Plantele modificate genetic „n-au prins radacini” la Cluj

Plantele modificate genetic „n-au prins radacini” la Cluj
Plantele modificate genetic „n-au prins radacini” la Cluj

In 2013 nicio suprafata agricola din judet nu a fost cultivata cu plante „create” in laborator.Soia
Plantele modificate genetic faceau valuri acum cativa ani, insa interesul a scazut treptat, odata cu suprafatele cultivate. Astfel ca, in 2013, Clujul nu a avut nicio bucatica de pamant cu porumb mutant.

„Anul acesta nu am avut inregistrata nicio cultura cu plante modificate genetic. In 2011 si 2012 au fost in zona Turzii culturi de porumb, insa, deoarece daunatorul la care este rezistent porumbul modificat nu apare in zona noastra s-a renuntat la astfel de culturi. Sunt o serie de formalitati care trebuie facute, cultivatorii sunt urmariti si de noi si de cei de Mediu si probabil ca si asta ii descurajeaza pe agricultori”, explica pentru Monitorul de Cluj, Iuliu Suatean, directorul Directia pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Cluj.

Soia modificata are istoric la Cluj
Clujului nu i-au fost tot timpul straine culturile „de laborator”, insa aderarea la UE a schimbat regulile.

„In Cluj s-a cultivat in special soia modificata genetic pana in 2007, cand am aderat la Uniunea Europeana. Dupa aceea s-au interzis astfel de plante, cu exceptia porumbului. Pe porumb a mai fost un lot experimental la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, dar nu s-a folosit produsul”, declara directorul DAJ Cluj.

Nu avem voie sa producem, dar putem importa
Tara noastra ar trebui sa interzica importurile de soia modificata genetic, atata timp cat agricultorului roman i s-a interzis prin legislatia europeana cultivarea acesteia, considera presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea.

„Romania are un potential urias la culturile de soia. La ora actuala, Romaniei i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdictia de a cultiva soia modificata genetic. Romania a fost un mare producator de soia in Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, fata de costurile la soia de import”, a declarat Minea pentru Agerpres.

Potrivit statisticilor, in Europa se importa anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania intra peste 500.000 de tone, in special porumb si soia. 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari.

Parlamentul a readus in atentie „mutantii”
Un grup de deputati a depus luna trecuta un amendament la legea privind protectia mediului, dovedind ca interesul pentru astfel de culturi insa exista.

Legea ar urma sa fie modificata, iar cultivarea plantelor superioare modificate genetic sa fie permisa si in ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, unde era pana acum clar interzisa.

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate care cuprinde un esantion reprezentativ de specii salbatice si habitate naturale de interes comunitar. Suprafata totala a propunerilor de situri Natura 2000 (pSCI + SPA) reprezinta 17,84% din suprafata Romaniei.

Ce-si face omul cu mana lui…
Organismele modificate genetic pot avea efecte grave asupra sanatatii. Dintre efecte se pot enumera alergiile, rezistenta la antibiotice sau chiar bolile grave.

Cea mai mare ingrijorare legata de aceste organisme modificate de om in laborator este aceea legata de alergiile care pot fi cauzate de ele. Proteinele sunt cele care provoaca reactia alergica. Prin modificarea genetica a plantei respective se poate creste nivelul alergenului deja prezent in ea. In plus, noii alergeni pot fi creati fara ca ei sa fi existat in planta respectiva.

Totodata, olantele rezultate din procesul de modificare genetica sunt testate cu ajutorul unor antibiotice, astfel incat celulele create in ele sunt rezistente la antibiotice, putand crea probleme oamenilor care vor consuma acea hrana.

Trebuie spus si ca procesul de prelucrare genetica aduce cu el si multe surprize. Specialistii nu pot sti exact cum se va comporta elementul genetic nou introdus intr-un alt organism. Rezultatul poate fi chiar o boala precum cancerul. Alte afectiuni asociate cu organismele modificate genetic sunt cele legate de fertilitate, diabet si maladia Alzheimer.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente