Iluminarea casei tale

Te-ai gandit vreodata ca modul in care patrunde lumina naturala in casa ta iti poate influenta sanatatea?tendbirou-2351006059cf975211038_250_170_.jpg

Dar ca tipul de iluminare artificiala sau asezarea lampilor si veiozelor iti influenteaza negativ sau pozitiv viata?

S-au scris multe lucruri des-pre iluminatul unei case, fiind un subiect atractiv, care poate fi abordat in multe mo-duri: lu-mina care naste arhi-tectura (o tran-spunere a unui concept in organizarea spatiilor – caci arhitectura reprezinta jocul volumelor in lu-mi-na).

Lumina ca efect ce poate influenta modul cum un spa-tiu este perceput (diversele efecte care „dilata” sau „constrang” spa-tiul – artificii practice menite sa insele ochiul), lumina- culoare, lumina-spectacol (atat de utilizata in scenografie), lumina sanatoa-sa (dar poate prea tehnic tradusa in numar minim de ore de insorire pe zi necesare unei incaperi de locuit) si sute si mii de tipuri de lumini.

Articolul de fata va fi mai practic, desi va ramane suficient de general, insiruind si explicand principii care ne vor face in final lumina prietena, practica – deci utila, spectaculoasa si calda asa cum trebuie sa fie in fiecare camin…

Alege ce e mai bun

Poate ca ne-am ales singuri lo-cu-inta pe care o folosim in momentul de fata sau poate o locuim din motive independente de propria ale-gere, prin urmare nu vom rascolii regrete, caci blocul nu poate fi orientat asa cum ne-ar placea, incat sa fie cat mai bine iluminat natural. Deci, vom face referire la lumina artificiala si la modul cum ne poate usura aceasta convietuirea cu apartamentul sau casa noastra.

Trei tipuri de iluminare

* Iluminatul general, foarte bine realizat de o plafoniera, spre exemplu, sau de o lustra de orice tip;

* Iluminatul directionat, de tip spot, utilizat pentru a localiza o lumina puternica acolo unde este nevoie pentru a desfasura diverse activitati (gatit, citit, etc.);

Sa analizam pe rand, parcurgand spatiile ce alcatuiesc locuinta.

Stilul general

Asa cum iti amenajezi casa din punct de vedere decorativ intr-un stil distinct, e bine sa te gandesti si la corpurile de iluminat tot din acelasi unghi. Aceasta nu inseamna ca toate corpurile de iluminat din casa ta sa fie in acelasi stil, dar nici nu ar fi recomandat sa se bata cap in cap. Potriveste stilul lampilor si veiozelor cu cel al abajururilor suspendate si cu al lustrelor.

Tine cont si de destinatia incaperilor in care plasezi obiectele de iluminat; intr-o camera de tineret nu va fi prea potrivita o lampa cu multe brate, din material care imita bronzul. S-ar putea sa arate prea incarcat.

De asemenea, tine cont si de culoarea predominanta in camera pentru care alegi lumina. De exemplu, daca ai impresia ca atmosfera intr-o incapere este prea serioasa si monotona, o poti „sparge” cu un abajur interesant, colorat sau complex.

O lumina prea puternica sau prea slaba la tine acasa sau la birou iti poate crea probleme de sanatate, de la dureri de cap la afectiuni oculare. Alege cu atentie iluminatul potrivit!

Stiai ca…

* Pentru a asigura un iluminat echilibrat se pot alterna lampile directionate cu cele difuze?

* Pentru a obtine lumina adecvata ar fi utila echi-parea uneia sau mai multor surse de lumina cu un dispozitiv de reglare a intensitatii?

* Abajururile colorate intens dau o lumina foarte aprinsa, colorata, nu intotdeauna odihnitoare?

* Prin suprapunerea fasciculelor de lumina se formeaza o zona de lumina agreabila (fasciculul de lumina al unui corp de iluminat ce coboara din plafon, lampa-darele, etc.)?

http://www.e-sana.ro/index.php?a=1593

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *