OPINIA NUTRITIONISTULUI: Alimentatia organica

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, sustin specialistii. Potrivit acestora, pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica…

Citește mai departe

Antibioticele au efecte neasteptate asupra mitocondriilor

Un studiu al EPFL a demonstrat ca antibioticele pe baza de tetraciclina au un efect neasteptat asupra dezvoltarii unor organisme. Pe langa sublinierea efectului de poluare exercitat de catre aceste antibiotice asupra solului, care sunt administrate pe scara larga septelului, cercetatorii le-au cerut colegilor sa analizeze consecintele utilizarii lor in experimente care moduleaza expresia genica….

Citește mai departe
Sănătate: Isopul stimulează pofta de mâncare

Sanatate: Isopul stimuleaza pofta de mancare

In sezonul rece, isopul sau planta sfanta, cum mai este cunoscut, este un remediu important pentru o multime de afectiuni. Aceasta planta contine minerale, precum calciu, sodiu, fosfor, fier, cupru, sulf, mangan, aluminiu, glucide, flavonoide, rasini si taninuri. Isopul are proprietati expectorante, antiseptice, laxative, antibiotice, cicatrizante, tonice, astringente si hipotensive. Previne si vindeca infectii care…

Citește mai departe
Sănătate: Probioticele, vitamina D şi coenzima Q10 stimulează imunitatea

Sanatate: Probioticele, vitamina D si coenzima Q10 stimuleaza imunitatea

Scaderea imunitatii poate fi sesizata numai datorita urmarilor ce pot aparea ca efecte secundare a acesteia. Un sistem imunitar scazut se manifesta prin periodicitatea infectiilor cronice, prin uscaciunea pielii, variatii ale greutatii corporale intr-o perioada scurta de timp, senzatia de oboseala cronica, dar si prin insomnii si raceli frecvente. Pentru stimularea imunitatii si restabilirea echilibrului…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

Citește mai departe
Bacterie rezistent? la antibiotice, descoperit? în probe de fecale recoltate în 1915

Bacterie rezistenta la antibiotice, descoperita in probe de fecale recoltate in 1915

Cercetatorii care au descoperit codul genetic al unor bacterii cultivate din mostre de materie fecala de la un soldat mort de dizenterie in Primul Razboi Mondial spun ca microorganismul era deja rezistent la antibiotice, cu decenii inainte ca aceste medicamente sa fie folosite pe scara larga. Descoperirea aduce noi informatii privind istoria rezistentei la antibiotice,…

Citește mai departe
Boala limbii albastre pune în pericol zimbrii din Rezerva?ia „Slivu?” de lâng? Ha?eg

Boala limbii albastre pune in pericol zimbrii din Rezervatia „Slivut” de langa Hateg

Zimbrii din Rezervatia „Slivut” de langa Hateg sunt in pericol din cauza virusului limbii albastre. In ultimele zile, starea de sanatate a unui zimbru in varsta de un an si trei luni, s-a deteriorat. Zimbrul prezinta simptome asemanatoare virusului limbii albastre, iar medicii veterinari fac tot posibilul sa-l trateze cu un tratament de imunizare si…

Citește mai departe
Boala limbii-albastre omoar? zimbrii din Rezerva?ia Ha?eg-Slivu?. Num?rul animalelor protejate s-a înjum?t??it

Boala limbii-albastre omoara zimbrii din Rezervatia Hateg-Slivut. Numarul animalelor protejate s-a injumatatit

Inca un zimbru a murit miercuri in Rezervatia Hateg-Slivut, din judetul Hunedoara, dupa ce a prezentat semne de boala de cateva zile, medicii veterinari prelevand probe biologice care au scopul sa stabileasca daca animalul a decedat din cauza virusului bolii limbii albastre (bluetongue). Este cel de-al saselea zimbru care a murit, in ultima luna de…

Citește mai departe

Mierea poate vindeca infectiile

Oamenii de stiinta au descopera de ce mierea de albine e mult mai buna decat toate antibioticele conventionale. Cercetatorii de la Universitatea Salve Regina din Newport (Rode Island, SUA) au redescoperit inca o data motivele pentru care mierea de albine este considerata a fi una dintre cele mai bune antibiotice naturale. Mierea lupta impotriva infectiilor…

Citește mai departe
Antibiotice din natur?

Antibiotice naturale

Antibioticele sunt recomandate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii. Din pacate, acestea pot distruge si bacteriile prietenoase care sustin sistemul imunitar. Rezultatul unui consum de antibiotice poate fi un sistem digestiv distrus si micsorarea imunitatii fata de alte infectii care pot aparea pe viitor. Astfel, pot fi gasite, in prima faza, remedii din natura….

Citește mai departe

Germania restrictioneaza utilizarea antibioticelor in zootehnie

De la inceputul lunii aprilie, autoritatile agricole germane au pus in aplicare un noile reglementari care impun crescatorilor de animale sa raporteze la fiecare sase luni cantitatea de antibiotice utilizata. Aceasta masura a fost adoptata pentru a reduce utilizarea antibioticelor in fermele zootehnice, deoarece in ultimii ani s-a constatat o crestere a rezistentei la antibiotice…

Citește mai departe
R?ceala nu se trateaz? cu antibiotice

De ce sunt antibioticele periculoase

In general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce ataca corpul, insa din cauza modului in care actioneaza, acestea afecteaza intreg spectrul de bacterii prezente in organism, inclusiv cele benefice, de la nivelul florei intestinale. Desi antibioticele sunt privite ca fiind o solutie rapida in cazul problemelor medicale persistente, administrate in…

Citește mai departe

Cele mai bune antibiotice naturale si antivirale

Sir Alexander Fleming a descoperit puterea antibacteriana a mucegaiului in Penicillium notatum in 1928. Chiar daca si-a dovedit eficienta in distrugerea stafilococului auriu ( Staphylococcus aureus) si alte bacterii nocive, industria farmaceutica a renuntat incetul cu incetul la recompensa oferita de natura, venind cu multe alte inventii – cosmarul anitibioticelor moderne, care cauzeaza la fel…

Citește mai departe

Bacteriile rezistente la antibiotice se pot transmite prin contactul direct cu animalele infectate, dar si prin consumul de carne

Rezistenta la antibiotice se datoreaza si faptului ca oamenii administreaza antimicrobiene in exces si animalelor, carnea carora mai apoi o consuma, sustin specialisti Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor. Potrivit acestora, antibioticile utilizate in tratamentul si prevenirea infectiile la animale tin de aceleasi grupuri chimice ca si preparatele utilizate in medicina umana, informeaza…

Citește mai departe

Cat de bio sunt produsele bio?

In ultimii ani, Romania a fost impanzita de numeroase magazine pe rafturile carora sunt expuse spre vanzare produse si de doua ori mai scumpe decat cele conventionale. Este vorba despre produsele certificate bio. Paine, peste, lapte ori legume, toate sunt prezentate de comercianti ca alimente mult mai sanatoase decat cele obisnuite si care fac adevarate…

Citește mai departe

8 octombrie – Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice

Sfaturi de cum trebuiesc folosite antibioticele Ministerul Sanatatii din Romania si institutiile implicate in programele de sanatate publica s-au alaturat initiativei Centrului European pentru Controlul Bolilor, de a marca ”Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice’’, in saptamana din jurul datei de 18 noiembrie. Dupa cum ne explica directorul Directiei de Sanatate Publica- Giurgiu, dr. Paul Marinescu ”rezistenta…

Citește mai departe