10 surse vegane de probiotice

In ultima vreme s-a acordat o mare importanta sanatatii intestinale si pe buna dreptate. Prin popularea intestinelor  cu bacterii „bune”  ne putem imbunatati digestia, sistemul imunitar, putem reduce riscul imbolnavirilor si chiar putem pierde masa corporala. O modalitate eficienta de a realiza aceste deziderate este de a introduce in alimentatia noastra alimente bogate in hrana…

Citește mai departe

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile…

Citește mai departe
Risc de cancer din cauza pesticidelor contrafacute

Risc de cancer din cauza pesticidelor contrafacute

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania atrage atentia ca pesticidele contrafacute care intra pe piata romaneasca sunt toxice atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea oamenilor, considerand ca vanzarea acestora este o forma de crima organizata. Cantitati mari de produse contrafacute pentru protectia plantelor sunt fabricate, puse pe piata in vreme ce legislatia comerciala…

Citește mai departe

Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Prof. univ. dr. Petruta Cornea despre dezinformarea cu privire la OMG-uri

Prof. univ. dr. Petruta Cornea, Presedinte al Comisiei de Biosecuritate din Cadrul Ministerului Mediului, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre organismele modificate genetic si despre organizatiile „verzi” care incearca sa dezinformeze publicul aducand argumente trunchiate sau invalide din punct de vedere stiintific. Reprezinta OMG-urile un pericol pentru consumul uman, animal sau pentru…

Citește mai departe
În oceane sunt mult mai mul?i pe?ti ?i mai pu?ine de?euri de plastic decât se credea

In oceane sunt mult mai multi pesti si mai putine deseuri de plastic decat se credea

In apele oceanelor nu exista atat de multe deseuri de plastic cum se credea si sunt de zece ori mai multi pesti decat se estima, au constatat oamenii de stiinta participanti la expeditia spaniola Malaspina, relateaza EFE. Coordonatorul proiectului, biologul Carlos Duarte, a prezentat marti la Barcelona rezultatele celei mai mari investigatii mondiale despre starea…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Probioticele ?in la distan?? infec?iile digestive

Probioticele tin la distanta infectiile digestive

Probioticele sunt microorganisme „prietenoase” care alcatuiesc flora intestinala. Ele permit combaterea microorganismelor „rele”, cauzatoare de infectii. In sezonul cald, cele mai frecvente sunt infectiile digestive. O serie de studii demonstreaza ca administrarea de probiotice si prebiotice ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor digestive. In cazul unui organism sanatos, tubul digestiv este colonizat de aproximativ 100…

Citește mai departe
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

Dupa analizarea a 1783 de studii, oamenii de stiinta italieni au confirmat siguranta cultivarii OMG

Tehnologia ingineriei genetice a plantelor are deja 30 de ani. Beneficiile acestei tehnologii sunt bine cunoscute. Utilizarea ingineriei genetice a dus la cresterea productivitatii culturilor si scaderea utilizarii de erbicide si insecticide. Cu toate acestea, opinia publica si unii oameni de stiinta inca pun la indoiala sau dezaproba pur si simplu utilizarea acestei tehnologii. Multi…

Citește mai departe
Colect? de fructe ?i legume pentru s?raci

Care sunt principalele fructe si legume purtatoare de pesticide si toxine

Orice progres stiintific poate deschide cutia Pandorei, care mai bine ar ramanea inchisa. In ceea ce priveste sectorul agricol, pesticidele ajuta de a alimenta intreaga lume, mentinerea profitabilitatii ridicate si a preturilor mici. Insa, aceasta este doar o parte din poveste. Mai intai de toate, din alt punct de vedere, pesticidele prin natura lor sunt…

Citește mai departe

De ce rezista mierea cateva mii de ani fara sa se strice? Cercetatorii au descifrat secretul

Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzatoare in mormintele egiptene. Printre bijuteriile si celelate comori ascunse in aceste locuri misterioase se numara si vase continand miere ce dateaza de acum cateva mii de ani si care continua sa fie buna de mancat in ciuda trecerii timpului. Exista alte cateva alimente care se pastreaza…

Citește mai departe
Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul existent in prezent in Antarctica are o vechime de aproximativ 33,6 milioane de ani, aparand odata cu formarea calotelor glaciare polare, conform unui nou studiu, informeaza LiveSience. Aceasta vechime a fost stabilita cu autorul ramasitelor fosilizate de plancton identificate in sedimentele antarctice, ramasite ce demonstreaza o scadere brusca a biodiversitatii microorganismelor care formeaza planctonul…

Citește mai departe

Ziua Biodiversitatii, sarbatorita miercuri la nivel international

Anual, la nivel international, diversitatea biologica este sarbatorita in data de 22 mai, tema aleasa pentru 2013 fiind ‘Apa si Biodiversitatea’. Natiunile Unite au proclamat, in anul 2000, data de 22 mai drept Ziua Internationala a Biodiversitatii, desi, initial, evenimentul s-a celebrat pe 29 decembrie. Tema aleasa pentru 2013 este ‘Apa si Biodiversitatea’ si ofera…

Citește mai departe

Lectia biologiei contemporane – respectul pentru natura

Convorbire cu acad. Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Sunteti directorul Institutului de Biologie al Academiei Romane, bene­ficiar al unui program de finantare european care permite o cercetare stiintifica de varf. Care sunt directiile de cercetare? Institutul are trei departamente de cercetare si in fiecare cercetarea urmeaza directiile pe care le consideram foarte impor­tante. Astfel,…

Citește mai departe

Coltul pescarului: mica delta a Ardealului

Continuam seria prezentarilor locurilor de pescuit cu directorul Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi (AJPS), Andrei Pop. In aceasta editie, el vine cu cateva amanunte legate de lacul Sacalaia. „Lacul Sacalaia, intitulat si mica delta din Ardeal, este situat intre doua dealuri line la 10 km de Gherla spre localitatea Sic. Lacul este administrat de AJPS…

Citește mai departe

    Cum ne aparam de „super-microbii” rezistenti la antibiotice?

    Asa-numitele super-bacterii, rezistente la un mare numar de medicamente antibiotice, provoaca anual numeroase infectii foarte greu de tratat. O descoperire recenta arata ca o vitamina ar putea fi arma-cheie in lupta cu aceste microorganisme extrem de periculoase. Un studiu recent publicat in Journal of Clinical Investigation indica faptul ca vitamina B3, numita si nicotinamida, sporeste…

    Citește mai departe

    Ziua Internationala a Biodiversitatii 2012, sarbatorita cu tema „Biodiversitatea Marina”

    Diversitatea biologica este sarbatorita in fiecare an in data de 22 mai, iar in 2012 tema propusa este ‘Biodiversitatea Marina’, potrivit site-ulu iRezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Natiunile Unite au proclamat, in anul 2000, data de 22 mai drept Ziua Internationala a Biodiversitatii, desi, initial, evenimentul s-a celebrat pe 29 decembrie. Tema aleasa pentru 2012 este…

    Citește mai departe

    Cum ne ferim de organismele modificate genetic

    Reglementarile UE impun etichetarea corespunzatoare a produselor alimentare asupra carora s-a intervenit genetic. Riscul de a consuma alimente ce contin organisme modificate genetic creste atunci cand cumparam porumb sau cartofi neambalati. Peste 80% dintre romani se opun introducerii organismelor modificate genetic Organismele modificate genetic (OMG) pot fi plante, animale sau microorganisme ale caror caracteristici genetice…

    Citește mai departe

    Pe Terra exista doar 5,5 milioane de specii

    Cercetatorii nu au calculat, insa, si numarul speciilor de bacterii. Doar 5,5 milioane de specii sunt cunoscute pe Terra, un numar mult mai mic decat cel stiut pana acum, 30 de milioane. Cele mai multe dintre vertebrate si plante, precum si multe microorganisme au fost deja documentate, dar nu se stie exact numarul de artropode….

    Citește mai departe

    Lacurile de asfalt natural gazduiesc viata: Extraterestrii ar putea exista

    Organismele recent descoperite in lacurile de asfalt natural din Trinidad respira nitrati si sulfati. Asfaltul lichid nu pare o casa primitoare pentru organismele vii, insa anumiti microbi se bucura de acest mediu. Descoperirea demonstreaza ca viata extraterestra ar putea exista in locuri similare. Mediul ar putea semana si cu conditiile de la inceputul Pamantului, atunci…

    Citește mai departe