Pericol pe Dunare: Apa contine virusi si bacterii care pot provoca mai multe tipuri de boli infectioase si de piele

Capitala ramane cel mai mare poluator al Dunarii. Statia de epurare din Bucuresti trebuie sa filtreze circa 500 de tone de namol zilnic

Apele Dunarii au devenit o amenintare pentru circa 200.000 de oameni, fiind intens contaminate cu virusi si bacterii. Victimele poluarii pot fi locuitorii oraselor Calarasi si Oltenita, unde sursa principala de apa este chiar fluviul Dunarea. Autoritatile locale au interzis in acest moment scaldatul in Dunare, deoarece apa este intens contaminata microbiologic, iar furnizarea apei potabile ar putea fi intrerupta daca debitul fluviului va scadea foarte mult. Medicii recomanda localnicilor sa evite pe cat posibil sa consume apa de la robine, chiar daca aceasta a fost tratata. Continutul mult prea mare de clor poate provoca in timp de la gastrite pana la boli de stomac mult mai grave.
Camelia Truica, medic epidemilog, a declarat, citata de Realitatea TV, ca „Dunarea este un factor de risc important din punct de vedere epidemiologic. Dupa mai multe teste repetate, din punct de vedere microbiologic apa este intens contaminata”. In urma analizelor efectuate de Autoritatea de Sanatate Publica din Calarasi a rezultat ca apa Dunarii contine virusi si bacterii care pot provoca mai multe tipuri de boli infectioase cum ar fi leptospiroza, meningita, dizenterie sau enterocolite si o serie de alte boli de piele. „Zona este una endemica ne asteptam in continuare sa apara ca in fiecare an un val de bolnavi din cauza imbaierii in ape neamenajate”, a marturisit doctor Vericeanu, manager Spitalul Judetean Calarasi. In aceste conditii, autoritatile din Calarasi au interzis scaldatul in apele Dunarii si al Borcei si spun ca furnizarea apei in orasul Calarasi si Oltenita ar putea fi intrerupta, daca debitul Dunarii va scadea foarte mult, din cauza concentratiei mult prea ridicate de poluanti.
Cel mare poluator al Dunarii este Capitala, potrivit datelor Ministerului Mediului. Anul trecut, in Dambovita au fost deversati 370.000 de metri cubi de ape uzate, care contineau peste 25.000 de tone fosfati, 500 de tone de detergenti, o tona de cianuri, iar cantitatile de azot, amoniu, uree sau fosfor au depasit de 30 – 40 de ori normele impuse. „Este posibil ca acesti nutrienti sa favorizeze dezvoltarea unui numar mult mai mare de microorganisme care influenteaza negativ sanatatea populatiei”, a precizat Iulian Groapa, director Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi. In prezent circa 80% din apele uzate ale Romaniei, provenite de la principalele surse de poluare, ajung in rauri, si de aici in mare, neepurate sau insuficient epurate. Este vorba despre aproximativ 1.500 de milioane de metri cubi anual.

Modernizare completa in 2013
Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a declarat ca s-au facut investitii la statia de epurare din 2003, prin accesare de fonduri europene, dar ca modernizarea completa a filtrelor statiei de epurare va avea loc in 2013. „Problema cea mai mare a apei din Bucuresti este poluarea de natura biologica. Multi dintre bucuresteni nu stiu ca statia trebuie sa filtreze circa 500 de tone de namol zilnic”, a declarat acesta.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *