GRADINA VOASTRA-UN REFUGIU AL FLUTURILOR

0
355

Cine n-a fost niciodata surprins de culorile stralucitoare si cateodata de bataile neasteptate de aripi ale unui fluture zburand dintr-o floare la alta sub adierea vantului?

Din pacate tot mai multe insecte si in special fluturii sunt amenintati cu disparitia din cauza Omului si in special din cauza numeroaselor sale practici nocive:raspandirea pesticidelor, intr- adevar insecticidele ucid insectele invadatoare dar de asemenea si pe acelea care viziteaza sau trec pe camp, desecarea baltilor si a zonelor umede, ecosisteme indispensabile anumitor fluturi ca Aramiul Mlastinilor(Cuivre des marais). Trebuie stiut ca in 20 de ani nr de fluturi a fost redus cu 71%Fluturele este o insecta polenizatoare, si in consecinta foarte utila la numeroase plante pentru formarea fructelor si a semintelor , si deci si omului.Gradina dvs poate deci sa gazduiasca aceste magnifice vietuitoare care devin pasionante atunci cand incepi sa le cunosti mai de aproape.Faceti din gradina voastra un refugiu al fluturilor:cateva reguli foarte simple va permit sa aveti adesea rezultate impresionante.

  • Nu utilizati produse chimice nocive florei si faunei, semanati cativa metri patrati de pasune inflorita, sa aveti cativa saculeti de seminte disponibili pentru gradinarit.
  • Lasati un colt de teren necultivat pentru ca prietenii nostri fluturii sa va repopuleze gradina.Acest ecosistem este mult mai interesant decat un gazon intretinut regulat si complet steril.
  • Plantati plante melifere (producatoare de miere)care vor hrani fluturii:Budleia Davidii, purpura, menta verde dar si plante gazda care vor hrani omizile:salcamul galben, tavalga (arbust din familia rozaceelor cultivat ca planta decorativa) , paducelul.

Un sistem de numarare a fost infiintat de catre Noe Conservation, ceea ce permite numararea fluturilor cat dureaza vara astfel ca Muzeul de istorie Naturala sa le studieze migratia, atentia acordata fluturilor,etc

Va sfatuiesc de asemenea sa creati un refugiu fluturilor in jurul Grupului de Studii al nevertebratelor Armoricane, (GRETIA) (Armoricain-masiv muntos situat in vestul Frantei. Alt max. 417 m) Aceasta va permite sa dobanditi numeroase informatii privind ecosistemele favorabile fluturilor, veti accepta sa respectati o harta ecologica in favoarea acestor vietuitoare .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.