in Portugalia, informeaza „The Guardian”, iar specia de pin maritim si cea de pin scotian, cea mai raspandita din Europa, sunt serios amenintate. Comisia Europeana a impus deja…

Citește mai departe