Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea si creativitatea. Meteosensibilitatea este sensibilitatea detinuta de un organism la modificarile atmosferice, prin declansarea sau…

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe
R?ceala nu se trateaz? cu antibiotice

De ce sunt antibioticele periculoase

In general, tratamentul cu antibiotice este administrat cu scopul distrugerii bacteriilor nocive ce ataca corpul, insa din cauza modului in care actioneaza, acestea afecteaza intreg spectrul de bacterii prezente in organism, inclusiv cele benefice, de la nivelul florei intestinale. Desi antibioticele sunt privite ca fiind o solutie rapida in cazul problemelor medicale persistente, administrate in…

Citește mai departe

In premiera, in Romania, program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii

In premiera, in Romania, a fost lansat un program de colectare a inhalatoarelor folosite de pacientii cu boli respiratorii pentru a reduce impactul provocat de aceste deseuri medicale asupra mediului. Colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite de astmatici sau de pacientii cu BPOC pot reduce, in fiecare an, poluarea din tara noastra cu peste 11.000 tone…

Citește mai departe
CE: tendin?ele în materie de tratare a apelor urbane reziduale sunt pe drumul cel bun

CE: tendintele in materie de tratare a apelor urbane reziduale sunt pe drumul cel bun

Conform celor mai recente date privind tratarea apelor reziduale in Europa, s-au realizat o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste colectarea si tratarea apelor reziduale, in ciuda mentinerii unor disparitati importante intre statele membre. Statele cu rezultate deosebite in acest domeniu, precum Austria, Germania si Tarile de Jos, respecta in mare masura standardele minime stabilite…

Citește mai departe

Romania, in topul ingrijorator al rezistentei la antibiotice

Un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara ne arunca intr-un top ingrijorator al rezistentei la antibiotice. Cauza ar fi tratarea animalelor si pasarilor din ferme cu aceste substante. Daca sunt administrate frecvent puiul, curcanul, porcul si vaca nu mai raspund la tratament. Carnea lor ajunge, apoi in farfuriile noastre asa ca si noi dezvoltam rezistenta la…

Citește mai departe

Antibioticele naturii, leacuri magice pentru trup si suflet

Antibioticele naturale sunt mult mai usor asimilate de organism, nu produc distrugeri, ci ajuta sistemul imunitar in lupta sa impotriva microbilor care afecteaza corpul. Usturoiul contine o multime de antioxidanti care distruge bacteriile si radicalii liberi din sange, protejand eficient sistemul imunitar. Ceapa este un antibacterian foarte eficent. Pana la descoperirea penicilinei, primul antobiotic realizat…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Primele sapte culturi modificate genetic

Organismele modificate genetic sunt produse vegetale sau de carne, care au ADN-ul alterat cu genele provenite de la alte plante, animale, virusi sau bacterii. De exemplu, porumbul modificat genetic contine un pesticid care nu poate fi indepartat din componenta lui, relateaza Huffingtonpost.com. Majoritatea produselor modificate genetic din SUA sunt “Roundup Ready”, ceea ce inseamna ca…

Citește mai departe

Agarikon: ciupercile antice care uimesc medicina moderna

Majoritatea medicamentelor moderne isi au originea in natura. Desi unele ciuperci au fost folosite in terapii de mii de ani, inca descoperim potentiale medicamente ascunse in interiorul lor. Pentru multi ani, Paul Stamets specialist ciuperci si membru al Scolii Medicale din Arizona, a studiat Agarikon, o ciuperca neobisnuita, originara din padurile de conifere ale Americii…

Citește mai departe

Monsanto a decis sa cumpere una dintre cele mai mari companii internationale dedicate studiului si protectiei albinelor

In plina controversa asupra culturilor modificate genetic (GM) si a pesticidelor si ierbicidelor care decimeaza populatia de albine peste tot in lume, gigantul Monsanto a decis sa cumpere una dintre cele mai mari companii internationale dedicate studiului si protectiei albinelor. Conform anuntului companiei, Beeologics a predat fraiele in mana Monsanto pe 28 septembrie 2011, ceea…

Citește mai departe

Meduzele fluorescente ajuta la depistarea cancerului in forme incipiente

Celulele luminiscente ale unor specii de meduze pot fi folosite pentru diagnosticarea unor forme de cancer greu de depistat, in interiorul oragnismului, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, relateaza BBC News. Noua metoda de diagnosticare foloseste o proteina verde fluorescenta care le permite meduzelor sa straluceasca in intuneric. O echipa de cercetatori a descoperit ca…

Citește mai departe

Atentie la muscaturile de capusa!

Insecte purtatoare de virusuri sau de bacterii, capusele pot favoriza aparitia unor afectiuni grave. In prima faza, intepaturile la nivelul membrelor si capului pot cauza febra, cefalee, oboseala si dureri musculare. Specialistii afirma ca nu toate capusele sunt purtatoare de bacterii sau de virusuri. Cand o capusa neinfectata se hraneste cu sangele unui animal bolnav,…

Citește mai departe

Citarum, raul cel mai poluat din lume

Apele raului Citarum, care se afla in apropiere de Djakarta, capitala Indoneziei, sunt cele mai poluate de pe glob. Peste 500 de fabrici isi deverseaza in acest rau deseurile care, in mare parte, sunt formate din substante chimice folosite la tratarea materialelor textile pe care le produc. Nu numai aceste deseuri fac din Citarum cel…

Citește mai departe

Poluanti ai atmosferei

Prin poluarea atmosferei se intelege, atat introducerea unor poluanti in acest mediu suport cat si schimbarea ponderii unor compusi care se gasesc obisnuit in atmosfera (CO2 de exemplu). Emisia reprezinta introducerea unui poluant in mediul suport, gaz, lichid sau solid, provenind de la o sursa, dar termenul se refera si la aportul de radiatii electromagnetice…

Citește mai departe

Un vierme a stricat computerul unui britanic

Cand computerul lui Mark Taylor s-a defectat, acesta a banuit ca un virus tip worm (n.r. – vierme) i-a stricat sistemul. Insa, surpriza! Un vierme adevarat a fost vinovat de acest lucru. Potrivit telegraph.co.uk, descoperirea a fost facuta de cel care i-a reparat computerul lui Taylor. Specialistul IT a gasit un vierme de 10 centimetri…

Citește mai departe

Nanobateriile isi trag energia din virusuri

In loc sa fie starpite, virusurile sunt folosite pentru a construi ieftin si simplu surse mici de energie. In experimentele lor initiale, inginerii de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au modificat genetic virusuri si au obtinut o proteina ce atrage bucatile din metal. Acum, ei au folosit aceasta caracteristica pentru a construi componentele-cheie ale…

Citește mai departe