Gabriel Paun: Romanii nu doresc deseuri genetice in farfuriile lor

0
655
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor
Gabriel Păun: Românii nu doresc deşeuri genetice în farfuriile lor
Gabriel Paun: Romanii nu doresc deseuri genetice in farfuriile lor
Gabriel Paun: Romanii nu doresc deseuri genetice in farfuriile lor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi ca, daca legislatia europeana va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), Romania va adopta o pozitie asemanatoare. „Este o dezbatere foarte larga pe aceasta tema si Romania va sta in cadrul legal comunitar. Daca se aproba la nivel european si legislatia va fi permisiva si Romania va avea aceeasi pozitie”, a spus ministrul Agriculturii raspunzand la o intrebare referitoare la culturile de OMG. In prezent, singurele organisme modificate autorizate pentru cultivare in UE sunt porumbul MON810, rezistent la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (produs de Monsanto), si cartoful Amflora cu continut sporit de amidon, produs de BASF. Cartoful Amflora nu se cultiva in Romania, existand soiuri conventionale care produc o cantitate sporita de amidon.

Daca ajunge in consum, in mod accidental poate crea rezistenta la antibiotice. In Romania, porumbul modificat genetic MON810 a fost acceptat odata cu aderarea tarii la UE, in 2007. In 2008 a fost cultivat pe o suprafata de 7.146 ha, iar in ultimii doi ani suprafata cultivata a scazut la sub 1.000 de hectare. Principalul motiv al dezinteresului fata de porumbul MON810 este ca daunatorul pentru care acest OMG a fost creat ‘apare doar sporadic in Romania’, de unde si inutilitatea cultivarii sale. Mari fermieri precum Culita Tarata (Insula Mare a Brailei) si Catalin Corbea (Giurgiu) au declarat public ca au renuntat sa mai cultive porumb modificat genetic pentru ca ‘nu a dat randament bun’ si ca sunt create prea multe probleme de sanatate si de mediu.

De asemenea, tentativa de cultivare in judetul Iasi din 2007 s-a soldat cu pierderi de 100% la MON810 din cauza secetei, in timp ce porumbul obisnuit (conventional) a dat totusi o productie de aproape o tona la hectar. Recente studii stiintifice, intreprinse in laboratoarele de biologie ale universitatilor Rouen si Caen, in colaborare cu CRIIGEN din Franta, au pus in evidenta efecte negative, urmare a consumului de porumb modificat genetic (OMG). Intre cele trei tipuri de porumb modificat genetic studiate se afla si porumbul MON810, cultivat in Romania.

Cercetatorii francezi au publicat in International Journal of Biological Sciences rezultate care arata efectele toxice ale consumului de porumb modificat genetic asupra organelor vitale pentru detoxifierea organismului – rinichii si ficatul, precum si asupra inimii, glandelor suprarenale, splinei. „Pe langa problemele de performanta scazuta si efecte negative asupra mediului si sanatatii umane, MON810 si, in general, OMG-urile nu sunt dorite de consumatori. Rezultatele sondajului de opinie la nivel national pe care l-am comandat arata ca vasta majoritate a romanilor nu doresc sa aiba astfel de deseuri genetice in farfuriile lor.

Romanii vor produse sigure provenite de la soiuri de plante autohtone, aclimatizate si performante si nu din semintele corporatiilor americane pentru care noul ministru, domnul Fuia, a lucrat vreme de mai multi ani”, a declarat, joi, pentru Agerpres, Gabriel Paun, presedintele organizatiei ecologiste Agent Green. Porumbul MON810 este un organism modificat genetic (OMG), produs si brevetat de catre corporatia agro-chimica Monsanto, comercializat in Romania sub marca YieldGuard. Cultivarea acestui OMG este interzisa in Franta, Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg, Bulgaria si Grecia. Alte 15 state din UE, desi nu l-au interzis, au decis sa nu-l cultive.

Primele OMG au fost introduse in mediu in anii ’90, pentru a fi folosite in agricultura la obtinerea de recolte mai mari. Pana in prezent, OMG-urile nu au oferit fermierilor rezultatele promise. In schimb, exista studii care ridica semne de intrebare cu privire la siguranta oamenilor si mediului, dovedit fiind ca afecteaza solul, specii de insecte nevizate, viata acvatica si conduc la cresterea rezistentei daunatorilor la pesticide. La reuniunea din data de 2 martie 2009, ministrii Mediului din Uniunea Europeana au propus sa li se permita statelor membre sa li se recunoasca dreptul de a decide singure daca doresc sa cultive organisme modificate genetic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.