Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre

Comisia Europeana propune autorizarea importurilor de OMG-uri in UE, in ciuda opozitiei statelor membre. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker isi incalca astfel promisiunea de a democratiza deciziile referitoare la OMG-uri in UE Bruxelles, 22 Aprilie 2015 – Comisia Europeana a publicat astazi o propunere de a amenda regulamentul asupra importurilor de organisme modificate genetic in UE….

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

Citește mai departe

Unda verde de la UE: Romania poate INTERZICE organismele modificate genetic

Consiliul European a adoptat un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetice (OMG) pe teritoriul lor, transmite EFE. Dosarul legat de acest subiect fusese blocat timp de patru ani, Parlamentul European aproband abia luna trecuta compromisul convenit in luna decembrie cu guvernele statelor…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Maria Grapini se implica in problema OMG: „Sa vedem cum putem face ca o tara care nu vrea sa cultive OMG sa poata sa nu accepte importuri”

S-a dezbatut mult cu privire la Organismele Modificate Genetic – OMG. La Parlamentul European au avut loc dezbateri cu privire la aceste organisme si s-a decis ca fiecare tara mambra a Uniunii Europene sa decida daca cultiva sau nu astfel de organisme modificate genetic. Europarlamentarul Maria Grapini, presedinte PC Timis, a avut o interventie in…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Carnea cu hormoni, organismele modificate genetic, exportul de produse agroalimentare in SUA – subiecte pentru discutia online cu Pekka Pesonen, secretar general al organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca

Organismele modificate genetic, subventiile in agricultura, carnea cu hormoni, sansele pentru ca produsele agroalimentare europene sa ajunga in SUA – Pekka Pesonen, secretar general al organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca raspunde intrebarilor HotNews.ro legate de stadiul tratativelor dintre UE si SUA pentru acordul de liber schimb (TTIP). Pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Cum ajung organismele modificate genetic in farfuriile romanilor

In Romania, cultivarea plantelor modificate genetic a devenit o raritate odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Asta nu inseamna insa ca nu le consumam indirect, in conditiile in care animalele din fermele din Romania sunt hranite cu furaje modificate genetic produse de americani, brazilieni sau canadieni. Astfel, laptele, iaurtul, branza, ouale si produsele din carne…

Citește mai departe

Presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, despre organismele modificate genetic: Nu exista pericol real pentru consumul uman

Organismele modificate genetic – singura solutie pentru hranirea celor sapte miliarde de oameni de pe planeta – nu prezinta pericol pentru consumul uman, conform studiilor realizate pana acum, a declarat, luni, prof dr. Irinel Popescu, la conferinta Federatiei Academiilor de Stiinte Medicale Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, a facut aceasta precizare…

Citește mai departe

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge in organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstreaza ca fragmentele de ADN care provin din hrana contin gene complete care intra in sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Exista suspiciuni conform carora cercetatorii corporatiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism si il folosesc cu buna stiinta. Studiul se bazeaza…

Citește mai departe

Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Un lot de prun modificat genetic se afla in atentia cercetatorilor bistriteni de la Statiunea Pomicola Bistrita care au la dispozitie inca sapte ani sa testeze rezistenta la boli, productia si de adaptarea acestuia la conditiile pedoclimatice. La modificarea genetica a prunului Honey Sweet mai lucreaza specialisti din Franta si SUA. Deocamdata, Romania nu i-a…

Citește mai departe

Rosia mov anti-cancer: leguma super-sanatoasa inventata de cercetatorii britanici!

Posibilitatea de a putea cumpara din supermarket rosii purpurii modificate genetic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Cercetatorii britanici au conceput aceasta „super-leguma” cu pigment intunecat pentru a oferi rosiilor aceleasi beneficii pentru sanatate pe care le au afinele si alte fructe de padure inchise la culoare. Productia pe scara larga…

Citește mai departe

Propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii

In votul de miercuri, Parlamentul a aprobat propunerea legislativa care defineste polenul ca un constituent natural al mierii, mai degraba decat ca un ingredient, ceea ce inseamna ca polenul modificat genetic trebuie sa fie inclus pe eticheta daca reprezinta mai mult de 0,9% din miere. „Discutia ingredient/constituent a aparut ca urmare a implicatiilor pentru ce…

Citește mai departe
General Mills Inc, un gigant din industria alimentara, a decis sa nu mai foloseasca produse ob?inute din organisme modificate genetic

General Mills Inc, un gigant din industria alimentara, a decis sa nu mai foloseasca produse obtinute din organisme modificate genetic

Pe lista alimentelor pe care le consumam sunt numeroase produse obtinute din organisme modificate genetic. In urma demersurilor facute de ecologisti, unul dintre cei mai mari producatori din industria alimentara a luat o decizie importanta. General Mills Inc. a decis sa nu mai foloseasca organisme modificate genetic in procesul de producere a popularelor cereale Cheerios….

Citește mai departe
Liber la organisme modificate genetic, din 2015?

Tribunalul UE anuleaza decizia Comisiei Europene privind introducerea pe piata a unui cartof modificat genetic

Tribunalul Uniunii Europene a anulat decizii ale Comisiei Europene privind autorizarea introducerii pe piata a cartofului modificat genetic Amflora, considerand ca normele procedurale privind autorizarea organismele modificate genetic (OMG) in UE au fost incalcate. Pe teritoriul Uniunii Europene, OMG-urile nu pot fi diseminate in mediu sau introduse pe piata decat daca fac obiectul unei autorizatii,…

Citește mai departe

La “Antipa”, in spatele usilor inchise: Cum se fabrica … organismele modificate genetic?

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” continua seria intalnirilor cu specialistii Muzeului, grupate in cunoscutul ciclu de conferinte La “Antipa”, in spatele usilor inchise. Sambata, 7 Decembrie, incepand cu ora 11.00, va asteptam, in Sala Multimedia, sa participati la conferinta intitulata „Cum se fabrica … organismele modificate genetic?”, sustinuta de catre Alexandra Florina Levardaspecialistul…

Citește mai departe
„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica:

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica

„World Food Prize” acordat Monsanto si Syngenta provoaca controverse in comunitatea stiintifica: Nu exista un consens stiintific privind siguranta organismelor modificate genetic Nu exista un consens stiintific privind siguranta alimentelor si a culturilor modificate genetic, conform unui grup international de peste 90 de oameni de stiinta. Declaratia redactata de acestia vine ca raspuns la afirmatiile recente…

Citește mai departe
Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Plenul Camerei Deputatilor a respins marti propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG)

Plenul Camerei Deputatilor a respins marti propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG), si interzicerea importului, productiei si comercializarii produselor care contin Organisme Modificate Genetic (OMG). „Am luat cuvantul in plen de mai multe ori aparand propunerea legislativa si aratand ca in Romania nu exista bariere serioase privind cultivarea si importul…

Citește mai departe

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis, cea mai mare cultura de acest gen din Romania

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis. Este cea mai mare cultura de acest gen din Romania si necesita conditii speciale si mai multe autorizatii. Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic. “Porumbul…

Citește mai departe
Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

270.000 de agricultori americani au dat Monsanto in judecata

Aproximativ 270.000 de agricultori din SUA, care fac parte din ferme si organizatii agricole ecologice private, au depus plangere in instanta impotriva gigantului Monsanto, firma specializata in biotehnologie vegetala si lider in domeniul organismelor modificate genetic (OMG). Compania este acuzata de distrugerea sistematica a culturilor ecologice independente. Plangerea a fost depusa la o judecatorie din Manhattan,…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive s? ne temem de organismele modificate genetic?

Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

Citește mai departe
Organismele Modificate Genetic in Romania: Import?m ?i mânc?m, dar nu producem

Organismele Modificate Genetic in Romania: Importam si mancam, dar nu producem

Uniunea Europeana aproba importurile de soia modificata genetic, permite folosirea acesteia pentru hrana animalelor, care sunt apoi sacrificate si ajung in farfuriile consumatorilor europeni. In schimb, agricultorilor romani li se interzice infiintarea culturilor de soia modificata genetic. In aceste conditii, fermierii locali au de pierdut in fata celor din statele sud-americane, spre exemplu. In plus,…

Citește mai departe

Ce se ascunde la umbra plantelor modificate genetic

Plantele modificate genetic n-au prins radacini in Romania. Daca subiectul facea valuri in anii de prosperitate economica, interesul a scazut treptat, odata cu suprafatele cultivate cu porumb mutant. Insa, un amendament depus saptamana trecuta de un grup de deputati la legea privind protectia mediului dovedeste ca anumite interese vegeteaza in umbra acestor plante „mutante”. Parlamentarii…

Citește mai departe
Manifesta?iile împotriva alimentelor modificate genetice iau amploare în SUA: „Monsanto ne otr?ve?te copiii!“

Manifestatiile impotriva alimentelor modificate genetice iau amploare in SUA: „Monsanto ne otraveste copiii!“

Protestatarii s-au strans in zeci de orase, sambata, pentru a-si exprima nemultumirile fata de compania de produse modificate genetice Monsanto. Organizatorii sustin ca manifestatiile s-au desfasurat in 52 de tari si 436 de orase, inclusiv in Los Angeles, unde protestatarii afisau bannere pe care se puteau citi mesaje precum: „Real Food 4 Real People“ sau…

Citește mai departe
Interviu cu doctorul Mencinicopschi despre Organismele Modificate Genetic (OMG)

Interviu cu doctorul Mencinicopschi despre Organismele Modificate Genetic (OMG)

Va prezentam in cele ce urmeaza un interviu cu dr. Mencinicopschi care explica ce sunt de fapt OMG-urile: nu sunt legume, sunt fiinte transgenice. Reporter: Modificarile genetice produse in Romania starnesc ingrijorare in randul opiniei publice. In calitatea dvs. de specialist al problemei, credeti ca avem a ne teme sau nu? Dr. Mencinicopschi: Ca sa intelegem esenta problemei,…

Citește mai departe
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

Comisia Europeana vrea sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice

Cetatenii europeni sunt invitati sa isi spuna parerea in acest sens completand un chestionar on-line Comisia Europeana doreste sa amelioreze normele UE privind productia de alimente ecologice si sa stimuleze si mai mult cererea. In acest sens, vrea opinia cetatenilor europeni cu privire la cele mai bune modalitati de incurajare a productiei ecologice in UE….

Citește mai departe
Daciana Sârbu: Trebuie s? facem din România o ?ar? bio

UE isi propune revizuirea politicilor europene in domeniul agriculturii ecologice

Sondaj privind ameliorarea normelor UE privind alimentele ecologice. UE a lansat o consultare publica pentru a afla daca europenii sunt de acord cu simplificarea normelor legate de agricultura ecologica europeana. UE aplica norme stricte in domeniul productiei de alimentele ecologice, urmarind prin aceasta sa consolideze increderea consumatorilor si sa ii promoveze pe producatori, pe de o parte si…

Citește mai departe