Noua sursa de poluare: Cum ne imbolnaveste lumina artificiala, in special becul economic de tip LED

Noua sursa de poluare: Cum ne imbolnaveste lumina artificiala, in special becul economic de tip LED
Noua sursa de poluare: Cum ne imbolnaveste lumina artificiala, in special becul economic de tip LED

Societatea noastra avanseaza mult mai rapid decat este in stare sa se adapteze corpul nostru. Lumina electrica ne intrerupe ritmul biologic, iar consecintele ar putea fi mult mai grave decat ne imaginam. Vezi ce spun cercetatorii.

Pentru mii de ani, oamenii au trait in sincron cu modelul zi-noapte. Pe vreme de zi, erau treji, pe vreme de noapte dormeau. Dupa ce s-a inventat lumina artificiala, ritmul nostru s-a dereglat dintr-o data. Am marit durata zilei si am putut realiza mult mai multe, dar abia acum incepem sa ne gandim la efectele psihologice pe care le are aceasta schimbare profunda asupra noastra.

Unele dintre aceste efecte sunt chiar ingrijoratoare, potrivit unui studiu recent. In primul rand, lumina de dupa apus ne intrerupe pur si simplu bioritmul, asa ca nu vom mai dormi la fel de bine cum ar trebui. Partea mai serioasa a problemei e legata de acest esec in resetarea corpurilor noastre, esec asociat cu tot felul de boli.

Lumina electrica, cu intensitatea si spectrul de culori inadecvate distruge tot ce tine de ritmul organismului nostru, fiind nepotrivita nici in timpul zilei, nici in timpul noptii. Practic, dereglarea bioritmului compromite starea generala de sanatate si creste riscul mai multor boli, spun autorii studiului – Richar Stevens, profesor la Universitatea din Connecticut, si Yong Zhu, profesor asociat la Yale.

Desi inca nu s-a demonstrat o legatura directa intre lumina electrica si cancer, diabet sau obezitate, acest tip de lumina afecteaza nivelul nostru hormonal si modul in care genele noastre se exprima. De exemplu, studiile pe sobolani au demonstrat ca lumina pe timp de noapte reduce nivelul de melatonina – hormonii care ne protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer.

Stevens spune ca iluminatul pe timp de noapte poate creste riscul de cancer la san si isi propune sa raspandeasca ideea ca exista in realitate consecinte ale luminii artificiale, care dupa apus nu este necesara deloc organismului.

“Fara indoiala, ne schimbam fiziologia. Prea multa lumina electrica este nociva pentru noi, nu e deloc optima pentru sanatatea noastra”, spune el.

In mod surprinzator, becurile eficiente energetic din ziua de azi sunt de fapt mai nocive decat cele vechi, cu lumina incandescenta, si asta pentru ca emit mai multa lumina din partea albastra a spectrului – cea care ne mentine in stare de veghe mai mult timp.

Acelasi lucru este valabil si pentru becurile cu LED, care acum inlocuiesc iluminatul stradal traditional din orase. Astfel, da, economisim niste bani, dar ne alteram propria sanatate, spun specialistii.

In locuintele noastre, Stevens recomanda sa folosim doar lumini care se regasesc in partea rosie a spectrului, sa mentinem o lumina cat mai slaba seara si sa evitam computerele inainte de culcare, pentru ca emit lumina albastra. Chiar si in baia sa, profesorul foloseste lumina rosie, pentru ca somnul sa nu aiba de suferit atunci cand merge noaptea la toaleta.

Trebuie sa consideram, la modul foarte serios, lumina artificiala ca o sursa de poluare, spun cercetatorii.

“Nu avem nicio scuza sa lasam luminile aprinse. Avem nevoie de noapte. Am evoluat 3 miliarde de ani cu alternanta zi-noapte”, subliniaza Stevens, citat de Fastcoexist.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *