Vitamina D este o vitamina minune care ajuta la vindecarea a numeroase afectiuni. Cercetarea a asociat aceasta vitamina, care este furnizata de Soare, cu rate mai mici de dezvoltare a cancerului, a diabetului, a afectiunilor cardiace, cu mai putine fracturi ale oaselor si chiar cu un numar mai mic de crize de anxietate si de depresie.
Totusi, avand in vedere faptul ca, pe perioada iernii, majoritatea oamenilor petrec foarte mult timp in casa, nivelul vitaminei D scade dramatic in aceasta perioada.
Asadar, ce putem face? Apelezi la suplimente. Eficiente? Da, dar pot fi costisitoate si posibil contaminate cu metale grele. Potrivit cercetatorilor olandezi, exista o modalitate mult mai ieftina si mai usoara de a creste nivelul vitaminei D: iesi afara, in aer liber, chiar si pe timpul iernii.
Oamenii de stiinta au expus 55 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani la o lumina artificiala care continea raze ultraviolete (UV) echivalente cu nivelul absorbit daca ar fi stat 10 minute afara, in mijlocul unei zile de vara.
Fiecare persoana a expus la lumina 88% din suprafata corpului, unii dintre ei o singura data pe saptamana, unii o data la doua saptamani, iar altii o data la patru saptamani, pe parcursul a patru luni, dupa care, sangele subiectilor a fost testat, iar nivelul vitaminei D masurat.
Din cate se pare, nu a fost nevoie de prea multa expunere pentru a mentine vitamina D la un nivel sanatos. Desi oamenii care au primit tratament saptamanal au observat cum nivelul vitaminei D creste, cei care au primit tratament o data la fiecare doua saptamani au ajuns la niste niveluri considerate a fi sanatoase, iar persoanele din acest grup au reusit sa isi mentina nivelurile respective pe parcursul intregii perioade de patru luni, atat cat a durat studiul.
A sta in lenjerie intima la o lumina artificiala este un lucru, insa a merge afara aproape dezbracat, cand temperaturile sunt sub zero grade Celsius, este cu totul altceva.
Insa, poti beneficia de pe urma unei plimbari in aer liber si in zilele de iarna. Doza de raze ultraviolete utilizata in acest studiu este egala cu doua ore si 20 de minute petrecute afara, la lumina solara slaba din timpul iernii. Acest lucru este egal cu zece minute de expunere zilnica la Soare pe parcursul a doua saptamani.
Pentru a beneficia cat mai mult de expunerea la Soare in timpul iernii, incearca sa aplici urmatoarele indicatii:
– lasa sa se vada cat de multa piele poti;
– obiectivul principal trebuie sa fie “Soarele de la pranz”, momentul in care Soarele se afla in cel mai inalt punct;
– foloseste-ti pielea ca si un indicator: stii ca ai obtinut cantitatea necesara de raze ultraviolete atunci cand pielea ta incepe sa aiba o nuanta roz.
Daca expunerea la Soare este pur si simplu un lucru greu de obtinut acolo unde locuiesti, suplimentele reprezinta un plan de rezerva destul de bun. Pentru caorganismul tau nu absoarbe vitamina D la fel de bine din suplimente ca si de la lumina solara, trebuie sa iei doze mai mari decat cele pe care le-ai obtine de la Soare.
Incearca sa achizitionezi suplimente avizate si reglementate de institutiile abilitate, pentru a te asigura ca nu ingerezi pastile contaminate.