Tantari modificati genetic au fost eliberati in zonele afectate pentru a combate virusul Zika

Virusul Zika are potentialul unei epidemii la nivel global, spun expertii americani. La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca numarul infectarilor ar putea ajunge la 3-4 milioane de oameni in America Centrala, de Nord si de Sud. Jumatate dintre ei s-ar putea imbolnavi doar in Brazilia, cea mai afectata tara. Intre timp, inca…

Citește mai departe

Campania „Colecteaza si tu uleiul vegetal uzat!” la Constanta

Campania „Colecteaza si tu uleiul vegetal uzat!”, demarata in luna mai la Constanta de organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum, va continua pana la sfarsitul lunii septembrie. Astfel, constantenii au putut afla despre efectele nocive ale uleiului vegetal uzat, atat asupra mediului, cat si asupra sanatatii. „La cinci litri de ulei vegetal uzat colectat, fiecare persoana va…

Citește mai departe
De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

Cea mai periculoasa insecta din Europa este si in Romania

Vectorii sunt organisme vii care transmit virusuri infectioase altor organisme si pot raspandi boli in randul oamenilor si al animalelor, defineste Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority, EFSA). Cea mai raspandita insecta transmitatoare de boli in statele membre UE s-a dovedit specia de tantari Culex Pipiens. Prezenta acestuia a fost semnalata in…

Citește mai departe

Craiova, confirmata de BERD ca oras selectat pentru Programul de Eficienta Energetica

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a primit astazi, din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) confirmarea ca Municipiul Craiova este unul dintre cele 4 orase care au fost selectate sa devina partenere in cadrul noului Program ESCO de Eficienta Energetica in sectorul public. Programul ESCO de Eficienta Energetica a fost lansat la data…

Citește mai departe
Administrarea dup? ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi

Efectul pozitiv al vitaminei D contra tuberculozei se confirma

Efectul pozitiv al vitaminei D contra tuberculozei se confirma. Un studiu britanic publicat in Proceedings of the National Academy (PNAS) are in vedere posibilitatea de a administra doze suplimentare de vitamina D personelor care primesc un tratament antimicrobian contra altor infectii pulmonare, precum pneumoniile. Prezenta in anumite alimente (in special in carnea de peste), vitamina…

Citește mai departe

Coada calului, un hemostatic natural

Aparent o planta banala, coada calului este unul dintre cele mai importante remedii naturale datorita acidului silicic pe care il contine. In medicina populara a fost apreciata inca din timpurile indepartate pentru forta ei hemostatica si a vindecarilor in cazul bolilor renale si vezicale. Potrivit celebrului fitoterapeut Kneipp, este planta celor „o mie de afectiuni”,…

Citește mai departe

Un comitet american a recomandat primul tratament preventiv contra SIDA

Un comitet de experti a recomandat, recent, Agentiei americane pentru medicamente (FDA) comercializarea produsului Truvada, primul tratament preventiv contra maladiei SIDA, in ciuda temerilor exprimate de cateva asociatii potrivit carora aceasta initiativa ar antrena comportamente sexuale mai riscante. FDA nu este obligata sa respecte recomandarile acestui comitet, dar ea le aproba cel mai adesea. Decizia…

Citește mai departe
Centrul natura: Despre etichete – sau ”sunt vegetarian” ori ”carnivor”

1 Octombrie – Ziua Mondiala a Vegetarianismului

Vegetarienii din intreaga lume celebreaza astazi Ziua Mondiala a Vegetarianismului, sarbatoare care promoveaza stilul de viata sanatos in care carnea lipseste cu desavarsire. Comunitatea mondiala a vegetarienilor numara deja sute de milioane de membri pe tot cuprinsul globului, din Austria pana in Iran, din Israel pana in Nepal si din Noua Zeelanda pana in Zambia….

Citește mai departe

Abuzul de zahar duce la marirea numarului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancer

Profesorul Didier Raoult, specialist in boli infectioase tropicale emergente la Facultatea de Medicina din Marsilia, pune in discutie in Le Point consumul exagerat de zahar si produse zaharoase. In lume s-a lansat recent o avertizare pentru a incerca reducerea cresterii permanente a consumului de zahar, care are efecte nefaste asupra sanatatii si duce la marirea…

Citește mai departe

Bacteria E.coli nu poate ajunge in legumele bio

Mai multe asociatii sustin ca agricultura ecologica si produsele „bio” protejeaza si nu contamineaza consumatorii cu E.coli, bacteria neputand fi prezenta in astfel de produse intrucat folosirea fecalelor umane, in care se gaseste bacteria, este interzisa la ingrasarea solului. Asociatia Interprofesionala Bio, Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania si Centrul National de Teste Comparative…

Citește mai departe

    Buzau: Tantarii si-au facut apritia prin parcuri. Vezi cand va incepe razboiul de la sol si din aer impotriva insectelor care pot produce meningita

    In parcurile din municipiu precum si in zonele cu vegetatie abundenta si-au facut deja aparitia primele roiuri de tantari care le dau batai de cap buzoienilor ce ies la plimbare dupa lasarea serii. Parcul Tineretului si Cringul sunt locurile cele mai frecventate de parintii care cu copii mici si tocmai aici micile insecte prolifereaza an…

    Citește mai departe

    Propunere legislativa: Eutanasierea cainilor va fi permisa. Esti de acord?

    Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, marti, ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile. „Am trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legislatiei pentru…

    Citește mai departe

    O mie de buzoieni, muscati anual de caini

    Numarul persoanelor muscate de maidanezi si care se prezinta la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean este din ce in ce mai mare. Intr-o singura luna au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ranile provocate de caini 76 de buzoieni. „In luna ianuarie a acestui an s-au prezentat la noi la sectie 76 de…

    Citește mai departe

    Efectele incalzirii globale in Romania

    Pana in 2030, consumul de energie pe perioada verii ar putea creste cu 28% din cauza temperaturilor ridicate, fenomen cu atat mai grav, cu cat centrala nucleara de la Cernavoda nu va fi functionala daca nivelul Dunarii va scadea semnificativ.Schimbarile climatice preconizate de specialisti pentru urmatorul secol vor afecta din plin Romania. Desi studiile fenomenului…

    Citește mai departe

    Tot apa si sapunul sunt mai bune!

     Tot mai multi oameni folosesc servetelele umede, gelurile antibacteriene sau cele hidroalcoolice. Sunt prezente in ghiozdane, genti, buzunare, toata lumea le foloseste. De ce? Pentru ca reprezinta alternativa apei si sapunului, o alternativa necesara intr-o lume in miscare precum cea in care traim. Sau „ne spala pe maini”. De fapt, afecteaza microflora pielii, permitand microbilor…

    Citește mai departe

    De ce mor delfinii in Marea Neagra?

    De la inceputul anului, 97 de delfini au esuat pe plajele romanesti. Expertii pun acest fenomen pe seama exercitiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialistii in explorari marine spun ca delfinii ajunsi la mal aveau probleme cu orientarea si ar fi fost epuizati din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare. Anul…

    Citește mai departe

    Gelurile de maini ne lasa in voia microbilor

    Geluri hidroalcoolice, antibacteriene, servetele igienice… Sunt nelipsite din buzunare, genti, ghiozdane… Pentru ca „ne spala pe maini”. De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva. Asa cum guma de mestecat…

    Citește mai departe

    Gripa porcina a sosit!

    Primul caz de gripa porcina din Romania a fost confirmat de Institutul „Cantacuzino” la o femeie de 30 de ani, revenita din SUA. Se asteapta certificarea Centrului de referinta de la Londra, Romania intrand astfel in plutonul tarilor cu gripa A (H1N1). Spitalizata la Institutul „Matei Bals”, femeia a fost externata ieri, in vreme ce…

    Citește mai departe

    Gripa porcina va lovi in valuri

    Seful OMS avertizeaza ca, dupa o perioada de regres, gripa va lovi intr-un val fara precedent. Europa ar putea fi protejata in perioada verii, cand virusurile sunt mai putin agresive. Noul virus A/H1N1 al gripei porcine va lovi in valuri, avertizeaza expertii. In timp de oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) spun ca in lunile…

    Citește mai departe