Incalzirea globala poate aduce malaria si holera in Romania

Boli molipsitoare grave ajung in tari europene din zone tropicale de la insecte ce se inmultesc din ce in ce mai mult din cauza schimbarilor climatice. Malaria a fost eradicata in Romania in urma cu 60 de ani. Cu cat iernile sunt mai calde insa, pericolul acestei boli poate reaparea.tantarii

Tantarii Anofel, insectele care transmit virusul malariei, gasesc conditii prielnice de viata in zonele umede si calde de pe glob Meteorologii estimeaza ca efectele incalzirii globale vor fi dramatice, in conditiile in care temperatura aerului va creste cu doua grade Celsius. „In ultimii 48 de ani, temperaturile medii anuale au crescut cu aproape un grad Celsius si in Romania.

Astfel, daca in perioada 1961-1970, iernile erau mai friguroase, in prezent se observa o crestere a temperaturilor normale, din aceasta perioada, cu peste 1,6 grade Celsius.

Si verile sunt mult mai calde fata de anii 60. Prin masuratorile pe care le-am facut la 87 de statii meteo din tara, timp de 48 de ani, calculand media cresterii temperaturilor inregistrate, am constatat o marire a valorilor de temperatura in lunile calduroase cu 1,7 grade Celsius”, spune Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Virusuri mortale

„Aceste cresteri de temperatura favorizeaza, cu siguranta, raspandirea bolilor contagioase, iar variatiile de temperatura agraveaza afectiunile cardiace sau pulmonare, in conditiile in care, in Romania, temperatura medie a aerului a crescut fata de acum 50 de ani”, mai spune Elena Mateescu.

Virusurile ce provoaca aceste maladii, uneori mortale, se inmultesc si se imprastie necontrolat pe tot globul. „Hepatita, gripa, malaria sau holera sunt boli contagioase grave ce se transmit in ultima vreme mai ales din cauza incalzirii globale”, se arata intr-un studiu al Grupului International al Expertilor asupra Climei (GIEC).

Si Forumul Umanitar Mondial a dat publicitatii de curand un raport in care sustine ca „mor in fiecare an 315.000 de oameni din cauza schimbarilor climatice, iar pana in 2030 numarul deceselor cauzate de bacterii si virursuri poate sa ajunga la o jumatate de milion in toata lumea”.

Malaria pandeste continentul european

„Pe fondul incalzirii globale, unele boli contagioase grave ce sunt raspandite de insecte, cum ar fi malaria, se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Tantarii anofeli, ce imprastie aceasta maladie, se deplaseaza si se inmultesc oriunde in lume, cu conditia sa fie cald. In Romania, malaria a fost eradicata la inceputul anilor 50, dar cu cat sunt mai calde si mai scurte iernile, pericolul acestei boli poate reaparea”, spune profesor doctor Emanoil Ceausu, director medical la Spitalul de boli infectioase si tropicale „Dr.Victor Babes” din Bucuresti.

Malaria sau paludismul este o boala parazitara ce are ca transmitatori peste 80 de specii de tantari, iar, in trecut, a afectat doua treimi din populatia globului. Desi a fost eradicata in Europa, cu exceptia Turciei, in America sau in Japonia, afecteaza anual 500 de milioane de oameni, iar cazurile mortale, inregistrate indeosebi in Africa, se ridica la aproximativ trei milioane de persoane in fiecare an.

„Anemia minerilor”, inviata de canicula

„Cresterea temperaturilor favorizeaza si inmultirea gandacilor de bucatarie sau a mustelor, insecte ce intra des in contact cu omul si cu alimentele. Acestia transmit bacterii ce provoaca tuberculoza, febra tifoida, dar si virusuri ce declanseaza poliomielita. La cele doua specii de gandaci de bucatarie autohtoni s-a adaugat de curand o alta de pe continentul american”, spune profesor doctor in biologie, Geta Risnoveanu.

O alta boala produsa de paraziti este ankilostomoza. Raspandita in zonele calde ale globului, poate fi intalnita insa si in cele temperate, in unele mine de carbuni. In Romania boala a afectat minerii din Banat, dar a fost eradicata. „Aceasta afectiune, cunoscuta si sub denumirea de „anemia minerilor”, poate reaparea insa, si nu numai la mineri, din cauza temperaturilor in crestere”, mai spune Geta Risnoveanu.

Febra Dengue se muta in zonele temperate

Encefalita West Nile, boala contagioasa adusa de pasarile migratoare si transmisa de tantari, afecteaza grav sistemul nervos al omului, iar, in Romania, cel mai mare numar de cazuri, chiar mortale, a fost inregistrat in 1996. Intalnit in 76 de tari, elefantismul se numara printre primele sase maladii tropicale, iar tantarii ce transmit aceasta boala au aparut si in zonele temperate.

„Este o boala grava ce se manifesta prin marirea monstruoasa a membrelor inferioare sau superioare, iar numarul persoanelor expuse riscului de imbolnavire se ridica la 90 de milioane”, sustine biologul Geta Risnoveanu.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre febra Dengue, boala tropicala intalnita pana acum in India, Africa, America de Sud, si schimbarile climatice exista o stransa legatura. Studiile semnaleaza faptul ca variatiile de temperatura largesc frontierele peste care era transmisa de obicei aceasta maladie.

Se presupune ca, pana in anul 2080, vor fi expuse acestei afectiuni sase miliarde de persoane, mai mult de jumatate din numarul total al locuitorilor planetei, estimat pentru acea perioada. In cazul in care fenomenul incalzirii globale va fi stopat, numarul oamenilor atinsi de aceasta boala poate scadea la 3,5 miliarde, sustin specialistii, deoarece migratia tantarilor poate fi astfel limitata.

Holera este imprastiata de arsita

Boala epidemica grava, deseori mortala, holera afecteaza, deopotriva, omul si animalele. Holera este declansata de o bacterie ce se gaseste in apele murdare si in locurile in care sunt deversate dejectii. Microbul holerei poate sa ramana in stare latenta ani in sir, dar poate fi reactivat prin cresterea temperaturii si imprastiat cu ajutorul curentilor de apa.

Bacteriile pot infesta planctonul marin, iar cu ajutorul caldurii se pot inmulti. Curentii marini plimba patura de microorganisme vii, infestata, spre izvoarele de apa dulce sau spre lacuri. Pandemia de holera declansata in 1961 in Indonezia a afectat sase continente, iar in 1991 a atins Peru, unde bacteriile s-au transmis cu repeziciune, afectand 30.000 de persoane in trei saptamani.

Cardiacii, victime ale variatiilor de temperatura

Din ce in ce mai des in ultima vreme, valurile de aer tropical transforma, in timpul lunilor de vara, Romania intr-un cuptor incins. Aerul devine de nerespirat, iar bolnavii de inima sau persoanele cu probleme respiratorii au cel mai mult de suferit. Fiecare organism resimte insa diferit temperatura din mediul inconjurator, iar cu cat este mai cald cu atat starea de disconfort creste.

„Bolile de inima, cat si cele respiratorii pot fi agravate de variatiile de temperatura sau de caldura excesiva. La temperaturi mai mari, persoanele cu afectiuni cardiovasculare se adapteaza greu, iar starea lor de sanatate se poate deteriora”, spune Dana Diac, medic de familie.

Ultravioletele, ucigasul invizibil

Patura de ozon nu mai ofera protectie suficienta impotriva razelor de solare nocive, astfel ca acestea ajung la nivelul pielii noastre indiferent de anotimp.

„In ultimii ani din cauza reducerii filtrului de ozon, nu mai avem patru anotimpuri, ci doua, ca in zonele subtropicale, iar gradul de risc pentru cancerul de piele a crescut considerabil. Pe plan mondial, se considera ca din 1980 pana in prezent, numarul formelor de cancer de piele s-a dublat”, sustine Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la o clinica din Capitala.

Malanomul malign ucide 1.200 de australieni pe an, iar americanii raporteaza un deces pe ora in timp ce romanii ignora radiatiile solare a caror putere energetica este favorizata de schimbarile climatice si de poluare. „Valorile atinse de radiatiile ultraviolete ar trebui zilnic afisate in locurile publice.

Radiatiile solare, la fel de nocive si iarna

Este foarte important ca oamenii sa fie avertizati. Pe termen scurt consecintele nu se vad, dar pe termen lung impactul poate fi fatal”, spune spune Simona Oancea, specialist la Administratia Nationala de Meteorologie. Ultravioletele au o putere energetica imensa, sunt invizibile, subtiaza stratul de ozon, iar, in lipsa ozonului, pot patrunde si in scoarta terestra. Cand depasesc valorile-limita distrug tot ceea ce inseamna viata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *