USDA: americanii au testat in Romania peste 50 de tipuri de plante modificate genetic

0
468
USDA: americanii au testat în România peste 50 de tipuri de plante modificate genetic
USDA: americanii au testat in Romania peste 50 de tipuri de plante modificate genetic
USDA: americanii au testat in Romania peste 50 de tipuri de plante modificate genetic

Conform unui raport dat publicitatii de catre Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii marii giganti americani fac teste in Romania cu plante modificate genetic cultivate pe zeci de hectare. In momentul de fata, Monsanto si Pioneer au acceptul Comisiei Europene de a testa in tara noastra 7 soiuri de porumb OMG, iar un Institut de Cercetare romanesc un soi de prune.

Judetele cu cele mai multe OMG-uri in teste sunt Galati, Calarasi, Teleorman, Braila si Buzau. Pe lista sunt si orase: Arad, Satu Mare si Cluj Napoca.

Incepand cu anul 2007, mai multi mari producatori mondiali din industria agro-alimentara, printre care Monsanto (SUA) si Pioneer Hi-Bred Seeds (SUA) au avut acceptul UE de a testa aproximativ 50 de soiuri de porumb si prune modificate genetic pe teritoriul Romaniei. Tara noastra, cunoscuta la nivel UE pentru pozitia sa de acceptare fata de organismele modificate genetic dovedite a fi sigure pentru sanatatea oamenilor si animalelor, se afla printre cele 7 state membre ale Uniunii Europene care faceau la nivelul anului trecut teste in teren deschis, alaturi de Belgia, Cehia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia si Marea Britanie. „Plantele modificate genetic includ soiuri de mere, orz, porumb, bumbac, pere, prune rezistente la virusuri, cartofi, tutun, rosii li grau”, se arata in raportul potrivit caruia in Romania s-au testat si se testeaza in continuare o multitudine de soirui de porumb modificat genetic, dar si prune modificate rezistente la virus.

Romania a trimis ultima notificare catre Uniunea Europeana privind testarea in camp a unui soi de porumb modificat genetic (NK603 x MON 810 ) in luna ianuarie 2013, cu scopul de a putea desfasura experimentele pana in decembrie 2017. Acest OMG, produs de gigantul mondial Monsanto, este plantat pentru comercializare in SUA si Canada inca din 2012 si este importat de state precum Japonia, Korea, Mexic, Taiwan si state UE si a mai fost testat in Romania incepand cu 2009. „Niciun efect advers asupra sanatatii oamenilor si aniamalelor sau asupra mediului nu s-au depistat in timpul sau tupa perioada de testare”, se specifica in notificarea trimisa de Romania. Potrivit ultimelor date, acest porumb se cultiva pe o suprafata de 15.000 de metri patrati (1,5 hectare) in judetele Calarasi (Dalga), Braila (Mircea Voda), Buzau (Ramnicu Sarat), Galati (Tecuci), Teleorman (Troianu). In afara de Romania, acest tip de porumb a mai fost plantat in Cehia, Spania, Franta si Slovacia.

Tot Monsanto a cerut in 2011 permisiunea CE de a cultiva in camp, pentru teste, porumbul NK603, pentru care exista permisiunea de a fi cultivat pana pe 31 decembrie anul acesta. Este vorba despre un soi pen care UE la aprobat la import, pentru hrana animalelor si procesare, incepand cu 2004 si pe care americanii il pot cultiva pe o suprafata de 1,5 hectare de teren in Marculesti (jud Calarasi), Dalga (Calarasi), Mircea Voda (Braila), Ramnicu Sarat (Buzau) si Tecuci (Galati).

De asemenea, pana in ultima zi a acestui an, Monsanto poate cultiva alte trei soiuri de porumb modificat genetic (MON 89034 x MON 88017, MON 89034 × NK603 si NK603), plante testate si in alte state europene pentru care s-au depus notificari la CE in 2010. Toate cele 3 tipuri de porumb se pot cultiva pe cate 2 hectare de teren. Primul se poate cultiva in Dalga, Mircea Voda, Ramnicu Sarat, Tecuci, Troianu, Peciu Nou, Satu Mare si Arad; al doilea soi se cultiva in Dalga, Mircea Voda, Ramnicu Sarat , Tecuci, Troianu, Peciu Nou –Timis, Satu Mare si Arad, iar al treilea in Lovrin (Timis), USAMV Cluj Napoca, Tudor Vladimirescu – Braila si Insula Mare a Brailei.

Alte doua tipuri porumb modificat genetic, pentru care Romania a notificat UE in 2011, avand ca data de finalizare a testelor 31 decembrie 2015 (DAS-59122-7 si 59122x1507xNK603) sunt produse de Pioneer Hi-Bread. Aceste soiuri se mai testeaza in Germania si Spania si au mai fost introdus in camp in cateva locatii, fara a aparea probleme de mediu. Din datele UE, soiurile se testeaza in Romania pe o suprafata de 3 hectare in Calarasi (Dalga), Braila (Mircea Voda), Buzau (Ramnicu Sarat)) Galati (Tecuci), Teleorman (Troianu) si Bihor (Inand).

Din datele Comisiei Europene, in Romania se testeaza si un soi de prune modificate genetic rezistent la virusi. Testele sunt autorizate pentru perioada 2011-2019 in cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita, pe o suprafata de 1200 de metri patrati. Mentionam ca teste in camp cu OMG aprobate de CE s-au facut incepand cu 2007, dar perioada pentru care s-a obtinut acordul a expirat. In afara de Monsanto si Pioneer care testeaza OMG-uri si astazi, implicate in astfel de experimente au fost companii precum Limagrain Central Europe SE, Euralis Seminte SRL si Syngenta Agro.

Potrivit estimarilor oficiale citate de USDA, in Romania s-au cultivat anul trecut cu plante modificate genetic 771de hectare de teren, tara noastra plasandu-se astfel pe pozitia patru din 5 in randul producatorilor europeni care mai cultiva OMG-uri, dupa Spania (120.000 de hectare),Portugalia (8.542de hectare), Cehia (1.754 hectare). Urmeaza Slovacia cu 411 hectare, dupa ce state ptrecum Germania, Franta, Polonia au renuntat sa mai cultive. Spre exemplu, Polonia avea in 2012 aproximativ 4.000 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic, dar din 2013 a renuntat definitiv, in timp ce Franta nu mai cultiva din 2008.

Romania a pierdut sume importante de bani dupa aderarea la UE din cauza faptului ca a trebuit sa renunte la suprafetele cultivate cu soia modificata genetic, pentru ca aceasta nu are acceptata la cultivare intre statele membre. In schimb, a inceput sa importe masiv soia modificata genetic din SUA si Brazilia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.