Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani
Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani
Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul existent in prezent in Antarctica are o vechime de aproximativ 33,6 milioane de ani, aparand odata cu formarea calotelor glaciare polare, conform unui nou studiu, informeaza LiveSience.

Aceasta vechime a fost stabilita cu autorul ramasitelor fosilizate de plancton identificate in sedimentele antarctice, ramasite ce demonstreaza o scadere brusca a biodiversitatii microorganismelor care formeaza planctonul odata cu racirea extrema de la sfarsitul Eocenului si inceputul Oligocenului. Inaintea acestei tranzitii Pamantul era o planeta mult mai calda si numeroase tipuri de microorganisme asimilate planctonului traiau chiar si in regiunile polare, scrie Agerpres.

Studiul, publicat in ultimul numar al revistei Science este bazat pe organismele unicelulare denumite dinoflagelate, existente in plancton. Inainte de tranzitia Eocen – Oligocen de acum aproximativ 34 de milioane de ani, dinoflagelatele din planctonul antarctic erau foarte variate. Odata cu formarea calotei glaciare insa, au ramas doar acele microorganisme care puteau supravietui in conditii de frig sau ciclului de topire-inghet sezonal.

In perioadele de dezghet planctoul din Oceanul Inghetat de Sud se hranea prin asimilarea nutrientilor eliberati din topirea ghetii. Consecintele sunt la scara globala, asigura Carlota Escutia de la Institutul Andaluz de Geostiinte din Spania.

„Acest fenomen influenteaza dinamica de la baza lantului trofic la nivel planetar”, explica ea. Organismele capabile de fotosinteza, asa cum este planctonul, asimileaza lumina solara dar si nutrienti precum fierul si nitratii pe care-i transforma in compusi organici. Organismele mai mari se hranesc cu acest plancton si se folosesc de acesti compusi organici pentru a-si asigura energia vitala.

„Marea schimbare s-a produs atunci cand speciile care formeaza planctonul si-au simplificat forma pentru a se adapta la noile conditii climatice”, a mai adaugat ea.

Ecosistemul antarctic format dupa incheierea Eocenului este marcat de abundente ale planctonului in perioadele de primavara si vara. Speciile care se hranesc cu plancton, asa cum sunt balenele, erau nevoite sa acumuleze suficienta energie sub forma de grasimi in acest interval de timp, pentru a se pregati pentru iarna.

„Explozia dinoflagelatelor adaptate la noul climat mai rece indica o reorganizare a lantului trofic in Oceanul Austral”, remarca si paleoclimatologul Jörg Pross, de la Universitatea Goethe din Germania. „Datele noastre sugereaza ca aceasta schimbare ar fi dus la aparitia balenelor moderne si a pingunilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *