Tarile membre ar putea interzice culturile de OMG

Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?
Tarile membre ar putea interzice culturile de OMG
Tarile membre ar putea interzice culturile de OMG

Guvernele europene au agreat o noua legislatie a Uniunii Europene (UE), care acorda tarilor membre dreptul de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei de mediu Greenpeace.

Conform sursei citate, desi la finalul unei runde nocturne de negocieri a fost admisa noua legislatie referitoare la interzicerea culturilor de OMG pe teritoriul tarilor din UE, textul agreat livreaza mai putin decat promitea initial, deoarece nu permite tarilor sa foloseasca dovada pagubelor de mediu pentru a justifica interzicerea culturilor modificate genetic la nivel national.

Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, a spus: „Ministrii de mediu spun ca vor ca tarile lor sa aiba dreptul de a interzice cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul lor, dar textul pe care l-au aprobat nu acorda guvernelor un drept legal pe deplin. Sunt legati la maini pentru ca nu au permis folosirea dovezilor referitoare la daunele asupra mediului pentru a interzice cultivarea de OMG. Astfel, acele tari care vor sa spuna NU culturilor MG sunt expuse atacurilor in instanta care ar putea fi lansate de catre companiile din industria biotehnologiilor”.

Reprezentantul Greenpeace considera ca textul agreat este slab din punct de vedere legal si ignora apelurile Parlamentului European de a reda tarilor membre dreptul de a folosi aspectele legate de protectia mediului pentru a interzice cultivarea de OMG.

Noua directiva ar urma sa fie aprobata de Parlamentul European in cadrul unui vot plenar, in ianuarie 2015.

Aceasta ar presupune faptul ca statele membre vor putea interzice OMG-uri sau grupuri de OMG-uri pentru cultivarea pe teritoriul acestora. De asemenea, in cazul in care permit cultivarea acestor organisme, statele vor fi nevoite sa adopte masuri de co-existenta mai restrictive, care sa impiedice prezenta neintentionata a OMG-urilor in alte locuri decat in cele aprobate, si in alte produse (decat cele vizate) – pe teritoriul lor, sau pe teritoriul statelor vecine.
In acelasi timp, este nevoie ca procesul de evaluare a riscurilor pe care le pot presupune organismele modificate genetic sa fie substantial imbunatatit.
Parlamentul European a votat, in data de 11 noiembrie, o noua lege referitoare la posibilitatea de a interzice la nivel national culturile modificate genetic, potrivit Agerpres. Totodata, Comitetul de mediu al Parlamentului a votat pentru a amenda pozitia agreata in luna iunie 2013 de catre ministri, care, potrivit Greenpeace, era plina de lacune legislative si in opozitie cu votul precedent al Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *