Zeci de hectare de arbori distrusi de gandaci, in Parcul Natural Bucegi

0
355
Zeci de hectare de arbori distrusi de gandaci, in Parcul Natural Bucegi
Zeci de hectare de arbori distrusi de gandaci, in Parcul Natural Bucegi

„Copacii mor in picioare”, se spune, dar ceea ce se intampla in „Parcul Natural Bucegi” este pur si simplu coplesitor: sute de arbori s-au uscat complet si au crengile cenusa, de parca ar fi carbonizati.

De vina sunt niste gandaci de scoarta, potrivit specialistilor. Desi, oficial, parcul a fost creat pentru protejarea speciilor, nimeni nu a intervenit pentru salvarea lor. „Se vor regenera natural”- spun administratorii, in vreme ce daunatorii castiga tot mai mult teren.
Cel mai vizitat parc natural din Romania incepe sa arate jalnic. Din telecabina, realizezi ca de fapt s-a ales praful de zeci de hectare.
Vorbim despre padurea Cocora, plantata acum 50 de ani, la 1800 de metri altitudine. Brazii care ar fi trebuit sa fie la apogeu sunt numai vreascuri. Pana si comunistii faceau un minim efort pentru acesti arbori: „Veneau periodic acele avioane utilitare peste padurile noastre si mai ales peste padurile montane, stropindu-le cu diferiti agenti chimici care aveau efect asupra daunatorilor”
Cei de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice cred ca dezastrul a fost provocat de gandacii de scoarta.

Prima masura pentru salvarea padurii ar fi indepartarea copacilor distrusi. Cu toate astea, nimeni nu face nimic.
Timpul va demonstra daca natura se poate salva si fara ajutorul oamenilor. Numai ca pana acum padurea a murit in fiecare zi cate putin sub ochii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.