Organismele modificate genetic – le consumam zilnic, cu efecte dezastruoase asupra sanatatii

Organismele modificate genetic – le consum?m zilnic, cu efecte dezastruoase asupra s?n?t??ii
Organismele modificate genetic – le consumam zilnic, cu efecte dezastruoase asupra sanatatii
Organismele modificate genetic – le consumam zilnic, cu efecte dezastruoase asupra sanatatii

La nivel mondial, 156 de milioane de hectare de teren agricol sunt cultivate, anual, cu plante modificate genetic. Multe dintre ele ajung in farfuriile noastre si le consumam in fiecare zi, fara sa stim inca adevarul despre ele.

Studiile comandate de companiile care au creat aceste seminte arata ca sunt sigure pentru sanatatea umana si pentru mediu. De cealalta parte, insa, cercetatori independenti sau organizatii nonguvernamentale au demonstrat efectele dezastruoase pe care aceste produse le au asupra sanatatii. Polemica nu s-a stins nici pana acum, iar cei implicati acuza interese financiare. Aceasta, in timp ce noi, consumatorii, testam efectele lor in fiecare zi, chiar pe sanatatea noastra, arata digi24.ro.

Dupa mai bine de 30 de ani de cand a fost creata prima planta genetica in laborator, nimeni nu poate spune, cu dovezi stiintifice imbatabile, care sunt efectele plantelor transgenice asupra sanatatii umane si a mediului.Intre timp, productia mondiala de organisme modificate genetic a ajuns la 156 de milioane de hectare cultivate in SUA, Canada, America de Sud si India.

O parte din coplesitoarea productie mondiala ajunge in fiecare zi si in farfuriile romanilor. Totusi, potrivit Laurei Belc, biolog la Institutul de Bioresurse Alimentare, „atunci cand sunt procesate deja, noi nu mai putem sa vorbim prea mult de modificare genetica”.

„Planta poate sa se apere mai bine. Cum suntem noi, oamenii. Individual suntem diferiti.C ineva poate sa manance un lapte care a avut o cantitate mai mare de microorganisme si un om se imbolnaveste, altul nu se imbolnaveste, pentru ca are o rezistenta mai mare. Asa si la plante. Noi trebuie sa le programam genetic, ca ele sa nu se imbolnaveasca”, explicaLaura Belc, biolog la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Tara noastra nu face exceptie si importa, in fiecare an, sute de tone de soia modificata genetic. Practic, printr-o manevra comerciala simpla, producatorii romani de soia conventionala au fost scosi de pe piata: un pret cu care nu poti concura.

“Estimam un consum de soia modificata genetic, anual, undeva in jurul valorii de doumilioane si un pic de tone. Soia modificata genetic este unul dintre cele mai cautate produse atunci cand vorbim de furajarea animalelor. Tocmai pentru faptul ca are proteina, are randament. Fiecare fermier foloseste in reteta proprie soia modificata genetic. Soia ajunge in jurul valorii de 560 de dolari, in timp ce soia nemodificata genetic poate sa ajungaundeva la 900 si ceva de dolari”, spune Dragos Tanase, comerciant de soia modificata genetic.

Comisia Europeana a ramas neclintita in privinta OMG-urilor. Singura planta modificatagenetic care poate fi cultivata in UE este porumbul. Nici studiile prezentate de producatoriide seminte care garanteaza siguranta si eficienta metodei, nici cercetarile independente, care sustin efectele devastatoare asupra sanatatii, nu i-au convins pe ministrii europeni.

Pe de alta parte, procesatorii de carne sustin ca nu exista nici o dovada clara ca organismele modificate genetic sunt nocive. „Nu am vazut nici un studiu de lunga durata care sa dovedeasca ce se intampla atunci cand consumi produse modificate genetic. Excesul de cereale duce la probleme. Exista studii de data asta. Mancam cereale. Cat? Problema in final e cat? Exista cineva care mananca numai produse modificate genetic? Si care sunt produsele alea?, este de parere Sorin Minea, procesator de carne.

In tara noastra, exista doua autoritati care garanteaza siguranta produselor: Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ProtectiaConsumatorului. Ele verifica daca producatorii au etichetat corect produsele: contin sau nucontin planta modificata genetic.

Dincolo de aceste intrebari, autoritatile statului dau asigurari: „Sa aveti incredere in intitutiilestatului, ca isi fac treaba si nu o sa gasiti pe piata produse care nu sunt conforme”, spune Marius Alexandru Dunca, presedinte al ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *