Spatiul, ultima pubela

Pe masura ce explorarea spatiului extraterestru a devenit o activitate la ordinea zilei, de la descoperirea razelor cosmice in 1912 cu ajutorul unui balon, pana la turismul spatial, inaugurat in 2001, sau prima lansare a unui nanosatelit romanesc, ecologia intergalactica a fost si a ramas un subiect pe cat de fierbinte, pe atat de controversat….

Citește mai departe

VIDEO Project Sunroof – noul instrument Google care estimeaza potentialul de energie solara pentru fiecare acoperis

Luni compania Google a prezentat proiectul Sunroof, un instrument care calculeaza potentialul de energie solara produs de un acoperis prin instalarea panourilor solare, conform wired.com Pentru a face acest lucru, noul serviciu Google foloseste harta Google Earth pentru localizare, dupa care creeaza o schita 3D a locuintei si estimeaza cata lumina solara ar putea capta panourile…

Citește mai departe
O inven?ie pe zi: Panoul solar

O inventie pe zi: Panoul solar

Panoul solar este un ansamblu de celule solare. Celula solara (numita si celula fotovoltaica) este un dispozitiv electric ce converteste lumina solara direct in energie electrica printr-un fenomen numit efectul fotovoltaic. Celula este formata din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, unul dintre cele mai des folosite fiind siliciul. Aceste straturi sunt dopate…

Citește mai departe
Investi?ie de peste 20 mil. dolari în parcuri solare

Cum sa obtii profit din energia solara

Dorinta de a crea surse noi de energie a dus la dezvoltarea retelelor de energie solara, care, la randul lor, au devenit oportunitati profitabile de afaceri in domeniul agriculturii. Productia de biocombustibil, de exemplu, creeaza o piata pentru fermierii care se ocupa cu boabele de soia. Reteaua de energie solara este o oportunitate de afacere…

Citește mai departe

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie

Nanotehnologia ar putea transforma arbustii in generatoare masive de energie sau in senzori pentru explozibili. Plantele sunt foarte valoroase: sunt folosite in alimentatie, sunt transformate in carburanti, emit oxigenul in aer si, datorita frumusetii lor, au rol decorativ. In prezent, o echipa de cercetatori de la MIT si-a propus sa intensifice utilitatea plantelor prin adaugarea…

Citește mai departe

Un proiect finantat de UE a permis obtinerea primului kerosen “solar”

Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil “solar” pentru aeronave pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2). Cercetatorii au evidentiat pentru prima data cu succes intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura…

Citește mai departe
APM Suceava, apel pentru stoparea degrad?rii stratului de ozon

Stratul de ozon, din nou in pericol

Oamenii de stiinta au identificat o gaura in ‘scutul’ de hidroxil care inconjoara Pamantul – stratul atmosferic cu rol de purificator natural – gaura prin care trec substante chimice poluante inspre stratosfera, substante poluante care contribuie la distrugerea stratului de ozon, conform unui material publicat pe blogul Geekquinox, informeaza Yahoo!News Gaura in strat ozon Stratul…

Citește mai departe

Ce patesc pasarile care zboara deasupra cele mai mari centrale solare din lume. Autoritatile sunt ingrijorate

La scurt timp dupa inaugurarea celei mai mari centrale solare din lume, Ivanpah Solar Electric Generating System, organizatiile de protectie a mediului au aflat ca pasarile care zboara deasupra ei au mult de suferit. Centrala se afla in desertul Mojave, la granita dintre statele California si Nevada. Cele 300.000 de oglinzi produc energia electrica necesara…

Citește mai departe

Panourile fotovoltaice din Spania produc „prea multa” energie solara. Taxa pe energia solara.

Tara cu un somaj ce depaseste 27%, cu nivel record de credite neperformante si multe datorii externe gaseste o modalitate inedita de a incerca sa iasa din impasul economic in care se afla. Mizand pe clima mediteraneana si pe faptul ca are parte, aproape tot timpului anului, de zile insorite, Spania s-a gandit sa scoata bani din……

Citește mai departe
Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul din Antarctica are o vechime de peste 33,6 milioane de ani

Ecosistemul existent in prezent in Antarctica are o vechime de aproximativ 33,6 milioane de ani, aparand odata cu formarea calotelor glaciare polare, conform unui nou studiu, informeaza LiveSience. Aceasta vechime a fost stabilita cu autorul ramasitelor fosilizate de plancton identificate in sedimentele antarctice, ramasite ce demonstreaza o scadere brusca a biodiversitatii microorganismelor care formeaza planctonul…

Citește mai departe

Plantele ca alternative la medicamentele clasice

Cand cumparam remedii naturale, trebuie sa intrebam farmacistul despre reactiile secundare ale acestora si despre interactiunea cu medicamentele Cel mai adesea, plantele sunt promovate ca fiind alternative la medicamentele clasice, fara efectele secundare ale acestora. Intr-adevar, majoritatea remediilor naturale sunt mai bine tolerate si metabolizate de organism decat pastilele. Dar aceasta nu inseamna ca preparatele…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89

Racirea artificiala a Terrei prin eliberarea in atmosfera a tone de particule de sulfat care sa reflete lumina solara in spatiu

Vara aceasta este cel mai calduros si mai secetos anotimp estival din ultimii 12 ani, se arata intr-un raport american. Potrivit US Drought Monitor, temperatura medie la sol si la suprafata oceanelor a fost, in iunie 2012, de patru ori mai mare fata de media secolului al XX-lea. Cercetatorii americani spun ca aproape fiecare regiune…

Citește mai departe

Pot fi animalele capabile de fotosinteza?

Considerata multa vreme o abilitate specifica plantelor, algelor si ciupercilor, „fabricarea” intracelulara de substante organice utilizand ca sursa de energie lumina solara – proces din care face parte si fotosinteza – pare sa fie totusi mult mai raspandita in lumea vie decat ne-am fi imaginat. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca o insecta din grupul…

Citește mai departe

S-a inaugurat primul parc fotovoltaic din tara care vinde energie electrica statului

Primul parc fotovoltaic din tara care vinde energie electrica statului a fost inaugurat la inceputul acestei lui in orasul Buzias. Apartamente – 2 LEI/kilogram! Apartament 2 camere 154.800 kg+loc de parcare de la 68.162€. Padurea Baneasa, Sector1. Conform adevarul.ro, parcul ocupa o suprafata de 19.000 metri patrati si este compus din 3800 de panouri ce…

Citește mai departe

Acoperisul care produce energie

Suntem obisnuiti cu ideea ca locuintele, casele noastre sunt mari consumatoare de energie, fie vorba de cea termica sau electrica. Acest lucru este adevarat, mai ales daca este vorba de o casa veche cu pierderi mari de energie, cu izolatie necorespunzatoare, cu orientare spre nord si geamuri de calitate inferioara. Dar chiar daca avem o…

Citește mai departe

Schneider Electric si Soitec au semnat un acord de colaborare tehnologica in domeniul fermelor solare de randament inalt.

Expertiza tehnologica si industriala a companiei Soitec in domeniul semi-conductoarelor deschide calea unei revolutii tehnologice majore in productia de energie solara fotovoltaica cu concentrare inalta. Schneider Electric dispune de competenta unica in gestionarea randamentelor sistemelor solare si in conectarea lor la retelele electrice. Prin combinarea acestor doua tipuri de expertize, Soitec si Schneider Electric inzestreaza…

Citește mai departe

Descoperire uimitoare: Viespea care transforma lumina solara in electricitate

Cercetatorii din Tel-Aviv au facut o descoperire uimitoare: viespea orientala poate transforma lumina solara in energie. Studiul pe aceste mici insecte a inceput cand oamenii de stiinta au observat ca, fata de celelalte viespi, viespea orientala este mult mai activa pe timpul zilei. Investigatia mai amanuntita a descoperit faptul ca radiatiile ultraviolete de tip B…

Citește mai departe

Viitorul surade energiei solare

Suprafata Pamantului primeste de aproximativ 10.000 de ori mai multa energie solara decat necesarul planetei. Si, chiar daca lumina solara nu este prezenta in permanenta, se pare ca panourile solare pot sa inmagazineze aceasta energie, lucru pe care il fac din ce in ce mai bine. Un panou solar transforma o sesime din energia soarelui…

Citește mai departe

O noua racire globala ameninta Emisfera nordica: un nou vulcan islandez ar putea sa aduca un alt „an fara vara”, ca in 1816

Tonele de cenusa „scuipate” de Eyjafjallajokull ar putea fi dublate de eruptia asteptata a altui vulcan islandez, Katla, ceea ce ar putea obtura lumina sloara, raci atmosfera si aduce un nou „an fara vara” precum 1816. Inghetul a distrus culturile agricole in mai. A nins in august. Ceata mai pot timpul, inundatii, circa 200.000 europeni…

Citește mai departe

Fotosinteza, reprodusa in laborator

Oamenii de stiinta din China au proiectat un dispozitiv capabil sa imite obtinerea de energie din apa si lumina solara prin fotosinteza. La Universitatea Jiaotong din Shanghai, China, un grup de cercetatori a reusit sa proiecteze o „frunza artificiala anorganica” (AIL): un dispozitiv in care, cu ajutorul luminii solare si al unor fotocatalizatori, apa este…

Citește mai departe