Cum va arata casa eficienta energetic a viitorului?

Cum va arata casa eficienta energetic a viitorului?

Ar putea avea o adevarata gradina pe zidurile sale sau ar putea avea un iaz plin cu pesti pe terasa acoperisului. Ar putea la fel de bine sa imite un pom transformand lumina solara ȋn energie si dioxidul de carbon ȋn oxigen. Totusi nu putem exclude nici ca ar putea semana cu un cameleon si ȋsi va schimba culoarea ȋn functie de vreme sau se va „vindeca” singura atunci cand ceva se strica.

Idei sunt multe, ȋnsa departe de a fi nevoie sa visam la scenarii futuriste, casa eficienta energetic nu este ceva ce poate fi vazut doar ȋn filme SF. Oricine poate avea o casa eficienta energetic. Unul dintre secrete sta ȋn materialele de constructie folosite. Spre exemplu, BCA-ul este unul dintre cele mai eficiente energetic materiale de constructie. Si este la ȋndemana tuturor. Odata cu mult mediatizata criza economica care a dus la o crestere vertiginoasa a preturilor petrolului si gazului metan, necesitatea cresterii eficientei energetice a cladirilor a crescut proportional. Perspectiva reducerii costurilor de ȋncalzire a cladirilor a suras tuturor. Mai ales ca din reducerea emisiilor de dioxid de carbon beneficiaza si mediul ȋnconjurator. Astfel ca, pe langa facturi cu valori mult mai scazute, castigi si admiratia organizatiilor de mediu.

Dar ce are atat de special acest BCA sau beton celular autoclavizat? Inventat ȋn anii ’20, ȋn Suedia, ȋn plina criza energetica, BCA-ul este la fel de usor de prelucrat ca lemnul, dar este rezistent la foc si durabil ca o caramida. Ȋn plus, are si aceleasi calitati ecologice ale silicatului de calciu. BCA-ul este un bun izolator termic si are un impact redus asupra mediului, ȋn toata durata de viata. Realizat doar din materii prime naturale, precum nisip, var, ciment si apa, BCA-ul este un material foarte usor (de 4 ori mai usor decat betonul traditional), ofera izolare fonica si se instaleaza rapid.

„Noi suntem pionieri pe piata mondiala de BCA si cunoastem foarte bine beneficiile pe care le ofera, ȋn special ȋn zona de eficienta energetica. Casele construite cu beton celular autoclavizat sunt cu siguranta casele viitorului”, subliniaza Mircea Sibana, consultant Ytong, cel mai mare producator de BCA din lume.

De cele mai multe ori, adaugarea unui strat izolator poate creste pretul materialelor cu pana la 20%. Ȋn plus, nu ȋntotdeauna este nevoie de aceste materiale izolatoare. Astfel, folosirea din start a unor materiale eficiente energetic ce nu mai necesita izolatie, ne scuteste de multe batai de cap.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *