Suntem obisnuiti cu ideea ca locuintele, casele noastre sunt mari consumatoare de energie, fie vorba de cea termica sau electrica. Acest lucru este adevarat, mai ales daca este vorba de o casa veche cu pierderi mari de energie, cu izolatie necorespunzatoare, cu orientare spre nord si geamuri de calitate inferioara. Dar chiar daca avem o casa moderna, cu pierderi minime de energie, totusi sunt inevitabile doua lucruri:
1. Folosirea gazului sau curentului pentru incalzire, producerea apei calde menajere si gatit
2. Iluminatul si functionarea aparatelor electrocasnice.
Vestea cea buna esta ca exista tehnologia corespunzatoare pentru a scadea costurile la intretinere, ba chiar putem sa folosim acoperisul casei noastre ca un dispozitiv pentru generarea energiei electrice si termice.
Panourile fotovoltaice sau fotoelectrice
Panourile fotovoltaice transforma lumina solara (fotonii) in curent electric. Pentru asta este folosit siliciu curat de 99.9%, dar in ultima vreme se folosesc combinatii de diferite metale, plastic si alte materiale.
Panourile fotovoltaice sunt tot mai des folosite in tarile dezvoltate, prin simpla recunoastere a faptului, ca exista o energie inepuizabila, care merita sa fie folosita: energia soarelui. Panourile fotovoltaice sunt ideale pentru locurile unde nu exista retea de curent electric, dar si pentru a reduce facturile pentru curent. Sistemele de panouri fotovoltaice se pot folosi in combinatie cu reteaua nationala electrica, adica putem vinde curentul furnizorului nostru de energie.
Deci exita 2 tipuri de sisteme fotovoltaice:
1. Sistem de tip insula
Acest sistem este total independent, curentul electric se stocheaza in acumulatori speciali, care apoi este folosit pentru alimentarea consumatorilor electrocasnici. Depinde 100% de lumina solara.
Sistem tip insula
2. Sistem conectat la reteua electrica (grid connected)
Panourile fotovoltaice se conecteaza in serie sa produca o tensiune de 240V curent continuu. Acest curent se introduce intr-un invertor, care transforma curentul continuu in curent alternativ.
Se instaleaza un contor cu directie dubla, care functioneaza in felul urmator: cand producem mai multa energie decat folosim, contorul se invarte in sens opus, adica la sfarsit de luna platim mai putin sau deloc. Cand folosim curent mai mult, decat producem, atunci ceasul se invarte in mod normal, adica spre directia de consum.
Sistem conectat la reteua electrica
De ce sunt mai avantajoase sistemele fotovoltaice legate la retea decat cele de tip insula?
1. Este mai ieftin, adica sunt excluse bateriile solare, care maresc foarte mult pretul sistemului
2. Nu necesita schimbarea acumulatorilor in fiecare 7-10 ani.
3. Cand radiatia solara este insuficienta, nu vom avea probleme cu energia electrica, deoarece ne alimentam din reteaua nationala
4. Daca consumam mai mult, decat producem, atunci ne scade factura la curent, ba chiar putem sa mergem pe zero sau pe minus.
5. Cand plecam in vacanta panourile ne vor scapa de eventualele facturi la curent, ba chiar vom avea surplus de curent (vom fi pe minus).
In Romania exista legea, care obliga furnizorul de energie, sa preia curentul produs din sursele alternative de energie.
Singura problema consta in faptul ca drumul inca nu este batatorit, se ridica multe obstacole atunci cand pornim sa semnam un contract cu furnizorul nostru. Este evindet ca nu le convine, dar legile Uniunii Europene trebuiesc respectate de toti cei, care fac parte din acest bloc politic si economic.