25.000 de europeni mor anual din cauza abuzului de antibiotice

25.000 de europeni mor anual din cauza abuzului de antibiotice

Romania se afla in primele cinci tari UE la consumul de antibiotice

Aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an, iar 12% folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des. Un studiu GfK HealthCare, efectuat in anul 2011, arata ca cei mai multi romani folosesc tratamentele cu antibiotice pentru raceli (21%), pentru infectii asociate cu durerile de dinti (18%), infectii cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii in general (5%).

In Bucuresti, conform aceleiasi cercetari, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% sustin ca medicul specialist i-a sfatuit. “Antibioticele sunt prescrise prea mult in unele situatii, fapt ce conduce la o crestere a ni­ve­lului rezistentei microbiene fata de acestea. Pentru a-si pastra eficienta, este necesara o mai mare atentie la prescrierea lor”, a subliniat conf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, unul dintre autorii celei de-a treia editii a lucrarii “Ghidul Ange­les­cu de Te­ra­pie Antimicrobiana”, care a fost lan­sa­ta saptamana trecuta in Bucuresti, la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

“Pentru a avea cateva exemple sem­nificative despre ceea ce gene­rea­za un nivel al rezistentei microbiene atat de ridicat, ar fi de ajuns sa men­tio­nam carentele ce exista in diagnosticul etiologic al infectiilor, in controlul infectiilor spitalicesti si mai ales in cel al prescrierii antibioticelor, unde excesul si erorile reprezinta in mod direct factori de presiune pentru selectia de germeni rezistenti”, a explicat conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *