Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe

Fermele verticale devin din ce in ce mai populare

Depozitele urbane, cladirile abandonate si blocurile inalte sunt ultimele locuri in care te-ai astepta sa gasesti sursele unei revolutii ecologice. Totusi, din Singapore pana in Scranton, Pennsylvania, fermele verticale promit o modalitate inovatoare si ecologica de a hrani populatia oraselor de pe tot mapamondul, aflata intr-o crestere semnificativa. In martie, cea mai mare ferma verticala…

Citește mai departe

Cum ne afecteaza lumina artificiala starea de sanatate

Expunerea indelungata la lumina artificiala afecteaza starea de sanatate, provocand tulburari diverse, de la obezitate si diabet pana la depresie si chiar cancer, se arata intr-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucreaza in ture de noapte. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe…

Citește mai departe
Veterinarii au verificat condi?iile de bun?stare ?i transport a animalelor in cospodariile populatiei

Subventii pentru bunastarea animalelor

Termenul limita de depunere a cererilor de ajutor este 15 august 2012 Cererile de ajutor pentru Masura 215 „Plati privind bunastarea animalelor” – pentru sectorul porcine se depun la Centrul judetean APIA Sibiu pana cel mai tarziu in 15 august 2012. Pot beneficia de platile acordate pe aceasta masura exploatatiile comerciale din sectorul de crestere…

Citește mai departe

Ledurile, viitorul luminii artificiale

Ledurile vor ocupa aproape jumatate din piata iluminatului comercial pana in 2020. Diodele luminescente, recunoscute pentru eficienta energetica, ar putea micsora facturile la energie in cazul iluminatului public, al celui comercial sau al institutiilor publice. Piata ledurilor va cunoaste o expansiune rapida in urmatorii ani intrucat diodele luminescente sunt considerate a fi cea mai buna…

Citește mai departe

Iluminarea casei tale

Te-ai gandit vreodata ca modul in care patrunde lumina naturala in casa ta iti poate influenta sanatatea? Dar ca tipul de iluminare artificiala sau asezarea lampilor si veiozelor iti influenteaza negativ sau pozitiv viata? S-au scris multe lucruri des-pre iluminatul unei case, fiind un subiect atractiv, care poate fi abordat in multe mo-duri: lu-mina care…

Citește mai departe

Poluarea luminoasa

Poluarea luminoasa este produsa de iluminarea urbana ineficienta, de iluminarea incorecta a drumurilor si autostrazilor sau de iluminarea privata inadecvata si provoaca o serie intreaga de probleme. Se vorbeste de poluare luminoasa atunci cand luminile artificiale sunt atat de numeroase si omniprezente incat dauneaza intunericului normal si dorit pe timpul noptii. Astfel, la caderea noptii,…

Citește mai departe

    Bucurestiul a devenit o capitala a risipei de lumina

    Reclamele care raman aprinse pe toata durata noptii si sursele de iluminat public pozitionate incorect transforma cerul intr-un panou opac. Efectele poluarii luminoase se manifesta atat asupra sanatatii oamenilor, cat si asupra ecosistemelor, florei si faunei. Pentru locuitorii marilor orase, cerul instelat este o utopie. Repere ale lumii moderne si in plina dezvoltare, vitrinele magazinelor…

    Citește mai departe

    Solutii viabile pentru reducerea consumurilor de energie in sectorul rezidential si tertiar

    Energia este necesara pentru dezvoltarea sociala si economica a societatii. Dependenta producerii de energie fata de resursele conventionale si contributia asupra cresterii emisiilor cu efect de sera constituie motive importante pentru o utilizare rationala a energiei in scopul reducerii consumului. Avand in vedere stadiul de dezvoltare al societatii actuale, nu se poate pune problema eliminarii…

    Citește mai departe

    Lumina e cancerigena

    Nu oricare, ci doar cea artificiala, care invioreaza strazile pe timpul noptii, ne atentioneaza oamenii de stiinta de la Universitatea Haifa, Israel. Acestia au demarat un studiu global si au ajuns la concluzia ca incidenta cancerului de prostata este mai mare in zonele in care iluminatul stradal este extrem de dezvoltat. Descoperirea completeaza un studiu…

    Citește mai departe

    Lumina care polueaza cerul Capitalei

    In urmatorii cinci ani, intreg sistemul de iluminat public din Bucuresti va fi transformat intr-unul ecologic Becurile stradale din „Micul Paris” vor consuma mai putina energie, iar prin noile abajururi „cut-off”, lumina nu se va mai pierde in eter. Poluarea luminoasa reprezinta distributia necorespunzatoare a fluxului luminos al aparatelor de iluminat si contraste foarte mari…

    Citește mai departe