Exploatarea gazelor de sist risca sa distruga Pestera Movile, o rezervatia speologica unica in lume

Exploatarea gazelor de sist risca sa distruga Pestera Movile, o rezervatia speologica unica in lume

Exploatarea gazelor de sist din judetul Constanta risca sa distruga Pestera Movile, o rezervatia speologica, unica in lume, aflata intr-o arie protejata de lege. Descoperita in 1986, pestera care se afla fix in zona de exploatare a companiei Chevron, adaposteste peste 35 de speci noi de vietuitoare, necunoscute lumii stiintifice de pana atunci.

Descoperirea Pesterii Movila a uimet intreaga lume stiintifica. In galeria, lunga de aproape 200 m, primii exploratori au gasit un lac cu apa termala sulfuroasa.

Explorarea lacului dus la descoperirea catorva incaperi mici, partial inundate, in care traiesc numeroase vietuitoare nevertebrate: viermi, melci, gandaci sau scorpioni. Dupa ce le-au cercetat, zoologii au descoperit 35 de specii noi. S-a constatat ca fauna din Pestera Movile este unicata.

O alta enigma a fost sursa de hrana care alimenta comunitate biologica subterana, deoarece in aceasta caverna nu se infiltreaza apa de la suprafata. Apa sulfuroasa si termala din pestera (21 grade Celsius) circula prin canale carstice inchise si vine din adancul pamantului.

Primaria Municipiului Mangalia a declarat Pestera Movile rezervatie speologica. Cu toate ca ecosistemul subteran se afla chiar in mijlocul unei zone de exploatare a gazelor de sist. Companiei Chevron i-au fost alocate trei blocuri de teren in regiunea Dobrogea cu o suprafata de aproape 2.700 km patrati. Iar conform hartii, rezervatia speologica de la Movile se afla fix in zona de exploatare.

Pestera a fost descoperita in anul 1986, cand un grup de cercetatori romani care facea cercetari asupra solului, pentru construirea unei centrale electrice in apropierea Marii Negre. Ei aveau sa faca atunci cea mai mare descoperire a secolului.

Continutul de hidrogen sulfurat existent la Movile este de 8-12 mg/l. Atmosfera este saraca in oxigen (7-10%) dar bogata in dioxid de carbon (2-3.5%) si cu un continut semnificativ de metan (1-2%).

Descoperirea pesterii nu i-a inspirat doar pe cercetatori, ci si pe scenaristii americani, care au scris o poveste placand de la acesta descoperire. Totodata unicitatea pesterii a fost ilustrata li in productiile cinematografice „The Ends of the Earth: Secret Abyss of Movile Cave” si „The cave”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *