Sute de activisti au cerut inchiderea celei mai vechi centrale nucleare franceze

0
365
Sute de activişti au cerut închiderea celei mai vechi centrale nucleare franceze
Sute de activisti au cerut inchiderea celei mai vechi centrale nucleare franceze

Cateva sute de activisti impotriva energiei nucleare s-au reunit duminica la Fessenheim (est), aducand un omagiu victimelor accidentului de la Cernobil si cerand inchiderea centralei nucleare alsaciene, au anuntat organizatorii si jandarmeria.

Numarul participantilor la miting, veniti din Elvetia, Germania si Franta, au atins in cel mai puternic moment al manifestatiei 450, potrivit jandarmilor. In total, la manifestatie au luat parte 800 de persoane, potrivit organizatorilor.
Duminica dupa-amiaza au fost organizate un picnic, luari de cuvant si un concert.
De asemenea, un moment de reculegere a fost respectat in memoria victimelor catastrofei nucleare de la Cernobil, al carei Reactor 4 a explodat, in urma cu 26 de ani, pe 26 aprilie 1986, a declarat pentru AFP André Hatz, purtatorul de cuvant al organizatiei Stop Fessenheim.
Organizatorii si-au reiterat dorinta de a vedea cea mai veche dintre centralele nucleare franceze aflate in activitate inchisa cat mai repede posibil.
„Asa cum i-am transmis vineri lui Antoine Homé, reprezentantul local al lui François Hollande (candidatul socialist in alegerile prezidentiale), noi dorim oprirea (centralei nucleare de la) Fessenheim a doua zi imediat dupa alegerile prezidentiale”, a declarat Hatz.
In timp ce presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy s-a pronuntat in favoarea continuarii activitatii centralei de la Fessenheim, Hollande a promis inchiderea acesteia in cursul mandatului sau de cinci ani.
Sindicalistii din cadrul centralei nucleare il acuza pe candidatul socialist de sacrificarea unui instrument industrial performant si fiabil pe „altarul unui acord electoral cu ecologistii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.